Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

So vaše rastline zbezljale? Pomoč prihaja

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ja, tega pa sem dobil precej v čebelarskem društvu.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Če bom našla seme janeževega ožepka, dobiš tudi tega, ga imajo radi kožekrilci in dolgo cveti.
Le nekaj te prosim, spomni me, če pozabim.............
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Nekaj malega tega imam, pa se nekako noče zasejati... Če imaš dosti semena, bom vsekakor vesel, hvala.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Aja, pa mačja nepeta noro vabi čebele in to ravno v najhujšem poletju. (jul, avg)

Če miselno teoretiziramo in kot izhodišče za preslikavo na obnašanje čebel vzamemo staro ljudsko modrost, ki pravi: "mačjo meto za mirne živce pripravi si", potem bi lahko predvidevali, da po tej paši čebele postanejo bolj krotke ali umirjene. Skratka skulirane. Kaj meniš, bi držalo kaj vode?

Seme imam.
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Za čebele je odlična paša tudi bazilika ,kozmeja ,koriander.Baziliko ti spomladi bom komot odstopila (sadike),no če bom pridna punčka pri hiši dobim tudi jaz en pajn čebel Laughing Laughing_________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Vodenka, ti imaš sodeč po zapisani lokaciji super možnosti za čebele.

Ja, mačja meta je zelo OK. Razpoloženje čebel je pa tako... Eno je obnašanje v posameznem trenutku, drugo nek splošni karakter, bolj mil ali bolj agresiven, in tega jim daje matica. Pri nas od kar je en panj prelegel matico, torej si izlegel svojo novo, so bistveno razširile razdaljo okoli panja, na kateri ti povejo, da nisi dobrodošel Smile

Še ena zanimiva čebelja rastlina je rdeča špajka, centranthus ruber. Zraste nekje 40 cm, rada se širi, zimo prenese tako, da imajo lanski sejančki - sicer pospravljeni v sodu - zdajle še zelene liste. To je ta: http://forum.gartlc.si/gartlc-about2031.html

Sicer je glavni problem pri čebelah in cvetlicah to, da ni dovolj, da imaš ene par sicer zanimivih rastlih. Res obisk in kaj haska bo v primeru, da je tega precej. Torej ne 3 primerki, temveč 30, če pa je še kakšna nula zraven, odlično.

Od tod moje tako grosistično povpraševanje. Vseeno pa velja, da vsaka, ki jo imate viška, prav pride in hvala vsem.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Mislim, da predlagalci razmišljamo bolj v smislu:
- kdove koliko prostora ima crtj tam gori in
- ali bi rad gojil na njivi ali travniku in
- ali bi tole sploh uspevalo pri njem .....

Vsaj sama sem tako razmišljala. Ker velikooo semen ali rastlin ene sorte običajno nimamo odveč. Tako bi prvo leto sejal/sadil manjše količine in bi se videlo, kako bi uspevale v tvojih huliganskih pogojih. Za zmagovalke pa potem naberemo in zberemo čimveč semen/sadik.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Deloma sem skušal to opisati v pogojih na začetku, ampak ne škodi še malo drugače.

Prostora je od 2.000 m2 naprej, lahko tudi 8.000 m2.

Posebnosti okolja so:
- do -20 C pozimi (zadnjih nekaj zim sicer ne, ampak par let še ni vzorec)
- do +35 C poleti z vsaj 3 nepretrganimi tedni suše, lahko pa tudi po nekaj mesecev (tako je bilo v 2015)
- obdobja močnega vetra pomladi in poleti (severni do 50, južni do 70 km/h), teren je odprt, sicer vedno manj, kakor naseljujem svojo džunglo, vseeno pa se ta veter čuti

To NI projekt, ki bi se mu lahko dnevno zelo natančno posvetil. Vzdrževanje bo minimalno, pletja ne bo absolutno nikakršnega, realno je večkrat letno mulčanje, zalivanje pa samo v zelo hudih situacijah ali še to ne.

Zelo, zelo zaželeno je, da se rastline znajo kosati s travo in se jih - če gre za seme - da posejati v samo grobo obdelano površino (okoli obrnjena ruša in potreseno z zemljo od krtin, na primer) ali pa sploh kar tako (vzameš seme, vržeš v travo in zmagaš... ali pa ne).

Glede na vse to + dodatno teroriziranje s strani podzemnih, letečih in potacalnih živali sem kar skeptičen glede procenta preživetja v primeru, da bi začel pri semenu - če gre za direktno sejanje.

Nisem tudi čisto prepričan, da bi lahko lepo poskrbel za veliko količino sejančkov v lončkih, ker pridejo vmes obdobja, ko imam zelo malo časa (zelo niha).

To je tudi razlog, zakaj sem prvotno pisal o že zraslih rastlinah, ki jih imate morda viška.

Kaj je že bilo sajeno in dobro uspeva?

- miljažunt vrst klasičnega in bolj posebnega sadnega drevja in grmičevja, jagodičevje, trta (sem spadajo tudi: oljčice, rakitovec, dren, bezeg...)

- leska, vrba, črni trn, pavlovnija, sofora, sibirski dren, gledičija, karagana, mehurjevec, evodija, vrtnice razne divje in žlahtne (kordes), budleja, vajgela, medvejka, forzicija (ta ima sicer težave s sušo, vendar so stare že 7 let, razvite in nekako zmorejo)

- od zelnatih rastlin: sivka, timijan, navadni in janežev ožepek, rdeča špajka, rudbekija, slamnik, melisa, muškatna kadulja, maksimilijanova sončnica.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Vsekakor pričakuj, da se bodo rastline same "zmenile", sčasoma, katera bo rasla, katere bodo zatrte. takšno je pač naravno tekmovanje med njimi. Pa še rastline, pa še kaj pripomore k temu.
Bo pa zanimivo videti tole tvoje področje, res.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

crtj, tole je pa poklon poklon
Odgovori