Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Odgovori
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Metuljc, se strinjam, da ni nič narobe - ni pa popolno. Jaz pa bi želela narediti popoln kis Embarassed (saj vem, da nič ni popolno, pa vendar bi se želela popolnosti približati, kar se da)_________________naredimo svet lepši
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Saj razumem, brbr Smile je pa žalostno, da 1 leto čakaš in ugotoviš, da okus in moč nista pričakovana.
Je kdo iz industrije, ki bi iskreno povedal s čim "bistrijo" kis, kakšna je formula tistega "filtra"?
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Za bistrenje mislim da dodajajo tudi kutine med jabolka. Ko meljejo. Pa razne filtre, na eni spletni trgovini jih lahko kupiš za nekih 20€ .

Jaz še zmeraj zagovarjam, da je pravi kis iz iztisnjenih sadežev. Dodajati vodo in sladkor če ni potrebe je brezveze.

Imam pa nekaj kisa iz sliv. Ki je bil pa mukotrpen za delo, ampak je božanski. Poleg večdeset litrov drugih kisov Very Happy

Je pa tako da rata ali ne. Če veš osnovni recept je zelo lažje Very Happy_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Zakaj bi bil pa bister kis popoln? popoln je, če je okusa, kot si ga želimo. A ni ravno Ašičev kis, v beli, mlečni plastenki, moten? To motnost dajejo delci, ki vsebujejo kaj koristnega.
No, brbr, želim ti, da ti uspe. mene usedlina na moti.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zdaj sem pa spet v dilemi. sem šla gledat mojo prvo rundo kisa nastavljen (3.Cool in se mu je klobuk ponovno potopil. Na površini pa že nastaja tanka kpoprena novega. Pogovarjala sem se z dvema pridelovalcema (en profesionalec in ena stara gospa, ki kis dela že desetletja) in oba sta rekla, da moram potopljeno gobo odstranit. Zakaj se pa potopi, pa nista vedela (njima se ne). Tako sem odstranila oba klobuka, hkrati pa sem kis poskusila. Je kisel kot vrisk Shocked . Zdaj pa ne vem ali je kis že narejen, ker je kisel in ga lahko zaprem v steklenice, ali naj ga pustim stati eno leto odprtega in ga nato shranim (medtem pa sproti odstranjujem potopljene gobe) Ali je možno, da se bo razkisal, če ga pustim odprtega? Oh, koliko vprašanj... Upam, da vas ne morim preveč._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4532
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Brbr, moj lanski kis se je naredil s klobukom, ki je ostal lepo na vrhu, in z močno kislostjo v treh mesecih. Bil je moten in sem seveda hotela bistrega. In sem jabolka in klobuk odstranila in kis prelila v veliko steklenico in pustila odprtega. V enem mesecu se je razkislil in postal ena navadna grenkasta brozga brez kakršnekoli kisline.

Komentar moje sosede, ki vsako leto pripravi svoj kis v sodu, je bil, da ne bi smela odstraniti klobuka in ga nič pretakati. Samo jabolka naj bi odstranila in kis pustila v veliki posodi. Po njenem se kis po litrih jemlje stran za sprotno porabo, ostalo se pusti v posodi, v kateri kisaš, s klobukom vred. Če se klobuk potopi, ga pa moraš odstraniti, ker sicer kisu jemlje kislost. Ko potopljenega odstraniš, se menda naredi nov.

Ko osvojim to znanost, sporočim. Za zdaj ga znam samo narediti in uničiti, ohraniti pa ne Rolling Eyes .
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Ja, pravijo da ga samo odstranjuješ kolikor rabiš. Ne rabiš ga flaširat.
Pri meni se zgodi, da pozabim na kis. In potem sem po 2 letih odkril enega. In ga pretočil v RF sode za vino. In ima še zmeraj moč!
Jaz mislim da moraš pustiti kis vsaj pol leta do enega leta, da se res dobro naredi in ojača. Potem pa lahko pretakaš.

Izdelava je preprosta, ampak v detajlih je problem Very Happy_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Melona: izgleda, da sva si v izdelavi kisa zelo blizu :wink:Kot sem čitala moraš narejen kis pretočiti v steklenice in zapreti. In ravno to me zanima. ali naj kis, kateremu sem odtsranila potopljen klobuk zaprem, ali pa naj pustim odprtega in pokritega z gazo. Zanima me tudi ali naj ga prestavim na bolj hladen prostor, ker je mogoče to vzrok, da se klobuki potapljajo. Imam ga namreč na hladilniku v kuhinji. saj ni ne vem kako toplo, a ponavadi ga delajo v kleteh...

Kravzelj: tisti, ki si ga odkril po dveh letih, je bil zaprt ali samo pokrit?_________________naredimo svet lepši
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Kis rabi za zorenje zrak. Če ga zapreš, ne dela več.
Ko moji kisi alkoholno povrejo jih imam odprte. ponavadi je samo pokrov gor nalahno, da ne dihta. Odvisno._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4532
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Brbr, to zapiranje bom letos preizkusila. Morda je ravno to point. Tudi moj se mogoče ne bi pokvaril, če bi bil zaprt. Ker tisti sodi za kis so menda tudi zaprti, ne? Praviš, Kravželj, da kis ne dela več, če ga zapreš. Mogoče pa to pomeni, da se tudi pokvariti ne more več Wink .
Odgovori