Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ta knjiga (Kmetovanje po biološko-dinamični metodi; avtorja: Sattler - Wistinghausen) je meni resnično blizu, saj je napisana skozi prakso nemških kmetov in v jeziku stvarne realizacije. (to je: toliko in toliko semena na ar + xy kompostiranega gnoja + delo = rezultat, seveda ob priporočenih BD ukrepih)
Verjetno na to percepcijo upliva moje preteklo pro. udejstvovanje, saj je štela le celotna enačba brez neznank in na koncu s pozitivnim, predvsem pa oprijemljivem rezultatom. Nič oblakov, nič teorij, le komadi pretvorjeni v cekine.
No, sedaj sem bil nekaj časa v obdobju, ko sem si lahko (se pač nisem obremenjeval) privoščil nekaj lebdenja, a se kot kaže tudi to izteka. Na vidiku so nova obzorja konkretnejših ciljev in posledično tudi obveznosti.

Toda, če se kljub vsemu osredotočim na krompir.
Okoli skrbi dozorevanja okuliranega krompirja in poznejšega termina same izvedbe sajenja moraš oceniti sama na podlagi običajnega odzivanja krompirja na tvoji lokaciji.
Takrat sem jaz sadil očesa nekje konec maja, morda prve dni junija in so rastline do poznega poletja brez težav lepo dozorele.
Je pa tudi resnica, da se pri meni cima jedilnega krompirja sama posuši do konca avgusta ali morda nekje prve polovice septembra. Sklepam torej, da je to na moji lokaciji nekakšen naravni cikel z ne preveč velikimi odstopanji in v tem primeru pač nepotrebnimi dvomi ali bodo rastline dozorele.
Ti si pač ustvari svojo časovno shemo in se temu prilagajaj.

Ali bom letos kaj okuliral? Predstavljaj si eno "plešasto" elastiko, na eni strani vpeto v navdušenje nad vrtnarjenjem nasplošno in precej veliko parcelo brez strojev, na drugi strani pa v že očitno prihajajoče nove obveznosti. Aaaa, težka bo, morda, ne vem.... , bi, če bo zneslo.
BD je dejansko zelo intenzivna praksa po obveznostih.

Če bom uspel kaj realizirati in pofotkati bom pričel z novo temo, vendar ne morem obljubiti.

Povrhu vsega pa smo že porabili vsega kifeljčarja, ki bi bil po mojem mnenju najbolj potreben regeneracije. Jp, kot kure brez glave smo.

Sem pa se sedajle spomnil tvojih omemb izpred časa, da ti nekatere sorte odganjajo.
Jaz sem si svoj arzenal šele pred kakšnim dobrim tednom celovito ogledal in moram reči da razen kifeljčarja in še ene sorte kar lepo mirujejo. Sploh ličan in vodenkin.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Juglans, še enkrat, hvala.

Jaz bom vsekakor okulirala Igorja z namenom pridobiti kar največ semenskega materiala za naprej. Očesca bom sadila v lesene gajbice, da se slućajno kakšen krompirček ne bo izgubil. Gajbice pa tudi lahko prestavim, če bo potrebno.

Očitno imaš za skaldiščenje boljše pogoje kot jaz - pri meni je Vodenkin krompir, liški, Marabel in Kenebec močno odgnal. Romano se še dobro drži - malo odganja. Sem pa Vodenkin krompi že predala v Voddenki v oskrbo... Upam, da bo uspela vzgojiti dovolj potomcev za prihodnja leta._________________naredimo svet lepši
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

brbr vodenkin krompir sem skrbno spravila v hladnejši prostor ravno tako tudi igorja ki bosta imela posebni del njive, no upam da bom res prišla nazaj v pridelavo dveh ton kot je bilo pred tem v Logaški občini Wink

Brbr ,volna te čaka ko mine zimske idila se pa oglasi_________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

ker imam sedaj rastlinjak, je mož dal idejo, da par gomoljev dam v zemljo...
je že kdo eksperimentiral...? sama menim, da je sicer premrzla zenlja, ampak takole bolj za test 5 gomoljev Very Happy_________________sonček je in .....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kaj pa nekaj takega?

Tole je od 24. maja lani in je še meni dal idejo, da poskusim

Oldi je napisal/a:
Danes tretja gajbica z dvema krompirjema, tokrat rekordnih 90dkg. Te tri gajbe so bile ves pomladni čas ob južni fasadi in je mnogokrat ovenel. Ostale gajbice smo kmalu dali ob vzhodno fasado, kjer niso bile deležne opoldanske pripeke. Bomo kmalu videli razliko.
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

V semenarni sem našel eno sorto modrega krompirja ("Bergerac"). Za letos bom potem probal s sajenjem 5kg, pa bom videl kaj bom pridelal. V manjši meri sem probal že prejšnje leto, tako da nekaj malega izkušenj se je nabralo. Samo nikjer v sloveniji pa nisem našel sort z rdečim mesom, ali pa še kakšne druge sorte vijoličnega krompirja. Je mogoče kdo že srečal kaj takega?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Govoriš o krompirju ali o sladkem krompirju?
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

a takega maš:

O.O To da mi nekdo sliko pokaže bi rekel da je kak drag ali poldrag kamen...
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Sem jih imel že prejšnje leto, samo sem semenski material nabavljal iz Ebaya in je bilo zelo drago._________________Iščem zanimive sadne vrste...
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Sedaj ko se pripravljam krompir iti kupovat sem si še malo na garteljc šel prebrat, da kaj novega zvem. Pa je ura 1 zjutraj... Nisem mogel nehati zaradi pridnih semenark. Vse pohvale res!

Nisem čisto siguren koliko vam je uspelo krompirčkov (čebula<- čebulček, Krompir<-krompirček ali kako se temu reče) pridelati, da bi se zares upal vprašati če se da kakšnega za v Belo krajino dobiti.
Odgovori