Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ja, tole s polno luno in glivicami zna držati: biodinamika pravi, da je posebno pomembno rastline škropiti s preslico kadar v času polne lune dežuje. Takrat naj bi bile glivice ndvse poskočne... Ampak nam se v prihodnjih dneh obeta suho vreme. jaz sem večnio optimist - nisem pa še šla danes pogledat na vrt, kakšno je stanje _________________naredimo svet lepši
Zaenkrat so še v redu. Zanimivo, da so veliko bolj rosni paradižniki pod tunelom, kot tisti na prostem. Izgleda, da zato, ker streha preprečuje dvig vlage?.
Sem pa na prostem izpulila še lepo sadiko Ivas's Red Berry. Dokaj zdrava, polna a kaj, ko so že cel teden čisto vse zrele jagode sproti razpokale . Za sprotno grizljanje imam itak še dovolj balkonskih češnjevcev.
Samo danes: https://www.google.si/ Mi bi lahko tudi, a nam srce ne da, kajne? Migajoča slikca. Nazadnje urejal/a Bicikel 26 Avg 2015 16:35; skupaj popravljeno 1 krat
Ojla Nekaj dni sem si že govorola, da bom preventivno špricala paradajz, pa nič od tega. Danes kar precej rjav, tako, da sem ga kar fajn oskubila tako v vrtu kot na njivci ter pošpricala s sodo. Kar bo, pa bo. Jedlli smo ga veliko, pa tudi shrankov je dovolj. Če bo pa še kakšen dozorel, ga bomo pa pojedli. En plato ga imam pa še v garaži, ki je bil namenjen v predelavo, sedaj ga bomo pa jedli in jedli in jedli. lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Ker sem opazil, da ste na prejšnjih starneh nekaj omenjali sušenje paradižnika, naj še jaz dodam, da sem letos prvič poskusil ta način shranjevanja. Drugi teden avgusta je bil zaradi lepegega vremena in izjemno visokih temperatur več dni zapored idealen za sušenje na soncu. Vzel sam nekaj svojih paradižnikov ( neznane sorte ) ter nekaj tetinih pelatov, jih narezal na manjše koščke in jih rahlo posolil z fino zdrobljeno soljo. V 4-5 dneh so bili suhi. Sploh pelati, narezani na rezine, se lepo in hitro sušijo. Pridružujem se mnenju, da je hladno stiskano sončnično olje tukaj veliko bolj primerno kot pa ( modno ) oljčno, nad katerim tudi jaz nisem najbolj navdušen ... V en kozarec sem poleg paradižnika dodal še 3 stroke česna, vejico suhega rožmarina in nekaj listov bazilike. Ja, pa poprova zrna. Upam, da zaradi teh neposušenih dodatkov ne bo prišlo do kvarjenja ...
Se opravičujem, če ta prispevek morda ne spada najbolj v to temo, ampak teme o sušenju paradižnika nisem našel. Hmm, morda bi jo pa morali odpreti ?!