Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
Potem ko sem svoje rastline prestavil na toplo, so se mi pojavile uši. Lani sem boj izgubil. Zato sedaj išče nekaj kar bo res delovalo. Kakšen dober predlog?
Ker so rastline velike, je škropljenje z Aktiv-R vprašljivo, saj je po mojih izkušnjah treba škropiti non-stop... Razmišljam, da bi rastline prestavil nazaj ven. Vidim, da se v Ljubljani to še da izvesti.
Ker so rastline velike, je škropljenje z Aktiv-R vprašljivo, saj je po mojih izkušnjah treba škropiti non-stop... Razmišljam, da bi rastline prestavil nazaj ven. Vidim, da se v Ljubljani to še da izvesti.
Če želiš ostati pri naravnih insekticidih, sta bolj učinkovita Neem olje (njegovi proizvodi: Neem Azal, neem tonik) in sredstva iz Piretrina.
Za uši velja pravilo (razen za kak hud sistemik), da se tretirajo dva do trikrat v razmaku enega tedna. Drugače je to "džabe rabota" .
LP_________________mfranc
Za uši velja pravilo (razen za kak hud sistemik), da se tretirajo dva do trikrat v razmaku enega tedna. Drugače je to "džabe rabota" .
LP_________________mfranc
goIdhorn je napisal/a: |
Mene pa zanima, kje nabavljate te 100 ml stekleničke za omake? Lahko kdo napiše kakšen model stekleničke je najpripravnejši za polnjenje? In seveda možnost naročila preko spleta. Pa da ni treba naročat cele palete..... za letos bi rabil kakih 10 kosov. |
Najbolj pripravne so seveda stekleničke, pravzaprav kozarci za vlaganje s širokim grlom. Če boš delal redke omakce, so te 100 ml stekleničke tudi čisto uporabne.
Sam delam zelo goste namaze in jih nadevam v 200 - 250 ml kozarčke. Naredim jih nekje med 20 in 30 v sezoni; če bi uporabljal te 100 ml stekleničke, ob ustrezno redki omakci, bi dobil nekje do 100 stekleničk ozimnice .
Ne vem, kam bi jih dal; pri nas je vse majhno, tudi shramba .
LP_________________mfranc
-
- Prispevkov: 105
- Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am
Najpripravnejši stekleničk so tisti modeli, ki imajo malce širši vrat oziroma dulec, zaradi lažjega polnjenja. Pri Stenku so to tiste, ki jih ima za olje.
Te, ki jih uporabljam in so označene kot Konjak ali sedaj nove malce zaobljene kot Viski, imajo ožji vrat in rabiš lijak z ožjim vratom za polnjenje. Delam takšne omakce, da niso preredke in da še vedno stečejo iz stekleničke, čeprav včasih z malo pomoči.
Sem pa v dar dobil knjigo Kuhajmo s čilijem od Nickelsa in sem malce razočaran nad recepti oziroma je bolj verjetno, da sam pretiravam s količino čilija v omakah. Verjetno bo bolj to zadnje. Poleg tega je pri skoraj vseh receptih o omakah dodana voda, katero pa jaz nikoli ne dodajam. Menim, da voda nima kaj iskati pri kuhanju omake, saj je že v paradižniku oziroma drugih sestavinah toliko tekočine, da omaka ni pregosta, razen, če jo sam želiš narediti zelo gosto.
Sem pa poskusno za foro naredil njegov čisto osnoven recept za omako in vsaj zame to ni to.
Te, ki jih uporabljam in so označene kot Konjak ali sedaj nove malce zaobljene kot Viski, imajo ožji vrat in rabiš lijak z ožjim vratom za polnjenje. Delam takšne omakce, da niso preredke in da še vedno stečejo iz stekleničke, čeprav včasih z malo pomoči.
Sem pa v dar dobil knjigo Kuhajmo s čilijem od Nickelsa in sem malce razočaran nad recepti oziroma je bolj verjetno, da sam pretiravam s količino čilija v omakah. Verjetno bo bolj to zadnje. Poleg tega je pri skoraj vseh receptih o omakah dodana voda, katero pa jaz nikoli ne dodajam. Menim, da voda nima kaj iskati pri kuhanju omake, saj je že v paradižniku oziroma drugih sestavinah toliko tekočine, da omaka ni pregosta, razen, če jo sam želiš narediti zelo gosto.
Sem pa poskusno za foro naredil njegov čisto osnoven recept za omako in vsaj zame to ni to.
Naši čiliji so še na vrtu, tako kot vsako leto tam ostanejo do britkega konca (prvi minus)- Do takrat pa so zelo zdravi in polni plodov, pa tudi cvetijo še.
Zdaj sproti pobiramo dozorele in kuhamo omako, marmelado in vlagamo v kis. Nekaj jih sušimo. Ko bo napovedan minus pa bomo vse plodove pobrali in tudi iz njih pripravili shranke, ki pa bodo bolj zelene barve.
Mislim, da so čiliji ena bolj zdravih in trpežnih rastlin, kar jih poznam..._________________naredimo svet lepši
Zdaj sproti pobiramo dozorele in kuhamo omako, marmelado in vlagamo v kis. Nekaj jih sušimo. Ko bo napovedan minus pa bomo vse plodove pobrali in tudi iz njih pripravili shranke, ki pa bodo bolj zelene barve.
Mislim, da so čiliji ena bolj zdravih in trpežnih rastlin, kar jih poznam..._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 105
- Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am
Pri meni se je čez noč vse spremenilo. včeraj popldan še vse uredu, danes ko sem prišel iz službe pa 1/3 popokanih plodov. Sem stopil v akcijo in pobral skoraj vse chocolate habanere (na fotru sem jih še pusti), jolokie, moruge in chery bombe. Zunaj so še ostali Aji cito, ki se še dobro držijo oziroma nisem videl sprememb, jih je pa še polovica zelenih.
Pa temperature bodo še bolj padle, tako da se mi zdi, da je konec na Ljubljanskem koncu z zunanjimi čiliji, sploh z jutranjo meglo in nizkimi temperaturami.
Pa temperature bodo še bolj padle, tako da se mi zdi, da je konec na Ljubljanskem koncu z zunanjimi čiliji, sploh z jutranjo meglo in nizkimi temperaturami.