Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Žlahtnjenje vrtnic in sejanci

Moderator: Melona

Odgovori
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Kljub temu boš imela srečo boš videla. In od teh ki so klili iz l.2014, kot tudi kaj od tega, kar si posijala. Saj imaš zlate roke vendar Melona!

Opažam pa tudi pri tebi, da sejančki (nekateri) počasi rastejo. Recimo tisti iz nov.2015, ki je sedaj spredaj v rjavem lončku. Razen če ni eden izmed miniaturnih sejancev, ki nikoli ne zrastejo se sprašujem, ali dobijo ti sejanci dovolj hrane v danem obdobju. Od Warrena Millingtona začnejo namreč že kmalu po dveh mesecih nastavljati cvetove in so vsi kot mladički kakšnih mišičastih psov bokserjev. Ampak to, kar jim on daje je vse najboljše od tega kar premore narava in zelo drago.
S čim jih gnojiš?_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Poezija, samo odločiti se je treba, kaj hočemo, po mojem. Če želiš bleščeče in čimprej cvetoče sejance, jih pravi čas presadiš, gnojiš, pravilno osvetljuješ, zalivaš, braniš pred plesnijo in škodljivci, gotovo še kaj. Če želiš fighterje, ki zmorejo skozi skromne razmere odrasti v neko ne preveč občutljivo in kolikor toliko zdravo rastlino, jih pač prepustiš bolj surovemu življenju in se kdaj od kakšnega tudi posloviš. Za zdaj se še nisem od nobenega žlahtnenega.

Ne gnojim. Sejančke presadim v kompostno zemljo, nekaj sem jih v Humin substrat Neuhaus N8, ker mi pozimi ni bilo do odkrivanja kompostnika . Tisti zunaj, ki so prezimili, so posajeni v negnojeno vrtno zemljo in obsuti s kompostom, čez to imajo pregrinjalo iz slame. V kratkem bodo dobili vsak dve pesti pepela bukovih drv. Ne tresem se več v strahu zanje, kot sem se 2013. Kar bo, bo.
Poezija

Ja vem, tudi jaz se nisem v drugi fazi. In zato mi je šel Indigo Child. Danes vem, da ne bi čakala in bi ga prej presadila. Me je pa ta kiks dosedaj največ stal. Zato sem zdaj spet malo bolj previdna, da ne zašuštram še kakšnega. In ja, vem da gredo naši bolj počasi a glavno je, da prideva na svoj način do neke lepote, ki nama jo bo uspelo precepiti in razmnoževati naprej._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

Iz Cosmos X Gabrielle Noyelle sem imela samo en šipek, v njem sem dobila samo tri semenčke. 23-11-2015 sem šipek shranila v hladilnik, 17-01-2016 sem semena posejala. V zadnjih šestih dnevih so en za drugim prihrumeli na dan vsi trije korenjaki, zato trojni hura Jupi Jupi Jupi !

Prav zanima me, kaj bosta dala HT mama in mahovnati ata. Kako bi bila vesela, če bi mi uspela mahovka! O, vsi dobri tam zgoraj, samo drobec tiste sreče, ki ste jo nekoč namenili Rakphu Mooreu si želim molitev !
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Držim pesti!
Uporabniški avatar
Melona

Hvala, Doli pozdrav !
Poezija

Pa je včeraj govorila, oh ko bi vrtnice kalile kot paradajzi... Očitno si priklicala uspeh. Čestitke za kalitev. Tudi jaz bom z zanimanjem pričakovala kaj bo iz tega nastalo. Mama je čudovita, a na HMF ne piše če diši. Očitno je tudi to, da bodo njena semena verjetno dobro kalila.
Če pa bo pobrala kaj mahovke in bo rast po GN bo to dinozaverska mahovka po velikosti.

Tudi meni so sedaj začela kaliti žlahnena semena v gredi. In kakšna še meni posebej cenjena in zanimiva. A ne bom prehitevala. Kmalu se bo videlo ali bodo rasla ali se zaštopala.
Joj Melona tam na okenski polici od kuhinje mi vse krasno dela. Sem presadila eno žlahtnitev, ki je kalila na terasi v eni zbiti zemlji in je čurila ene dva meseca pri 2 cm in se ni premaknila. Sejanček presadim v to start zemljo o kateri sem že pisala, dam sejanček na polico v kuhinjo in čez 14 dni je popolnoma drugačna. Listi se debelijo, steblo se je odebelilo in mogoče bo celo nekaj iz sejančka. Prej pa sem bila prepričana, da je zakrnel. Torej ni bil zakrnel. Kriva je bila prst! Koliko je to pomembno vidim sedaj pri vseh teh ''zakrnelih'' primerih.

Letos bo čudovita letina Melona, boš videla - tvoja in moja Very Happy. Naj pride moj optimizem do tebe in se trči s tvojim._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

He, he, Poezija, če oba optimizma trčita ... bo eksplozija :-)!

Hvala za čestitke, ta mama ima menda res ekstremno kaljivost semen. Diši kar konkretno, samo ne vprašaj me kako. Meni je najljubši vonj po vijolicah ali pa če nekje zadaj zaznam Channel 5. No, Cosmos ne diši tako, zato mi ni kaj ekstra, pač diši. Tudi po citrusih ne. Dinozaverske rasti je pa pri meni tudi GN, najbrž mu manjka dobra vzgoja, ker je prav prevelik.

Super, da si rešila zakrnelega, noben sejanček si ne zasluži, da bi ostal zakrnel! Revež se prebije skozi tisti trd ovoj in hoče zmagat in da mu potem vsaj okolja ne bi nudili ustreznega ... Držim pesti za tega in za vse, ki jih imaš!

Ne, ne prehitevajva. Si tudi sama ne delam utvar, da bo zrastla mahovka, redkim je uspelo in ni verjetno, da bi meni. Vse naj ostane na ravni presenečenj in bova vedno zadovoljni :-).
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi jaz držim pesti, Melona, da ti uspe dobiti novo mahovko. Wink Punci, koliko novih sort že imata in bosta zgleda še imeli!

Mimogrede, Melona, kje si kupila Gabrielle Noyelle? Gledala sem jesenski seznam od Irene, pa je nisem našla. Gledala sem opis in prav za tako vrtnico imam prosto mesto, ker sem eno prestavila drugam. Visoka, dišeča, pocvita, pa še mahovka.
Uporabniški avatar
Melona

Hvala, Plamenka! Tudi če ne bo, že sanjati je lepo Wink .

GN sem jeseni 2012 naročila v skupnem naročanju pri Petroviću. Če smem, namig; lani je bil prvič skoraj brez plesni in se prvič bogateje razcvetel. Naj mu bo, ampak še enkrat ne vem, če bi ga izbrala. Je pa res, da ga kot ostale, tretiram samo z bakrom.
Odgovori