Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

choco_chili
Prispevkov: 105
Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a choco_chili »

Zelenc, res je, da je moj chocolate habanero celo leto v akciji. Na srečo imam veliko okno z dovolj svetlobe in toplote in mu kar ugaja nad radiatorjem.

Spiridon, huda kolekcija. Če si zainteresiran za kakšno menjavo, me lahko kontaktiraš. Me zanima okus kakšne tvoje omake, glede na to, da si omenjal, da so ti bolj všeč naravnejši azijski okusi.
robert
Prispevkov: 1200
Pridružen: Pe Mar 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a robert »

Naša malenkost.Upam,da bo drugo leto bolje-vsaj kakšna izkušnja več.
Ostali pa imajo več cvetov,kot plodov-mogoče pa še kaj rata iz njih.






Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

choco_chili je napisal/a:
Spiridon, huda kolekcija. Če si zainteresiran za kakšno menjavo, me lahko kontaktiraš. Me zanima okus kakšne tvoje omake, glede na to, da si omenjal, da so ti bolj všeč naravnejši azijski okusi.

Niso kaj posebnega. Desni dve sta narejeni po mojem okusu, leva pa po okusu moje žene. V nobeni ni sadja...
Če boste kaj hodili po Mariboru, se lahko zmeniva in vam rade volje odstopim kak primerek.


LP
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Lepi so @robert, se vidi, da jim paše v rastlinjaku. up


LP
robert
Prispevkov: 1200
Pridružen: Pe Mar 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a robert »

A do takšnih omak,kot jih delate vi,mi pa še manjka veeelikoooo prakse.
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

robert je napisal/a:
A do takšnih omak,kot jih delate vi,mi pa še manjka veeelikoooo prakse.

Eh @robert, te kuhane niso noben kunšt. Na spletu najdete receptov kolikor hočete. Če imate vsaj malce žilice za kuhanje in če potem še malo
poeksperimentirate s sestavinami in začimbami, boste zlahka našli svojo "dobitno" kombinacijo. Laughing
Večja "umetnost" je priprava fermentiranih omak (pa ne one Sriracha omake "v treh dneh", katere recept je objavljen na YouTube!) kajti prava
fermentacija traja par tednov, nakar sledi prekinitev, dodelava z začimbami in potem še par tednov "staranja". Vse skupaj že kar malo spominja
na kletarjenje, ko mojstri kletarji iz povprečnega mošta uspejo narediti vrhunsko vino... Wink


LP
julijak
Prispevkov: 146
Pridružen: Ne Jan 25, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a julijak »

Letos prvič sušim semena čilijev, pa sem opazila, da se robovi pri nekaterih semenih obarvajo na rjavo. Ali potem ta semena niso kvalitetna? Zakaj sploh pride do tega? Sem iskala po spletu razlago, pa je ne najdem Crying or Very sad
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Za dobro kaljivost obstaja neko splošno pravilo, kri pravi, da naj bi imela vsa semena čilijev, katera nameravamo sejati, lepo svetlo lupino
brez kakršnih koli temnih madežev. Izjema pri tem je sorta Rocoto, katerih semena so črne barve. Rjavo obarvan rob ali potemnelost običajno
kažeta na obolelost, tudi jalovost ter na začetek propadanja semena zato je njegova kaljivost precej vprašljiva.


LP
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

julijak je napisal/a:
Letos prvič sušim semena čilijev, pa sem opazila, da se robovi pri nekaterih semenih obarvajo na rjavo. Ali potem ta semena niso kvalitetna? Zakaj sploh pride do tega? Sem iskala po spletu razlago, pa je ne najdem Crying or Very sad


Razlog za rjave robove pri suhih semenih čilija so ponavadi prezgodaj pobrana semena oz. nedozorelost semen.
Semena so verjetno bila pobrana iz premalo zrelih čilijev (recimo še zelenih) ali pa niso bila oprašena in so zato to samo 'lupinice' semen, sem pa kje pa se najde še kako dobro seme vmes.
Taka semena tako ne bodo kalila.

Druga možnost pa je, da se na semenih pojavlja plesen, ki ob odmrtju porjavi in pusti obarvanost na robu semen. To se ponavadi zgodi, če semena sušimo še pritrjena na peceljni del plodu, torej, jih ne ločimo od mrene pred sušenjem...._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Koliko časa so uporabna npr letošnja semena? Bral sem različne izjave od enega do petih let, pa me zanima vaše mnenje.
Odgovori