Oddaje o trajnostni samooskrbi

Odgovori
cinija1
Prispevkov: 3112
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

brbr je napisal/a:
Cinija 1, zdaj bo počasi čas, da nemestiš žuželjnjak. tele samotarke začnejo letati in iskati primerna domovanja zelo zgodaj spomladi.


Brbr sto taužentkrat hvala, da si me spomnila
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

figula je napisal/a:
Bom spet ta prostor izkoristila.

Vsi ki znate angleško in ki boste imeli enkrat marca čas Rolling Eyes , se lahko že sedaj registrirate za gledanje poučnih vsebin o vzgajanju svoje hrane in medicine:
http://homegrownfoodsummit.com/


Včeraj so se oddaje začele. Vsi naslovi me ne zanimajo, pa sem hitro skozi Smile.

Komaj sem čakala, da bo vnaprej napovedana predstavitev, kako indijanci Tarahumara pripravljajo svoje jedi iz koruze:
http://homegrownfoodsummit.com/Presentations/Day-2/holladay.html

"Rrecepti" so sicer sila skopi Sad . Me je pa presenetilo/začudilo, da koruzo skuhajo z apnom ??? Shocked Shocked
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5436
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

figula je napisal/a:
Me je pa presenetilo/začudilo, da koruzo skuhajo z apnom ??? Shocked Shocked


https://en.wikipedia.org/wiki/Nixtamalization
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

.... res se vse življenje učimo .... Smile
hvala

Torej bi bila apnenec kamena moka iz Verd kamnoloma tudi v redu? Jao, da me mama vidi kaj dajem v pisker Laughing Laughing
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8507
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Torej: zrnje ekološko pridelane koruze, kuhano v vodi z gašenim apnom, oprano, zmleto, pregneteno, oblikovano v palačinke in hitro popečeno na plošči z obeh strani.
Kdo bo prvi preskusil? Se povabim na degustacijo Wink Tortilje so mi bile všeč že v naših mehiških restavracijah, kako dobre morajo biti šele takole pripravljene njami_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

lpmami, če bo moja njiva letos dala kaj zrnja, te jeseni povabim na degustacijo Smile
Jedla boš tortilje in pila pinole Wink
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Na tem naslovu je še cca 11 ur dosegljiva predstavitev za čebelarje:
http://homegrownfoodsummit.com/Presentations/Day-4/freeman.html

Trenutno je 84 ogledov, vsi so predstavitev ocenili kot odlično!
forest727
Prispevkov: 582
Pridružen: Sr Mar 26, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Uh.. Tale video mi je pa dal vetra... No ja.. Trenutno se pretaka na računalnik, ogledal si ga bom kasneje.. Smile
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Nekaj sem jih še uspela videt, me pa zanima, če si je kdo pospravil kako indijanci Tarahumara pripravljajo svoje jedi iz koruze. To bi res rada videla. Saj že nekaj časa gojim koruzo v ta namen.
lpmami, ni vsaka koruza primerna za to, mora biti namenjena za moko (vsaj zobanka, bolje škrobnato ali škrobnato sladkorko) in ne tista za polento (trdinka). Poglej si tu http://forum.gartlc.si/gartlc-about68-0.html
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8507
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Hvala, A-A, bom vedela, kaj naj iščem Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori

Vrni se na “Novice in opozorila iz sveta rastlin ter ohranjanja narave”