Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2015
Andrej B., jaz tudi vidim mehurčke. Rade volje ti jih odstranim iz kozarčka kar sam osebno. Sam sebi zaupam najbolje, sem velik mojster. Bi pa to reč storil z žlico, ... in kosom kruha. Ne rabim več.
Tečejo sline.
No, šalo na stran. Opcijo s svežim česnom hrani v hladilniku (če je ne nameravaš porabti v kratkem) in malce spremljaj, če se prično pojavljati novi, čisto majhni mehurčki. Takrat prične zadeva zavijati v stranpota, zato bodi pozoren, da jo še ujameš in poješ seveda.
Kolikor sem uspel do sedaj izkusiti s suhim paradižnikom v olju, je najbolje, da so prav vse sestavine suhe, sicer kar rado zavre, potem pa ne veš, koliko je še primerno za pojesti. Meni se vedno zdi škoda zavreči tako dobro reč, ... pa jo je bilo tudi že potrebno.
Smrtni greh, bi rekel.
Tečejo sline.
No, šalo na stran. Opcijo s svežim česnom hrani v hladilniku (če je ne nameravaš porabti v kratkem) in malce spremljaj, če se prično pojavljati novi, čisto majhni mehurčki. Takrat prične zadeva zavijati v stranpota, zato bodi pozoren, da jo še ujameš in poješ seveda.
Kolikor sem uspel do sedaj izkusiti s suhim paradižnikom v olju, je najbolje, da so prav vse sestavine suhe, sicer kar rado zavre, potem pa ne veš, koliko je še primerno za pojesti. Meni se vedno zdi škoda zavreči tako dobro reč, ... pa jo je bilo tudi že potrebno.
Smrtni greh, bi rekel.
Še boljši kot sušen, je meni takle. Pečen paradižnik. Vrhunsko. Lani naredila, dala v kozarčke in pasterizirala. Odlično se drži, še zdaj.
Mmmm, Metuljc, tole pa zgleda res božansko . Če mi uspe malo upočasniti plesen ...
Gospo, ki ima ta blog, pa celo poznam ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Gospo, ki ima ta blog, pa celo poznam ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Letos sem imela prvič paradižnik sorte plum lemon, pa sem bila razočarana nad okusom. Voden in brez okusa. Zelo roden, veja s plodovi kar visi s stebla, ampak imam raje kvaliteto kot kvantiteto.
Kolikor berem, nisem edina, ki se ubada s plesnijo na paradižniku. Pred kakim mescem sem jih komaj rešila, pa opažam, da kljub "zdravilu" iz kmetijske trgovine in špricanju z raznimi naravnimi škropivi eno steblo črni naprej. Da ne omenim, da je sosedom paradižnik že šel rakom žvižgat
Smo pa ga na srečo že vložili za naslednjih par let, ker ga je letos res ogromno. Mama je naredila mezgo, jaz pa mediteransko omako in posušenega z baziliko in česnom v oljčnem olju.
Tu je še link, če koga zanima:
http://www.theslowroasteditalian.com/2011/06/oven-roasted-tomato-sauce.html
Kolikor berem, nisem edina, ki se ubada s plesnijo na paradižniku. Pred kakim mescem sem jih komaj rešila, pa opažam, da kljub "zdravilu" iz kmetijske trgovine in špricanju z raznimi naravnimi škropivi eno steblo črni naprej. Da ne omenim, da je sosedom paradižnik že šel rakom žvižgat
Smo pa ga na srečo že vložili za naslednjih par let, ker ga je letos res ogromno. Mama je naredila mezgo, jaz pa mediteransko omako in posušenega z baziliko in česnom v oljčnem olju.
Tu je še link, če koga zanima:
http://www.theslowroasteditalian.com/2011/06/oven-roasted-tomato-sauce.html
Mmm, recept zgleda krasen! Kako pa narediš posušenega z baziliko in česnom v oljčnem olju? Ga lahko posušim v sušilniku? Z njim nimam dosti izkušenj ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nasušila sem nekaj pelatov, ki jih bom dala v olje. Sušila sem zelo na suho, le trije koščki so bolj debeli in so še malo sočni. A je pri tem nevarnost, da bi začeli plesneti in je bolje, da jih dosušim ali pa prej porabim?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
En lep pozdrav vsem. Upam, da mi lahko date kakšen pameten nasvet glede priprave zemlje za paradižnike. Na spodnji sliki sta koreninska sistema dveh sadik (iste sorte), ena je bila v zemlji, druga pa v substratu za paradižnike iz bauhausa.
Glede na tole kar vidim je naša vrtna zemlja precej slaba, verjetno pretrda. Kako bi se lotil izboljšave, da bi bolj ustrezala paradižnikom? Tudi rodnost na rastlino je bila precej slabša v zemlji, saj je ena rastlina v loncu rodila povprečno 2-3x več kot rastline v zemlji.
Lp
Glede na tole kar vidim je naša vrtna zemlja precej slaba, verjetno pretrda. Kako bi se lotil izboljšave, da bi bolj ustrezala paradižnikom? Tudi rodnost na rastlino je bila precej slabša v zemlji, saj je ena rastlina v loncu rodila povprečno 2-3x več kot rastline v zemlji.
Lp
Osebno bi začel s kompostiranjem in tako poskusil izboljšati zemljo. Je pa to dolgotrajen proces.
Če si lahko privoščite vam svetujem nakup vrtne zemlje, npr;
http://www.njiva.si/803-vrtna-zemlja-vas-prevzem-presejana-v-bigbag-po-1m3
Če si lahko privoščite vam svetujem nakup vrtne zemlje, npr;
http://www.njiva.si/803-vrtna-zemlja-vas-prevzem-presejana-v-bigbag-po-1m3
Jaz sem paradižnik posušila (vseeno če je pečica ali sušilec), napolnila kozarce z njimi, vmes med posušene paradižnike dala na rezine narezan česen in malo listov sveže bazilike ter vse zalila z oljčnim oljem. Tako delam že par let.
Sem se pa tudi spraševala o tem manj posušenem paradižniku, ker sem že tudi imela take izkušnje. Ampak glede na to, da je v olju in se paradižnik olja malo napije, nisem še opazila, da bi splesnilo ali pokvarilo.
Sem se pa tudi spraševala o tem manj posušenem paradižniku, ker sem že tudi imela take izkušnje. Ampak glede na to, da je v olju in se paradižnik olja malo napije, nisem še opazila, da bi splesnilo ali pokvarilo.