Zelenc je napisal/a: |
Nikar ne počni tega s svežimi! Zadeva se lahko pokvari, dobi bakterije... Jest zadevo vedno popolnoma posušim in odstranim semena in stene. Prelijem z vročim olivnim oljem (ne sme zavreti!) in zaprem kozarce. Hranim v kleti. Po dveh mesecih pa dober tek. |
Olja sploh ni treba segrevati. Če so čiliji povsem suhi (lahko jih pred vlaganjem v olje dodatno posušimo v pečici na 40-50 °C), se olje ne bo pokvarilo. Tudi čakati ni treba 2 meseca, saj je olje pekoče že naslednji dan. Je pa priporočljiva hramba na hladnem in temnem mestu, če se shrani za zalogo. Če se semen in sten ne odstrani, je zadeva še bolj pekoča. Ko se olje porabi, samo priliješ novega in že imaš novo olje, ki je nekoliko manj pekoče.
Priporočam uporabo ekstra deviškega oljčnega/olivnega olja višje kakovosti. Če tako olje segrejemo, bog ne daj zavremo, je praktično ničvredno, tako kot vsa rafinirana olja.