Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paprika 2016
-
- Site Admin
Paprika 2016
(Prenos iz arhiva)
Zdravo! Seme ozirma paprika mora biti zrela, da ti bo kalila. Tudi jaz sem jemala seme iz kupljene paprike, ki ni bila zrela in ni bilo nic. Paprika, ki je zrela je rdece ali oranzne pa tudi mocno rumene barve. Tudi crna in vijolicna paprika mora postati rdeca. Takrat seme kali. Lahko pa probas ze sedaj, ce bo seme kalilo, da ne bos potem razocarana. Jaz dam seme na vlazen papir in v vrecko. Potem dam vse skupan na toplo in cakam. Po nekaj dneh pozene kalcek. Ce seme ne bo kalilo, bos hitro videla, ker ne bo nic napihnjeno. Ce bos seme vzela iz paprike se bo itak samo posusilo. Razen, ce ga bos imela v vrecki ali prevec skupaj. Takrat ti bo zaplesilo. Daj ga na kavni kroznik in drugi dan bo seme, ki ne kali postalo temno in skupaj potegnjeno. Upam, da sem ti malo pomagala. Naj ti lepo raste!
Ce je tako lepo rdeca bo skoraj gotovo kalila. Kaj bo pa ratalo bos pa videla poleti. Jaz sem lani vzela seme iz mocno oranzne in soncno rumene spicaste, ki sem jo kupila pri Hoferu. Kalila je, ko nora pa tudi rodila je najlepse. Tako, da sem se odlocila, da bo ta letos v vecini pri meni. Bila je dobra tudi, ko je bila se zelena.
Evo pa se po slabem letu dni zopet oglašam. S temi rastlinami, ste me čisto obnoreli in to se tudi vidi na letošnjem spisku sort paprik:
asti red
asti yellow
big red
chocolate beauty
corno di toro giallo
corno di toro rosso
criolla de cocina
diamond
dulce de espana
jimmy nardello
large sweet antigua
marconi golden