Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Recepti z zelenimi (nedozorelimi) paradižniki
Tole je pa moja varianta prvega recepta od Aye-Aye.
Lani sem naredila tega hrenovega namaza iz okoli 20 kg zelenega paradižnika, vsi so mi jih nosili (po principu meni tudi, meni tudi )
Takole gre:
HRENOV namaz z zelenimi paradižniki
Sestavine:
3 kg zelenega paradižnika
¾ kg hrena
750 g gorčice (več ali manj glede na okus)
½ l vinskega kisa
3 dl belega olja
5 dkg sladkorja
Zelene paradižnike zmelješ, malo po občutku osoliš in pustiš stati čez noč (cca 12 ur), potem ga dobro odcediš oz. ožameš. Dodaš mu nastrgan ali zmlet hren in gorčico.
Posebej daš v posodo:
½ l vinskega kisa
3 dl belega olja
5 dkg sladkorja
kuhaš cca 10 min in ohladiš ter dodaš k zgornji masi.
Vse skupaj fino zmešaš in daš v kozarce. Povrhu naliješ malo belega olja, da zavaruješ vsebino. Jaz potem kozarčke dam na sredino mize, jih pokrijem z odejo in pustim, da se do konca ohladijo.
Super paše povsod tam, kjer bi človek jedel hren zraven. Ob neki priliki grlobola je hčerka pojedla cel lonček namaza, kar tako, samega - in grlo jo je nehalo boleti
Lani sem naredila tega hrenovega namaza iz okoli 20 kg zelenega paradižnika, vsi so mi jih nosili (po principu meni tudi, meni tudi )
Takole gre:
HRENOV namaz z zelenimi paradižniki
Sestavine:
3 kg zelenega paradižnika
¾ kg hrena
750 g gorčice (več ali manj glede na okus)
½ l vinskega kisa
3 dl belega olja
5 dkg sladkorja
Zelene paradižnike zmelješ, malo po občutku osoliš in pustiš stati čez noč (cca 12 ur), potem ga dobro odcediš oz. ožameš. Dodaš mu nastrgan ali zmlet hren in gorčico.
Posebej daš v posodo:
½ l vinskega kisa
3 dl belega olja
5 dkg sladkorja
kuhaš cca 10 min in ohladiš ter dodaš k zgornji masi.
Vse skupaj fino zmešaš in daš v kozarce. Povrhu naliješ malo belega olja, da zavaruješ vsebino. Jaz potem kozarčke dam na sredino mize, jih pokrijem z odejo in pustim, da se do konca ohladijo.
Super paše povsod tam, kjer bi človek jedel hren zraven. Ob neki priliki grlobola je hčerka pojedla cel lonček namaza, kar tako, samega - in grlo jo je nehalo boleti
-
- Prispevkov: 1146
- Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am
muha je napisal/a: |
Kaj pa hrenove korenine, kje jih dobiti tačas? Domačega sedajle ne bi bilo primerno izkopavati, ker je v bujni rasti. Oktobra je drugače, takrat je že v mirovanju. |
Mislim, da imajo nariban hren v kozarčkih (res samo nariban hren), mislim, da enega tujega in patudi sloenskega proizvajalca sem že videla v hladilnih vitrinah v Sparu (najbrž tudi drugje).
Res, prehitro je za tale recept , običajno se lotimo zelenega paradižnika mnogo kasneje. Nisem preverjala, mogoče bi se pa korenine hrena dalo dobiti na kakšnem sadje/zelenjava oddelku večjih trgovin (Leclerc, Špar in Mercator hiperji, ...), sicer pa lahko recept počaka na svoj bolj "naraven" čas, ko se poberejo zadnji paradižniki.
Nikoli ne pasteriziram, ne vem, kaj bi se zgodilo hrenu na toplem? Vseeno se nič ne pokvari .
Nikoli ne pasteriziram, ne vem, kaj bi se zgodilo hrenu na toplem? Vseeno se nič ne pokvari .