Tiana

Odgovori
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Pri nas pa smo izkoristili tole lepo jesen da prestavimo vrt na lokacijo, kjer bi naj bil stalno. Tečnarila sem že vsak dva meseca, da bi se kaj premaknilo, pa so mojstri pri gradnji hiše zamujali in nismo mogli nič urejati okoli vrta. Sedaj se pa le dogaja tudi tu.

In da vam povem, samo tri leta imam vrt, pa se je nabralo toliko rastlin da ne vem, če bom vse lahko prestavila na novo lokacijo. Pa sem se trajnicam izogibala kolikor se je le dalo. Sem hotela danes poslikati stanje na vrtu, pa bo potrebno počakati še kak dan.

Glede na to, da je že november, koliko znajo biti te rastline pozimi občutljive zaradi poznega presajanja? Gre za rasline, ki drugače normalno preživijo zimo pri nas (origano, meta, melisa, drobnjak, sivka...)

Med izkopavanjem sem našla še nekaj narcis, ki sem jih lani dobila na srečanju. A je normalno, da že odganjajo, ali je to pač posledica te nadpovprečno tople jeseni.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

polnjena artičoka je zame najboljša. seveda sredico lahko sfrigaš tudi z jajci. dobra je tudi kuhana sredica in kuhanimi jajca na solato itd. mislim, da je artičoka dvoletna rastlina. prvo leto listi, drugo leto cvet katerega ubereš preden se razpre in ga slastno pripraviš. seveda medtem, če ima dobre pogoje rastlina naredi nove zarodke in tako izgleda da je trajnica. pri meni v I. ji pogoji za rast niso všeč. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Tiana čim bolj uspešno preseljevanje rastlinic. Saj bo. Mogoče najljubše malček zaščitiš s smrečjem ali čim podobnim.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po moje je bolj nevarno, da bi se v suhi zimi brez snega izsušile, kot, da bi zmrznile, zato je nasvet Ane Sanjarke pravi. Praprot, smrečje, koruznica,........listje, če ni drugega. metulj
Tiana

Hvala za nasvet....listja je kar nekaj naokoli, bom uporabila to.
Čaj še spijem in po zajtrku zopet akcija.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tiana je napisal/a:

Med izkopavanjem sem našla še nekaj narcis, ki sem jih lani dobila na srečanju. A je normalno, da že odganjajo, ali je to pač posledica te nadpovprečno tople jeseni.

Ni tako redko, da narcise in tulipani pokukajo (tja do 1 cm) iz zemlje že pred zimo, še posebej, če so čebulce plitko posajene.

Glede na to, da padavin že nekaj časa ni bilo in jih v bližnji prihodnosti tudi ne predvidevajo, predlagam, da vse rastline po presajanju tudi temeljito zaliješ.
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Tudi jaz presajam zelišča in ostalo kar prezimi,pa zaenkrat ni bilo problemov,mislim da jih tudi pri tebi nebo.
Čebulice,ki cvetijo zgodaj pomladi pa sadimo vse tja do prve zmrzali,če pa jih imamo posajene vse leto je sedaj običajno,da so začele poganjati.
Sedaj posadiš narcise na nekje 15-20 cm,tulipane pa nekje 20-25 cm globine in bodo spomladi nagradile z krasnimi cvetovi
Tiana

Iz vrta sem izkopala s pomočjo Cinije (hvala še 1x za vso pomoč) vse kar je bilo vredno obdržati, nekaj sva posadili v vrt k sosedom, nekaj še čaka presajanje. Samo da me sneg ne prehiti. Huh je to bil pravi fitnes danes. In zalivali sva tudi obilno, tako da bo čim manj šoka za rasline.

Še eno vprašanje. Našla (kak je fajn, če pozabiš kdaj, da si kaj spomladi posadil) sem še trobentice. Tiste okrasne. Lepe so ko ..... trobentice. Imam idejo, da bi jih posadila kar v cvetlična korita. Na prostem bi potem čakale pomlad. In na ta način bi jih tudi najmanj prestavljala iz grede v gredo. Ima to smisel ali ne? Začetniško vprašanje, ampak znate vedno dobro svetovat.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Po moje mirne duše narediš tako. Moram ti pa rečt, da si pridna in zagnana. Vsaka ti čast.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, kar posadi jih.
Lepo je prebrati, kako sta bili uspešni. In še lepše, kako ti nekdo priskoči na pomoč, ko je najbolj treba. Za to so prijatelji, a ne? Exclamation
Odgovori

Vrni se na “Predstavitve članov”