Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Recepti z zelenimi (nedozorelimi) paradižniki

figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Tole je pa moja varianta prvega recepta od Aye-Aye.
Lani sem naredila tega hrenovega namaza iz okoli 20 kg zelenega paradižnika, vsi so mi jih nosili Confused (po principu meni tudi, meni tudi Smile )
Takole gre:

HRENOV namaz z zelenimi paradižniki

Sestavine:
3 kg zelenega paradižnika
¾ kg hrena
750 g gorčice (več ali manj glede na okus)
½ l vinskega kisa
3 dl belega olja
5 dkg sladkorja

Zelene paradižnike zmelješ, malo po občutku osoliš in pustiš stati čez noč (cca 12 ur), potem ga dobro odcediš oz. ožameš. Dodaš mu nastrgan ali zmlet hren in gorčico.

Posebej daš v posodo:
½ l vinskega kisa
3 dl belega olja
5 dkg sladkorja
kuhaš cca 10 min in ohladiš ter dodaš k zgornji masi.

Vse skupaj fino zmešaš in daš v kozarce. Povrhu naliješ malo belega olja, da zavaruješ vsebino. Jaz potem kozarčke dam na sredino mize, jih pokrijem z odejo in pustim, da se do konca ohladijo.

Super paše povsod tam, kjer bi človek jedel hren zraven. Ob neki priliki grlobola je hčerka pojedla cel lonček namaza, kar tako, samega - in grlo jo je nehalo boleti Cool
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nisem gledala, če je že objavljen kak podoben recept, ampak tale je privlačen, pa tudi blog je vreden branja.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kaj pa hrenove korenine, kje jih dobiti tačas? Domačega sedajle ne bi bilo primerno izkopavati, ker je v bujni rasti. Oktobra je drugače, takrat je že v mirovanju.
stara postaja
Prispevkov: 1146
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Mene pa zanima, glede na to, da so sestavine hladne, ali ni potrebno pasterizirati?_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
Kaj pa hrenove korenine, kje jih dobiti tačas? Domačega sedajle ne bi bilo primerno izkopavati, ker je v bujni rasti. Oktobra je drugače, takrat je že v mirovanju.

Mislim, da imajo nariban hren v kozarčkih (res samo nariban hren), mislim, da enega tujega in patudi sloenskega proizvajalca sem že videla v hladilnih vitrinah v Sparu (najbrž tudi drugje).
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Res, prehitro je za tale recept Shocked , običajno se lotimo zelenega paradižnika mnogo kasneje. Nisem preverjala, mogoče bi se pa korenine hrena dalo dobiti na kakšnem sadje/zelenjava oddelku večjih trgovin (Leclerc, Špar in Mercator hiperji, ...), sicer pa lahko recept počaka na svoj bolj "naraven" čas, ko se poberejo zadnji paradižniki.

Nikoli ne pasteriziram, ne vem, kaj bi se zgodilo hrenu na toplem? Vseeno se nič ne pokvari Smile .
mil
Prispevkov: 1418
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Figula, so ti paradižniki potem surovi shranki, kuhan je le kis in olje? Kaj se potem do konca ohlaja, če tudi kis ohladiš? Lp Mil
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

he he, jap, narobe se mi je zapisalo Embarassed vidim, da si pozorno prebrala.
Ker je ohlajeno se seveda nič več ne ohlaja Laughing , no, jaz tako sentimentalno še vseeno malo zavijem v dekico Embarassed
to se mi zdi eno tako simpatičeno sentimentalno početje, kot ritual na koncu Embarassed Embarassed (sem zblojena, res Confused )
mil
Prispevkov: 1418
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Hvala za hiter odgovor.

Torej so paradižniki in ostale sestavine res surove. In praviš se nič ne kvari. To, ko odpreš, pa moraš verjetno kar porabiti, ne? Torej v male lončke...Lp Mil
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

mil, že nekaj let to delam, moja teta še dlje in se res ni še nič pokvarilo.
Jaz imam za vse namaze raje manjše kozarčke. Ko ga enkrat odpreš, ga je seveda najbolje imeti v hladilniku. Ni treba vse takoj pojest Smile
Odgovori