Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zastiranje, zastirka

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Kot je labia zgoraj ugotavljal, da paprika štrajka pod zastirko slame - sem tudi sama predlani ugotavljala, da "sveža" slama škodljivo vpliva na rast paprik.

Nekak se mi je zazdelo, da ji škodi preveč odbojne svetlobe od slame - ali kako naj to rečem. Dejansko ji ustavi rast.

Lani je dobila zeleno zastirko in negativnih posledic na rast ni bilo.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pri plodovkah je bolj težava izolativnost slamnate zastirke, ki preprečuje, da se zemlja spomladi dovolj hitro ogreje, odbojnost svetlobe pa je kasneje, v vegetaciji kvečjemu plus. (veliki proizvodni kompleksi s hidroponsko tehniko vzgoje imajo zato po tleh belo pokrivalo)

Kompostna zastirka je izraz za sloj komposta nemenjen prekrivanju golih tal.
Gnojenje s kompostom pa svetuje porabo optimalne količine za srednje bogat pridelek.
figula

Citiram:
Pri plodovkah je bolj težava izolativnost slamnate zastirke, ki preprečuje, da se zemlja spomladi dovolj hitro ogreje, odbojnost svetlobe pa je kasneje, v vegetaciji kvečjemu plus. (veliki proizvodni kompleksi s hidroponsko tehniko vzgoje imajo zato po tleh belo pokrivalo)

Se strinjam s kasneje. Pri pravkar posajenih sadikah vsaj jaz nisem imela dobrih izkušenj.
Sem ponekod brala, da plodovkam odgovarja rdeča barva (tudi dobijo se takšne barve zalivalni pokrovčki za okoli vsake rastline). Bi bilo potemtakem najboljše rdeče belo črtasto pokrivalo ? Smile
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

figula je napisal/a:
Citiram:

Se strinjam s kasneje. Pri pravkar posajenih sadikah vsaj jaz nisem imela dobrih izkušenj.
Sem ponekod brala, da plodovkam odgovarja rdeča barva (tudi dobijo se takšne barve zalivalni pokrovčki za okoli vsake rastline). Bi bilo potemtakem najboljše rdeče belo črtasto pokrivalo ? Smile

Rdeče belo?

Pri nas zagotovo ne. Paradajzi in paprike znorijo od trenj. Laughing
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

figula je napisal/a:

bhuahahaha poklon Si ga kar predstavljam na gredici.
figula

heheh bo treba za namene poskusa žrtvovat tradicionalen nedeljski prt - belo rdeče kvadratke .... kaj se ve .... mogoče je pa vse res Laughing Laughing

Nekaj izvedb teh rdečih (tudi druge barve, a rdeča naj bi bila v superiorno pomoč) pokrovčkov/zalivalcev .... lahko vidite če vnesete v googla recimo: tomato halo watering
mamy

Odgovor Napisal/-a mamy »

V Indoneziji so imeli pod paradižnikom alu folijo.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Ali pa v Afriki plastiko. Zasttreš s tem kar je na voljo in poceni._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Letos bom prvič za zastirko paradižnikov, paprik in čilijev uporabil slamo. Plan je pa tak.
Najprej bom del zemlje namenjeni omenjenim rastlinam prekril s črno folijo, da se zemlja čimbolj segreje, po sajenju sadik pa bom prekril z slamo da bo držalo toploto.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

juglans je napisal/a:
Kompostna zastirka je izraz za sloj komposta nemenjen prekrivanju golih tal.
Gnojenje s kompostom pa svetuje porabo optimalne količine za srednje bogat pridelek.

Torej gre za enak kompost in sajenje vanj ni problematično? Ali to velja samo za čez zimo uležan kompost?
Odgovori