Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2016
Včeraj je bil dan kot naročen za pikiranje. Tako sem pikirala čilije, paprike in melancane takorekoč ves dan.
Sejanci so odlično uspeli. Kalivost pri večini sort je bila 100%. Tako imam zdaj malih sadikic na pretek. Kot sem že enkrat zapisala tako za sejanje, kot za presanjanje že leta uporabljam Biobrazdo.
Rastlinice so bile že precej velike, tako sem kar pri velikih opazila, da na spodnjem delu steblca (nad zemljo) poganjajo koreninice. To razrešuje nekje prej zastavljeno vprašanje, ali se čilije tudi pikira do kličnih listov. Da, se, ker tudi pri čilijih iz steblca zrastejo dodatne korenine.
No, na splošno so moje izkušnje okoli globine pikiranja sladeče: jaz vse sejance (solate, kolerabice, zelene, zelje, ....) posadim do kličnih listov in nikoli ne propadejo. Tako mislim, da ima steblce do kličnih listov pri vseh rastlinah sposobnost prevzeti vlogo koreninskega sistema. Kaj pravite, ali je kaj na tem?
Choco_chili: če bo vse v redu še naprej, bom imela kar nekaj sadik čilijev odveč. Od habanerov imam: Habanero Chocolate, Habanero Hot Lemon, habanero Organge, in še en, pri katerem imam zapisano samo Habanero (mislim, da sem prvotno seme kupila pred nekaj leti v Kaliji).
Danes sem vse plodokve preselila na teraso, v plastične grede._________________naredimo svet lepši
Sejanci so odlično uspeli. Kalivost pri večini sort je bila 100%. Tako imam zdaj malih sadikic na pretek. Kot sem že enkrat zapisala tako za sejanje, kot za presanjanje že leta uporabljam Biobrazdo.
Rastlinice so bile že precej velike, tako sem kar pri velikih opazila, da na spodnjem delu steblca (nad zemljo) poganjajo koreninice. To razrešuje nekje prej zastavljeno vprašanje, ali se čilije tudi pikira do kličnih listov. Da, se, ker tudi pri čilijih iz steblca zrastejo dodatne korenine.
No, na splošno so moje izkušnje okoli globine pikiranja sladeče: jaz vse sejance (solate, kolerabice, zelene, zelje, ....) posadim do kličnih listov in nikoli ne propadejo. Tako mislim, da ima steblce do kličnih listov pri vseh rastlinah sposobnost prevzeti vlogo koreninskega sistema. Kaj pravite, ali je kaj na tem?
Choco_chili: če bo vse v redu še naprej, bom imela kar nekaj sadik čilijev odveč. Od habanerov imam: Habanero Chocolate, Habanero Hot Lemon, habanero Organge, in še en, pri katerem imam zapisano samo Habanero (mislim, da sem prvotno seme kupila pred nekaj leti v Kaliji).
Danes sem vse plodokve preselila na teraso, v plastične grede._________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
No, na splošno so moje izkušnje okoli globine pikiranja sladeče: jaz vse sejance (solate, kolerabice, zelene, zelje, ....) posadim do kličnih listov in nikoli ne propadejo. Tako mislim, da ima steblce do kličnih listov pri vseh rastlinah sposobnost prevzeti vlogo koreninskega sistema. Kaj pravite, ali je kaj na tem? |
Mislim, da je s tem tako, da katerikoli del rastline oziroma stebla če sem bolj natančen zakoplješ v zemljo iz njega poženejo korenine. Grubanje po domače. Tako lahko odraslo rstlino položiš na zemljo in zakoplješ na enem delu tako da gleda vrh ven. Del, ki se zakoplje požene korenine. Nekateri na ta način povečujejo rodnost rastline ker večajo koreninsko bazo.
Moj mešanček je danes dobil novo, večjo posodo in svežo vrtno zemljo.
V višino sega dober meter in pol, kolikor pa spremljam, pa iz dneva v dan kar pridno raste in vprašanje je, koliko lahko doseže do jeseni. Upam le, da bodo veje dovolj močne, saj se je lani ena izmed večjih zaradi teže plodov odlomila. Podpiram jo s tremi lesenimi palicami. Na njem je opaziti že veliko cvetnih nastavkov in če bo vreme takšno, kot ga vremenarji obljubljajo, bo morda že kmalu viden prvi cvet.
Gre za mešančka, ki izvira iz sorte Lemon drop. Plodovi so svetlo rdeči. Ostrina je kar konkretna, nekateri do sedaj niso zmogli uspešno pokončati celega zrelega plodu. Vložen v kisu morda izgubi le delček ostrine, hkrati pa je ravno pravšnji za popestritev obroka. Zanimivo pa je, da do sedaj še nisem zaznal neke limonine arome v njem.
Meni je "red lemon drop" všeč
V višino sega dober meter in pol, kolikor pa spremljam, pa iz dneva v dan kar pridno raste in vprašanje je, koliko lahko doseže do jeseni. Upam le, da bodo veje dovolj močne, saj se je lani ena izmed večjih zaradi teže plodov odlomila. Podpiram jo s tremi lesenimi palicami. Na njem je opaziti že veliko cvetnih nastavkov in če bo vreme takšno, kot ga vremenarji obljubljajo, bo morda že kmalu viden prvi cvet.
Gre za mešančka, ki izvira iz sorte Lemon drop. Plodovi so svetlo rdeči. Ostrina je kar konkretna, nekateri do sedaj niso zmogli uspešno pokončati celega zrelega plodu. Vložen v kisu morda izgubi le delček ostrine, hkrati pa je ravno pravšnji za popestritev obroka. Zanimivo pa je, da do sedaj še nisem zaznal neke limonine arome v njem.
Meni je "red lemon drop" všeč
-
choco_chili je napisal/a: |
brbr in figula, vzeto na znanje, hvala (Habanero Lemon in Trinidad perfume sta mi zanimiva) Bom počakal na konec meseca, da vidim koliko prostora bom imel letos, pa se potem tipkamo. |
Ko bom dal v zemljo bomo videli kaj je na voljo._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Jaz sem imel dvolj vsega za letos in sem vse moje sadikice presadil v zemljo, kar bo bo. Imel sem kar nekaj nesreče letos, kot sem kasneje bral tukaj, so mi v agrariji priporočali napačno zemljo in mi sadike niso rasle pravilno, kasneje ko sem pa jih preselil ven v toplo gredico pa mi jo je burja odpihnila in mi je kar nekaj sadik poškodovalo, ter pomešalo, zdaj niti ne vem več kaj je kaj. Včeraj sem imel dovolj čakanja saj ni bilo nekega rezultata in sem vse sadikice presadil v zemljo. Noč so preživele vse, bomo videli kaj bo. Kar bo bo. Kupil sem še šest sadik cherry bomb-ou saj mi iz mojih semen niso klile. Prav tako sem dal kliti še nekaj scropionov in Carolina reaper. Boo videli kaj bo. Moja dva, ki sta pa prezimila, sta zdaj zunaj, Cayenski ne izgleda najbolje, a vidim, da pripravlja prve cvetove, drugi, za keterega ne vem kiri je pa izgleda nekoliko boljše, bomo videli
http://shrani.si/f/a/BE/3mnSENPn/201604110951321.jpg
preživel zimo
Nazadnje urejal/a thag 11 Apr 2016 10:08; skupaj popravljeno 1 krat
http://shrani.si/f/a/BE/3mnSENPn/201604110951321.jpg
preživel zimo
Nazadnje urejal/a thag 11 Apr 2016 10:08; skupaj popravljeno 1 krat