Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dimljenje čilija

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Dimljenje čilija

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Dimljenje čilija

Obral sem še tretjo rundo z mojega Habanero red. Nekih trideset jih je, sedaj gre sezona res k kraju; ostalo je še nekaj rdečih in zelenih,
ki bodo mogoče dozoreli, odvisno od vremena letos. Torej, za sproti.




Za konec sezone sem naredil prvo, probno dimljenje čilija, za to jih je čisto zadosti.

Čez komot ga ni Wink , nabavil sem že lani tale "Fish smoker", https://www.youtube.com/watch?v=wJlpsInYWoQ
in že vidim, da količinsko za naše malo gospodijstvo čisto zadošča. In kar se rib tiče in tudi čilijev.

Pa tudi kvaliteta dimljenja je na nivoju; smo že dimili nekaj sort rib in tudi znalci/sladokusci niso imeli nič pripomb!

Sam sem imel malo pomislekov, ker se za kurjavo uporablja gorilni špirit; no praksa je pokazala, da je špirit OK zadeva.
V vsak gorilec se natoči od 25 do največ 50 ml špirita, torej 1 liter zadošča za 10 - 15 dimljenj, ali pa samo peke, seveda.




Na dno pečice sem dal debelo pest lesnih drobcev, žaganja, ki pridejo skupaj s pečico. Neki specialni les, valjda Rolling Eyes .
Ta les da zelo močno aromo; če se mi za čili izkaže, da bi bil lahko še bolj dimljen, dam prihodnjič še več lesa.

Mimogrede, čililjubci za dimljenje prisegajo na les jablane! Če bo kdo obrezoval/odrezoval kakšne debele veje, se toplo priporočam .... Wink

Za piko na i, se vrže še ščepec suhih brinovih jagod, ki dodajo lepo aromo.




Problem, ki ga moram še odpraviti, je preredek raster poličk iz nerjaveče žice, če bi bil gostejši, bi Habanero že pred peko prepolovil.
Cele paprike se tako hudičevo nerade sušijo, pa tudi dimljenje z obeh strani bi bilo bolj učinkovito!




Takole izgledajo dimljeni, imajo zelo močno aromo, dimil sem zunaj hiše, pa vendar bo notranjost dišala še dva dni Wink



Približno eno tretjino sem prihranil za jutri. Napravil bom prvič varianto Harisse, kjer bom uporabil samo papriko, čilije in sladko, ter začimbe!

Dve tretjine sem že razpolovil in se že suši v el. sušilcu.

LP_________________mfranc
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Nekaj takega si moram tudi jas omislit.
Kar se pa tiče dimljenja mi pri mesu prakticiramo bukev. Za jablane pa greš lahko do lokalnega pridelovalca jabolk in se tam zmeniš če ti odstopi kakšno suho drevo. Jih je vsako leto nekaj._________________LP seba993
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Debelejših vej jablan bo pri meni zagotovo nekaj spomladi. Spomni me enkrat marca ali kdaj se že obrezuje. Verjetno se mi tudi kje še valjajo od letos, samo seveda nimam označeno. Rolling Eyes
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

In po kateri poti boš iz vej dobil žaganje, mfranc?
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

vejetno bo najlažje če nese nekom ki imam mlin za sekance in te uporablja.
pa zanima me kje se da pri nas dobit tale "Fish smoker" ali pa kaj podobnega tem?_________________LP seba993
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Vsaj lani so jo imeli tukaj.
Misliš, da so sekanci OK? Po moje bi znali biti pregrobi. Ampak, samo ugibam.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ja, debelina sekancev je še vedno OK! Tako da planiram kakšno vejo obdelati kar doma, z drobilnikom lesnih odpadkov. Saj se ne rabi tako velikih količin.

Za les jablane pogledam tudi v soseščini, čeprav tule razen poedinih jablan okrog hiš ni nobenega nasada. Če ne najdem drugje, se pa slišiva, Bicikel Wink

Tule https://youtu.be/evHJQRrdpO4?t=183 se lepo vidi uporabna debelina "drv" , pa tudi zavijanje v alu folijo ni od muh, da se zmanjša onesnaževanje.

LP_________________mfranc
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Je skorja na vejah v napoto ali ne?
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Sj so različne mašine za sekance ki delajo različne sekance (doužina).
če misliš z tistih hoby drobilcom met ti priporočam da melješ friške drobne poganke. Da nebo slučajno nož kam odleto._________________LP seba993
Odgovori