NAROČILO SEMEN
-
- Melona
- Kraj: Litija
Cmru, imaš dober spomin, tule je tekla debata http://forum.gartlc.si/gartlc-post-83447.html&highlight=#83447.
-
Pri prodaji domačih semen je veliko težav, na katere lahko naletiš.
Prodaja sama je lahko legalna, dokler se nekdo ne vtakne v to, kaj sploh prodajaš. Problem je ravno pri registraciji sort.
Ko sem jaz šla v to, da bi registrirala sorte, sem naletela na iste podatke kot Matic. Pri tolikšnem številu sort se ti stroškovno ne izide, pa da je ne vem kaj (nalašč je tako narejeno zato, da ne moreš konkurirati večjim semenarskim hišam, kar je logično)...
Saj bi morali pridelati in prodati res ogromno semen ene same sorte, da bi lahko dejansko kaj zaslužili.
Ko pa sem šla gledat, kako to počnejo v drugih državah, sem videla, da se mali semenarji spopadajo z enakimi težavami, ampak se nekako znajdejo.
Med ostalim tudi tako, da stare sorte paradižnikov prodajajo kot okrasne rastline (govorim seveda o semenih) in se s tem ognejo zakonu o registraciji sort. Spet riziko.
Jaz sem zaradi vse te birokracije prehodila vse počez, preverjala, kalkulirala, spraševala, potem pa le spredvidela, da ni vredno (pa še drugega otročka sem ravno v tistem času dobila), ker te nihče ne jemlje resno, zato sem enostavno odnehala.
Za s.p. sem tudi jaz že resno razmišljala, da bi se ukvarjala s prodajo sadik, kar je mikavno in luštno, a žal ni trenutno izvedljivo, ker nimam ne časa ne primernega prostora na voljo. Morda nekoč.
Na ta način (s sadikami torej) bi lahko raznolikost, ki si jo tako zelo želimo, prišla med ljudi...
Srečno vsakemu, ki se česa podobnega loti, vsaka novost je dobrodošla _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Prodaja sama je lahko legalna, dokler se nekdo ne vtakne v to, kaj sploh prodajaš. Problem je ravno pri registraciji sort.
Ko sem jaz šla v to, da bi registrirala sorte, sem naletela na iste podatke kot Matic. Pri tolikšnem številu sort se ti stroškovno ne izide, pa da je ne vem kaj (nalašč je tako narejeno zato, da ne moreš konkurirati večjim semenarskim hišam, kar je logično)...
Saj bi morali pridelati in prodati res ogromno semen ene same sorte, da bi lahko dejansko kaj zaslužili.
Ko pa sem šla gledat, kako to počnejo v drugih državah, sem videla, da se mali semenarji spopadajo z enakimi težavami, ampak se nekako znajdejo.
Med ostalim tudi tako, da stare sorte paradižnikov prodajajo kot okrasne rastline (govorim seveda o semenih) in se s tem ognejo zakonu o registraciji sort. Spet riziko.
Jaz sem zaradi vse te birokracije prehodila vse počez, preverjala, kalkulirala, spraševala, potem pa le spredvidela, da ni vredno (pa še drugega otročka sem ravno v tistem času dobila), ker te nihče ne jemlje resno, zato sem enostavno odnehala.
Za s.p. sem tudi jaz že resno razmišljala, da bi se ukvarjala s prodajo sadik, kar je mikavno in luštno, a žal ni trenutno izvedljivo, ker nimam ne časa ne primernega prostora na voljo. Morda nekoč.
Na ta način (s sadikami torej) bi lahko raznolikost, ki si jo tako zelo želimo, prišla med ljudi...
Srečno vsakemu, ki se česa podobnega loti, vsaka novost je dobrodošla _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
-
Ivčk je napisal/a: |
Škoda, da gre samo za preprodajo že znanih prodajalcev, čeprav pohvale za lepo izvedbo. Prednost je tudi, da je več tega na kupu in ti ni treba po trgovinah hodit. Jaz pa sem iskreno srčno upala, da je končno nekdo začel prodajati domača semena, tega pri nas kronično manjka... |
Tudi jaz sem upal isto. Najprej sem prebral tisto del "O nas", ker mi je vedno zanimivo vedeti ozadje in po začetnem opisu implicitno sklepal, da gre za njihovo pridelavo, žal pa le za posredništvo.
In ponovno je večina ponudbe vezana na Royal Seeds, podobno kot vse več ponudbe v trgovinah pretekla leta. O podjetju je bilo že nekaj zapisanega, za moj okus sicer nekoliko enostransko in s kakšnim vmesnim dokazom premalo za zapisano.
