Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Citrus

Odgovori
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Seveda. Smile koza je cela. Smile

Zanimivo mi je blo, da so plodovi kosmati. In zelo lepo disijo. Smile
Parangalus

Odgovor Napisal/-a Parangalus »

anita133 je napisal/a:
Moji citrusi iz semen se pa nikamor ne premaknejo ... Mislim, da sta celo 2 limoni stari okoli pol leta mogoče več pa sta malo večji kot je tale po 2 tednih..

A je potrebno kaj gnojiti?

Daj ji dobro zemljo, vsaka rastlina rabi hrano. Ce imas kompost ga na drobno (pol cm) presej in dodaj malo vrtne zemlje. Sicer kupi kakovostno zemljo. Naj bo stalno vlazna, ne pusti da se izsusi. V podstavku ne sme stati voda. Najdi toplo mesto z najmanj 5 urami sonca. Mora rast.
Parangalus

In takšnih je še 50 na tem drevesu.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Naše mandarine so že skoraj vse pretežno rumene, nekaj jih je pa že odpadlo.
Nikjer ne najdem, ali jih je bolje prej obrati ali pustiti, da same odpadejo.
Ker odpadle niso niti komplet rumene, kaj šele oranžne, po moje odpadajo nezrele in je prejšnje vprašanje zgolj akademsko.
Parangalus

Mandarine lahko obiras in jih jes ko imajo se napol zelen olupek.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Včeraj smo prvo pojedli, bila je povsem rumena, a še vedno zelo kisla.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

nekaj dni nazaj sem v trgovini pri "našem sosedu" zagledala limone bolj okrogle in bolj oranžne barve ter izredno sočne s tenko skorjo. okus ni tako kisel kot pri klasični limoni. verjetno je kakšen nov "mešanec".

dodala bom še sliko kako smo pri nas doma od nekdaj shranjevali limone, saj jih ni bilo za dobit kadar si si jih zaželel. tako v steklenem kozarcu vzdržijo zelo dolgo časa postavljene nekam na tla v bolj temen prostor (jaz jih imam v dnevni sobi, saj so izredno lepa dekoracija).

(enak sistem je da obdržiš svežo radensko, če si izgubil zamašek, da porineš ročaj žličke v grlo flaše). lpvoda

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, te ( malo nenavadne ) limone sem tudi jaz videl pri "najboljšem sosedu".
Zelo tanko in gladko lupino so imele. In pa vonj se mi je zdel tudi nekoliko drugačen.
Pred mano sta bila pri tistem zaboju s temi limonami dva starejša zakonca, ki sta jih gledala ter otipavala in sem slišal žensko, ki je godrnjala,
kako so to neke čudne limone, pa da so zagotovo zanič in jih ne bo vzela.

No, jaz sem kupil 5 sadežev. Težko bi se odločil, če so boljše ali slabše od običajnih. Pač malenkost drugačne.
Všeč mi je bilo, ker so imele zelo tanko lupino, podobno kot limete.
Sem shranil in posušil nekaj pešk in jih bom verjetno kmalu posadil.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Moji so bile všeč, in me je v drugo spet ponje poslala!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo. Andrej, ni vprašanje ali so boljše ali slabše, vprašanje je za kaj so bolj uporabne ene in za kaj druge. Vsekakor so tudi tam, kjer tele "ta nove" uporabljajo že odkar so jih uvozili iz Kitajske pred 100 leti, ugotovili, da imajo prednosti zaradi svoje sladkosti in hkrati zaradi manj izraženega kislega okusa od "običajnih" limon tudi le teh ne morejo nadomestiti v kulinariki.
Odgovori