Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2015
Tudi jaz sem lani vzel seme iz sorte Daterino, ki so jo kupili v Hoferju (se mi zdi). Letos so iz tega zrasli precej podobni plodovi, ki pa ostanejo dolgo trdi, tudi če so lepo rdeči. Nekako v tej lastnosti spominja na nekatere sorte pelatov. Sklepam, da je sorta namenoma taka, da ne prezori takoj in lahko stoji dlje časa v skladišču/trgovini. Po svoje ni slabo, če jo nameravaš vzeti s seboj na dopust. Mogoče tudi dobro za skladiščenje na koncu sezone.
Žal se je zgodilo tudi meni.Včeraj dopoldan sem dala semena raznih paradižnikov fermentirat. Sedaj sem šla preverit ali jih že lahko očistim. Vsa so pognala kalčke ,še vedno pa se jih drži sluz. Minilo ni niti 24 ur.
Do sedaj sem vedno fermentirala dva do tri dni in je bilo vse v redu. Čez nekaj dni,ko mi dozorijo zadnji primerki bom vajo ponovila . Upam, da bo tokrat uspelo.
Do sedaj sem vedno fermentirala dva do tri dni in je bilo vse v redu. Čez nekaj dni,ko mi dozorijo zadnji primerki bom vajo ponovila . Upam, da bo tokrat uspelo.
Jaz sem včeraj pospravila vse sadike z vrta. Še nikoli tako zgodaj. Letos sem sadike pred sajanjem na vrt pošpricala s Cuperblauvom, kasneje še 2x z Agrostermionom in preslico, to je pa tudi vse.
Ob poslabšanju vremena in spravilu krompirja s sosednjih njiv, se je začela tudi plesen. V tem tednu sem 2x pošpricala s sodo, vendar vseeno prepozno. Nisem ukrepala ob prvem znaku, ampak šele ob drugem. Pobrala sem vse zelene plodove, nekaj pa jih je šlo na kompost. V začetku avgusta sem vsem porezala vrhove in res so do sedaj že povečini dozoreli. Vsaka sadika je imela še 1-2 zelena plodova.
V rastlinjaku jih je še polovica ostala, ostalo sem pospravila. Čakajo me 3 gajbice za kuhanje mezge. Nekaj sem že skuhala, tako da če potegnem črto----sem zadovoljna s sezono, bi pa lahko bila boljša.
Letos sem imela 50 sadik + nekaj balkončkarjev in je to vrh glave dovolj( ne vem kaj sem pretekla leta delala s 100 sadikami).
Manj ko jih je, bolj skrbiš za njih in več dajo od sebe. Vsaj pri meni je tako.
Moja mama jih ima 20, jih malo bolj zaliva in crklja in potem še meni celo gajbico prinese.Jaz jih imam 50, pa njej ne morem dat gajbice paradajza. Razumi kdor more. _________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Ob poslabšanju vremena in spravilu krompirja s sosednjih njiv, se je začela tudi plesen. V tem tednu sem 2x pošpricala s sodo, vendar vseeno prepozno. Nisem ukrepala ob prvem znaku, ampak šele ob drugem. Pobrala sem vse zelene plodove, nekaj pa jih je šlo na kompost. V začetku avgusta sem vsem porezala vrhove in res so do sedaj že povečini dozoreli. Vsaka sadika je imela še 1-2 zelena plodova.
V rastlinjaku jih je še polovica ostala, ostalo sem pospravila. Čakajo me 3 gajbice za kuhanje mezge. Nekaj sem že skuhala, tako da če potegnem črto----sem zadovoljna s sezono, bi pa lahko bila boljša.
Letos sem imela 50 sadik + nekaj balkončkarjev in je to vrh glave dovolj( ne vem kaj sem pretekla leta delala s 100 sadikami).
Manj ko jih je, bolj skrbiš za njih in več dajo od sebe. Vsaj pri meni je tako.
Moja mama jih ima 20, jih malo bolj zaliva in crklja in potem še meni celo gajbico prinese.Jaz jih imam 50, pa njej ne morem dat gajbice paradajza. Razumi kdor more. _________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Jaz vem samo nekaj. Nisem ne vem kako star, vendar že cca 15 let sadimo paradižnike na vrt nepokrite. Zadnjih nekaj let paradižnik pri nas nima prihodnosti, če ni pod streho ali v rastlinjaku.
Letos smo imeli precej suho in vroče poletje, tako da so se do sedaj dobro držali. Potem pa pride en teden bolj deževnega vremena, pa takoj napad bolezni. Lansko leto seveda niso zdržali niti do julija.
Ko povprašam starše in druge "veteranske" gojitelje paradižnika pravijo, da so bila včasih leta ko je paradižnik obolel redka, pa niso nikoli nič špricali z raznimi cuprablau-vi in ostalim zadevam.
Ne vem ali so sedaj sorte bolj občutljive ali so to res "teorije zarote" da gredo "zdravila" bolj v promet.
Letos smo imeli precej suho in vroče poletje, tako da so se do sedaj dobro držali. Potem pa pride en teden bolj deževnega vremena, pa takoj napad bolezni. Lansko leto seveda niso zdržali niti do julija.
Ko povprašam starše in druge "veteranske" gojitelje paradižnika pravijo, da so bila včasih leta ko je paradižnik obolel redka, pa niso nikoli nič špricali z raznimi cuprablau-vi in ostalim zadevam.
Ne vem ali so sedaj sorte bolj občutljive ali so to res "teorije zarote" da gredo "zdravila" bolj v promet.
