Skupno naročilo EM koncentrata
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Na srečanju pri zufu 18.4. prevzamejo EM in melaso še
cinija1
zuf (samo melaso)
rukola
bobolino
Navodila za shranjevanje:
EM
Po priporočilu proizvajalca: v temnem prostoru s temperaturo okoli 16 °C. Nikakor v hladilniku!
V takih pogojih pretočena tekočina ohrani dovolj mikroorganizmov vsaj pol leta, po tem roku naj bi se njihova moč počasi zmanjševala. Sama sem delala bokaši tudi z 1 leto skladiščeno tekočino, le da sem dala dvojno količino.
Melasa:
v temnem in hladnem prostoru. Na tokratni embalaži je natisnjen datum: avgust 2016, po izkušnjah pa traja precej dlje.
cinija1
zuf (samo melaso)
rukola
bobolino
Navodila za shranjevanje:
EM
Po priporočilu proizvajalca: v temnem prostoru s temperaturo okoli 16 °C. Nikakor v hladilniku!
V takih pogojih pretočena tekočina ohrani dovolj mikroorganizmov vsaj pol leta, po tem roku naj bi se njihova moč počasi zmanjševala. Sama sem delala bokaši tudi z 1 leto skladiščeno tekočino, le da sem dala dvojno količino.
Melasa:
v temnem in hladnem prostoru. Na tokratni embalaži je natisnjen datum: avgust 2016, po izkušnjah pa traja precej dlje.
- muha
- Site Admin
- muha
- Site Admin
EM koncentrat je očitno možno naročiti tudi že pri nas: http://shop.emtehnologija.si/product/00033/
Osnovna cena je sicer nekaj dražja, kot iz Avstrije, a pravijo, da ne zaračunajo poštnine, če se plača po predračunu.
Osnovna cena je sicer nekaj dražja, kot iz Avstrije, a pravijo, da ne zaračunajo poštnine, če se plača po predračunu.
-
Kar se tiče EM, se lahko dobi še v eni prodajalni pri nas.
http://www.micronatura.si/?product_cat=vrt
Gospoda sem spoznal, ko je bil pri nas v jeseni, ko smo nabavljali EM za silažo._________________Lp Sars
http://www.micronatura.si/?product_cat=vrt
Gospoda sem spoznal, ko je bil pri nas v jeseni, ko smo nabavljali EM za silažo._________________Lp Sars
-
-
figula, sem jo lansko leto iskal na širšem območju (Bela k., NM po zadrugah) in največ kar sem uspel dobiti je bil nek kombiniran prehranski dodatek, v večini primerov pa so prvič slišali za melaso.
Tako da bi me prvenstveno zanimalo, ali pri nas kmetje to dejansko uporabljajo, ali pa je to bolj "nekritični" prevod tujih zapisov in nato vsesplošno ponavljanje v številnih debatah.
Hočem reči, da sem bil kar presenečen nad svojim tedanjim spoznanjem.
Sicer pa sem nato v nadaljevanju razmišljal/ukrepal podobno kot ti. Enostavno sem nasul sladkorja in je lepo delovalo. Posledično tudi ne vem ali je melasa resnično neobhodna. Mineralne snovi sem pač nadomeščal z lokalnimi resursi. (kamena moka)
Tako da bi me prvenstveno zanimalo, ali pri nas kmetje to dejansko uporabljajo, ali pa je to bolj "nekritični" prevod tujih zapisov in nato vsesplošno ponavljanje v številnih debatah.
Hočem reči, da sem bil kar presenečen nad svojim tedanjim spoznanjem.
Sicer pa sem nato v nadaljevanju razmišljal/ukrepal podobno kot ti. Enostavno sem nasul sladkorja in je lepo delovalo. Posledično tudi ne vem ali je melasa resnično neobhodna. Mineralne snovi sem pač nadomeščal z lokalnimi resursi. (kamena moka)
-
figula je napisal/a: |
Po zanesljivem viru melaso uporabljajo kmetje/kmet (?) tam nekje okoli Litije . Ja, bravo, sva že dva z dvomom v vsesplošno uporabnost melase. Mogoče je pa tista v deželah vzhajajočega sonca drugačna od tega, kar je dostopno nam?? |
Sigurno je drugačna od naših razpoložljivih stvari. Namreč ob mislih na tujo reč, se nam "delajo velike oči". ( ) --> v oklepaju, torej se malo tudi šalim
Drugače pa ne vem, razmišljam kaj bi recimo lahko dodajal za "crkljanje" mikroorganizmov kot nadomestilo za izpuščeno melaso. Saj kasneje je bistvo v raznolikosti organskih materialov, ki se pretvarjajo v kompost ali zemljo, s čemur pač nekako poskrbimo za čimširšo paleto koristnih snovi za celoten proces.
-