Nekaj klikov pa je potrebnih, da ugotovimo da je avtor Royal Seeds nihče drug kot Monsanto. Priročno se sicer logotip kaže v drugačnih barvah kot na semenskih embalažah (kar nas vizualno ponovno hitre zavede). Medtem sem ugotovil, da smo o tej povezavi na forumu že pisali, pa vendar, ne škodi opomniti.
Dodatna kategorija v spletni trgovini Netretirana semena (kot nek nadstandard), me tudi ne navdaja z nekim dodatnim upom. Glede na označbo se zdi, da je tretiran lep del semen paradižnikov in paprik / čilijev. Ostalih razdelkov niti nisem preverjal.
Njihov cilj o želji ponuditi čim več raznovrstno se tako sklene v štartu, saj smo spet omejeni na istega ponudnika. Perfektna je tudi izjava RoyalSeeds o tem, da tudi sicer avtohtonih sort pri nas ne vzgajajo zaradi neprimernega podnebja. Dvojni standardi ali: za prodajo in vzgojo s strani potrošnikov pa bo dovolj dobro.
Na videz se torej odpira ponudba, spet pa smo vezani (na omenjeni spletni strani v smislu večinske ponudbe) na eno podjetje, ki vse bolj dominira evropski trg. In ko ima prste zraven Monsanto, lahko zaradi mene ponudijo tudi top-super-ekološka semena. S svojo agresivno politiko rušijo vsa tista načela, zaradi katerih jih kot potrošnik ne bom sponzoriral.Nazadnje urejal/a Matic 08 Feb 2016 22:28; skupaj popravljeno 1 krat
-
Matic je napisal/a: | ||
Tudi jaz sem upal isto. Najprej sem prebral tisto del "O nas", ker mi je vedno zanimivo vedeti ozadje in po začetnem opisu implicitno sklepal, da gre za njihovo pridelavo, žal pa le za posredništvo. In ponovno je večina ponudbe vezana na Royal Seeds, podobno kot vse več ponudbe v trgovinah pretekla leta. O podjetju je bilo že nekaj zapisanega, za moj okus sicer nekoliko enostransko in s kakšnim vmesnim dokazom premalo za zapisano. Nekaj klikov pa je potrebnih, da ugotovimo da je avtor Royal Seeds nihče drug kot Monsanto. Priročno se sicer logotip kaže v drugačnih barvah kot na semenskih embalažah (kar nas vizualno ponovno hitre zavede). Medtem sem ugotovil, da smo o tej povezavi na forumu že pisali, pa vendar, ne škodi opomniti. Dodatna kategorija v spletni trgovini Netretirana semena (kot nek nadstandard), me tudi ne navdaja z nekim dodatnim upom. Glede na označbo se zdi, da je tretiran lep del semen paradižnikov in paprik / čilijev. Ostalih razdelkov niti nisem preverjal. Njihov cilj o želji ponuditi čim več raznovrstno se tako sklene v štartu, saj smo spet omejeni na istega ponudnika. Perfektna je tudi izjava RoyalSeeds o tem, da tudi sicer avtohtonih sort pri nas ne vzgajajo zaradi neprimernega podnebja. Dvojni standardi ali: za prodajo in vzgojo s strani potrošnikov pa bo dovolj dobro. Na videz se torej odpira ponudba, spet pa smo vezani (na omenjeni spletni strani v smislu večinske ponudbe) na eno podjetje, ki vse bolj dominira evropski trg. In ko ima prste zraven Monsanto, lahko zaradi mene ponudijo tudi top-super-ekološka semena. S svojo agresivno politiko rušijo vsa tista načela, zaradi katerih jih kot potrošnik ne bom sponzoriral. |
Kakšen teden nazaj sem v naši lokalni vrtnariji iskala česen za jesensko sajenje.Na stojalih so imeli vse in še malo ,no česna pač žal ne več.Med stojali je bilo tudi zgoraj omenjeno podjetje.
Pa malo pogledam in opazim tudi katalog.
Žive,lepe barve,slikce kar tolčejo ven v vsej svoji lepoti.Vmes malo nasvetov,receptov itd.En tak popolnokičastkatalog ki kar kriči vzemi me,vzemi me.In seveda vzamem.
Doma še mal prelistam jim v mislih čestitam za promocijo .
Ko obrnem pa na zadnjo stran pa gospa Pušenjakova .
Res nisem pričakovala tega._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/