Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Hyppeastrum - amarilis, vitezova zvezda
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Pravzaprav nikoli jeseni ne vzamem iz zemlje. Pustim, da se zasuši v loncu, spomladi vzamem vse skupaj iz lonca, malo odstranim zemljo in korenine, nasujem novo zemljo, močno namočim in dam na zelo toplo in svetlo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Rojstvo rdečega amarilisa
Amarilis - Hyppeastrum je tudi v naših koncih poznan kot Viteška zvezda. Doma imam siljene čebulice in sam določam kdaj naj bi zacvetele. Na fotkah je rojstvo cveta rdečega amarilisa, višine do 55 cm, velikost cvetov do 12 cm v premeru.
[img]http://shrani.si/f/1F/q8/O2mSSdY/201504bg.jpg
[/img
Amarilis - Hyppeastrum je tudi v naših koncih poznan kot Viteška zvezda. Doma imam siljene čebulice in sam določam kdaj naj bi zacvetele. Na fotkah je rojstvo cveta rdečega amarilisa, višine do 55 cm, velikost cvetov do 12 cm v premeru.
[img]http://shrani.si/f/1F/q8/O2mSSdY/201504bg.jpg
[/img
Pri sajenju sem malo eksperementiral, že res da je navodilo, da naj bi čebulico posadil samo do polovice v zemljo, sam sem jo posadil do vrha v zemljo in raste bolj čvrsto in ravno, bolj kot plastični lonček ima raje glineni lonček in ne prevelik, okoli čebulice naj bo 1 do 1,5 cm prostora. Boljše manjši lonček in ga nato postaviti v večji okrasni lonec, da se vse skupaj ne prebrne.
Po odcvetenju takoj odrežem stebla cvetov in še cca 14 dni zalivam samo liste, oz počakam da porumenijo in jih nato odrežem. Lonček postavim v klet do meseca maja nato ga zagrebem v zemljo na vrtu do konca septembra. Izkopljem lonček s čebulico ter ga dam na suho mesto brez kapljice zalivanja. Ko se odločim, da bi se "rodil" cvet, čebulico pokrijem z drugim lončkom, dam v temo in čakam, da požene cvet cca 10 cm visoko, odkrijem in dam na stalno mesto v sobo. Rezultat pa je viden v priloženi foto zgodbi: Rojstvo rdečega amarilisa.
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Lepi cvetovi, res! Koliko časa pa je trajalo od prvega do zadnjega posnetka?
Jaz imam po navadi eno čebulo amarilisa. Mi zelo ustreza, da ga jeseni zasušim in spravim v klet. Letošnji oziroma od lanske jeseni se pa sploh noče posušiti. Nisem ga odnesla v klet, kar v dnevni ga imam (je bil tudi del jaslic). Še vedno ima sveže liste, pa ne vem, naj ga zdaj odnesem v klet ali kar presadim in zalijem, da bo cvetel.
_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Jaz imam po navadi eno čebulo amarilisa. Mi zelo ustreza, da ga jeseni zasušim in spravim v klet. Letošnji oziroma od lanske jeseni se pa sploh noče posušiti. Nisem ga odnesla v klet, kar v dnevni ga imam (je bil tudi del jaslic). Še vedno ima sveže liste, pa ne vem, naj ga zdaj odnesem v klet ali kar presadim in zalijem, da bo cvetel.
_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova