Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gojenje gob na peletih - Lipa pellet tek
Prej sem opisal gojenje gob na peletih, ki ne zahteva posebne opreme. Ce pa v substrat dodamo vire dusika, g moramo sterilizirati. Spodnji dve sliki (sirine 1080p), kazeta, kako lahko vrecke zlozimo v ekonom lonec.
Po robu lonca nanesemo plast olivnega olja in kuhamo 3 do 4 ure.
Substrat:
1,25 kg peleti Pellegor
125g psenicni otrobi Bufo.si
250g rz Bufo.si
Na dno sem dal pladenj, da sem mrezico malo dvignil. Ob robovih sem dal pokrovcke, da se vrecke ne dotikajo robu lonca. Na vrh sem dal aluminijast pladenj (npr. Weber).
Po robu lonca nanesemo plast olivnega olja in kuhamo 3 do 4 ure.
Substrat:
1,25 kg peleti Pellegor
125g psenicni otrobi Bufo.si
250g rz Bufo.si
Na dno sem dal pladenj, da sem mrezico malo dvignil. Ob robovih sem dal pokrovcke, da se vrecke ne dotikajo robu lonca. Na vrh sem dal aluminijast pladenj (npr. Weber).
muha, če misliš na slike bi jaz še vedno rekla:
Klemen še zmanjšaj, prosim te. za ogled slike uporabiš miško (klik na sliko), da jo povečaš (če si jo tako oddal na strežnik) a ne da miško vozaš desno-levo. klemen temu bi rekla, da je pravilna velikost slike vljudnost do gledalca-uporabnika. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Klemen še zmanjšaj, prosim te. za ogled slike uporabiš miško (klik na sliko), da jo povečaš (če si jo tako oddal na strežnik) a ne da miško vozaš desno-levo. klemen temu bi rekla, da je pravilna velikost slike vljudnost do gledalca-uporabnika. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda je napisal/a: |
muha, če misliš na slike bi jaz še vedno rekla: Klemen še zmanjšaj, prosim te. za ogled slike uporabiš miško (klik na sliko), da jo povečaš (če si jo tako oddal na strežnik) a ne da miško vozaš desno-levo. klemen temu bi rekla, da je pravilna velikost slike vljudnost do gledalca-uporabnika. lpvoda |
Voda, moj telefon nima miske. Ta velikost je najmanjsa, ki jo podpira. Ce te ta velikost moti, predlagam, da preskocis tole temo.
Hocem pokazati razliko med pasterizacijo in sterilizacijo. Pri pasterizaciji segrejemo substrat na ~60° in to je to. To lahko naredimo v pecici, velikem loncu ali pa vlijemo vrelo vodo. Potem vrzemo noter micelij in vrecko premesamo.
Pri sterilizaciji potrebujemo (velik) ekonom lonec in "laminar flow hood". Substrat segrejemo na 121°. Ko se ohladi, moramo micelij prenesti v sterilnem okolju. Zato potrebujemo "laminar flow hood".
Za domaco rabo je prva varijanta neskoncno lazja.
Pri sterilizaciji potrebujemo (velik) ekonom lonec in "laminar flow hood". Substrat segrejemo na 121°. Ko se ohladi, moramo micelij prenesti v sterilnem okolju. Zato potrebujemo "laminar flow hood".
Za domaco rabo je prva varijanta neskoncno lazja.