Kaj pa vem kako je na tem. Paradižnike imam v Kamniku v rastlinjaku in še na vrtu zraven povsem nezaščitene pa so še vedno dokaj lepi ti zunaj. Kakšnih 14dni bodo sigurno še zdržali. V rastlinjaku so tisti, ki sem jih obtrgavala že za ven pometati, tisti "divji" pa še vsi lepi zeleni, polni plodov.
Na vikendu, okolica Lenarta jih imamo tudi na vrtu povsem nezaščitene in z nobeno stvarjo škropljene pa še vedno lepo delajo. Bolj ko jih pustimo na miru dlje časa zdržijo, tam so še privezani redko, ker ni časa zanje in vedno najdlje zdržijo. Kakšno leto je hitro konec kakšno pa držijo.
Na vikendu, okolica Lenarta jih imamo tudi na vrtu povsem nezaščitene in z nobeno stvarjo škropljene pa še vedno lepo delajo. Bolj ko jih pustimo na miru dlje časa zdržijo, tam so še privezani redko, ker ni časa zanje in vedno najdlje zdržijo. Kakšno leto je hitro konec kakšno pa držijo.
JERCA tudi jaz bi lahko enako zapisala. Letos jih imam samo 48 sort, ker se le nisem mogla upret skušnjavi, ampak naslednje leto pa "za prmej", če bom še živa, jih več,
kot 20 zagotovo ne bo.
Z letino sem tudi jaz zadovoljna .
Toliko sonca, kot letos rabijo pri nas na 600 m nmv, da dajo lahko nekaj od sebe._________________
kot 20 zagotovo ne bo.
Z letino sem tudi jaz zadovoljna .
Toliko sonca, kot letos rabijo pri nas na 600 m nmv, da dajo lahko nekaj od sebe._________________
Mislim, da je vzrokov več. Včasih so sadili eno dve sorti leta in leta iste, tiste pač, ki so se izkazale za dobre. Ni bilo nobenih "medkontinentalnih" menjav, prevozov, ..... Tudi s krompirjem je bilo enako. Poleg tega so pobrali in pospravili vse, tudi gnijoče (žarišča bolezni). Pridelava ni bila tako intenzivna in na toliko površinah, sorte krompirja so tudi od drugod,..... Pa še kaj bi se dalo sklepati poleg spremembe podnebja in pa našega forsiranja, da moramo paradižnik imeti, hmmm, najraje maja, vsekakor pa že junija. Včasij je paradižnik dozorel sredi avgusta in konec. Tudi rastline so bolj izčarpane,...
No, moje razmišljanje.....
No, moje razmišljanje.....
Ste me čisto prestrašili in sem takoj tekla na vrt gledat, kaj je z mojimi. Zaenkrat so v redu - zdravi, košati in polni še zelenih plodov, spodnji pa postopoma zorijo - tako bolj za sproti.
Obtrgovala jih nisem skoraj nič. Posajeni pa so sorazmerno narazen- imam jih na mešanih gredah skupaj s čiliji. Tako imajo dovolj prostora.
Glavna sezona pobiranja pri meni pa je september - takrat jih večina dozori (moj tast, tudi strasten vrtičkar je vedno govorill, da paradižnik svoj poln okus razvije šele avgusta). Po navadi pa jih obiramo tja do konca septembra, pa tudi še v 1/2 oktobra. Potem gredo ven, ker pride na njihovo mesto česen.
Tudi, če zbolijo, mi jih uspe obržati (s škropljenjem in obtrgavanjem) vsaj do konca septembra (razen lanskega leta seveda).
Letos so dolgo časa zdravi, tako, da tudi, če zdaj zbolijo, bodo še kar lep čas lahko rastli (upam). Edina težava pa je, da bom v prihodnjih dneh en teden odsotna in bodo prepuščeni sami sebi. Tako se lahko zgodi, da, ko se vrnem bo vse pokošeno.
Aja, na vrtu imam tudi nekaj rastlin krompirja, ki je tudi še ves košat, zelen in bo po mojem rastel še ves september, če ga kaj hudega ne doleti.
Kar se tiče pojava plesni, jo povezujejo z onesnaženim ozračjem in posledično s kislim dežjem_________________naredimo svet lepši
Obtrgovala jih nisem skoraj nič. Posajeni pa so sorazmerno narazen- imam jih na mešanih gredah skupaj s čiliji. Tako imajo dovolj prostora.
Glavna sezona pobiranja pri meni pa je september - takrat jih večina dozori (moj tast, tudi strasten vrtičkar je vedno govorill, da paradižnik svoj poln okus razvije šele avgusta). Po navadi pa jih obiramo tja do konca septembra, pa tudi še v 1/2 oktobra. Potem gredo ven, ker pride na njihovo mesto česen.
Tudi, če zbolijo, mi jih uspe obržati (s škropljenjem in obtrgavanjem) vsaj do konca septembra (razen lanskega leta seveda).
Letos so dolgo časa zdravi, tako, da tudi, če zdaj zbolijo, bodo še kar lep čas lahko rastli (upam). Edina težava pa je, da bom v prihodnjih dneh en teden odsotna in bodo prepuščeni sami sebi. Tako se lahko zgodi, da, ko se vrnem bo vse pokošeno.
Aja, na vrtu imam tudi nekaj rastlin krompirja, ki je tudi še ves košat, zelen in bo po mojem rastel še ves september, če ga kaj hudega ne doleti.
Kar se tiče pojava plesni, jo povezujejo z onesnaženim ozračjem in posledično s kislim dežjem_________________naredimo svet lepši