VABILO VSEM NA FORUMU

Bety11

Odgovor Napisal/-a Bety11 »

Za tiste, ki niste na facebook-u

Čisti izvirki, vodno bogatstvo, skrb za čisto okolje...._________________Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja
Bety11

Za tiste, ki niste na facebook-u

ETNOLOŠKI MUZEJ Pri Zgonarjevih

_________________Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja
Bety11

Iz zgodovine kraja...

Napis Stara sušica I
V Košanski dolini je leta 1957 kmet A. Zafret iz Stare sušice obvestil Notranjski muzej v
Postojni, da je pri oranju naletel na različne arheološke najdbe. Istega leta je bilo opravljenih
več sondnih izkopov, v katerih so našli nekaj delov keramike, obarvane steklene jagode,
bronaste ovratnice, fibule in železno okovje. Oba napisa so slučajno našli na obrobju te
parcele. Napis iz Stare sušice je na kamnu iz apnenčastega peščenjaka, velikem 32x19,5x7,5
cm. Prednja stran je lepo zglajena in ima spodaj vrezano risbo, ki predstavlja bojevnika na
konju s kopjem, ki je obrnjen v desno. Na vrhu kamna pa je vrezan napis, od katerega so
ostale le tri cele črke, saj je kamen na vrhu iz obeh strani odbit. .Prečrkovanje in stiliziran prepis SLEVn
Napis se bere iz leve proti desni, obratno kot večina venetskih napisov. Prva črka je
verjetno res S, čeprav se vidi le njen spodnji del, druga črka pa bi bila lahko K le, če bi bile
ostale črke skoraj še enkrat večje, zato je mnogo verjetneje, da gre za črko L. Ostale črke
E, V in A so dobro razpoznavne, zato napis prečrkujem v SLEVA.
Delitev zveznega napisa in razumevanje
Napis je možno deliti: S LEVA, kar pomeni Z leve (strani) ali Z levo (roko).
Tako razumevanje se sklada s smerjo jezdeca, ki je obrnjen v desno in zato prihaja iz
leve strani, pa tudi s smerjo napisa, ki se v nasprotju z običajnimi venetskimi napisi piše
iz leve proti desni. Jezdec sedi na konju in je, po sliki sodeč, narisan v celoti pred konjem,
torej je obrnjen v desno glede na konja. To pa pomeni, da ima kopje v levi roki in verjetno je
bil levičar, kar bi dalo napisu drugačen in tudi bolj verjeten pomen. Ohranjen je le spodnji
del napisa, zato o zgornjem delu, ki bi dopolnil vsebino tega napisa, lahko le ugibamo.
(vir:http://www.korenine.si/zborniki/zbornik08/vintarjevec_susica.pdf)

Tudi ta napis je najden slučajno in je na kamniti plošči iz apnenčevega peščenjaka,
veliki 22x21x7cm. Prednja stran je z žlebovi razdeljena na štiri enaka polja z vrezninami,
med katerimi so tudi črkam podobna znamenja, okoli pa je žleb ki se steka v luknjo ob
strani. Avtorica M. Urleb ugotavlja, da gre le za obdelan kamen, na katerem lahko opazimo
tudi črkam podobne znake, kar potrjuje tudi G. B. Pellegrini, ki ugotavlja, da je to psevdo
napis, kamen pa je verjetno služil za obredne zadeve [2].
Prečrkovanje in namen
Na kamnu opazimo precej značilnih venetskih črk, predvsem E, S, T in K v različnih
in nedodelanih oblikah, vendar je verjetnost, da gre za sporočilni napis, le zelo majhna.
Vreznine pa so tako značilne, da jih ne morem obravnavati kot slučajne in jim zato pripisujem
magični oziroma žrtveni namen in pomen. Kamen ima obliko žrtvenika z nagnjenimi
kanali, kri žrtve pa se je stekala skozi odprtino v posodo za nadaljevanje žrtvovanja. vir: http://www.korenine.si/zborniki/zbornik08/vintarjevec_susica.pdf_________________Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja
Bety11

Zoni hvala za vse napisano,

Na tisti slikici za kolovratom nisem jaz.... Laughing ....Jaz sem videti mlajša....

Ker imam skupino, ki pridno reciklira odpadni material, ti prilagam eno mojo slikico .....Da si vsaj malo predstavljaš, kdo se skriva za imenom Bety11. Laughing

lp

_________________Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

res zanimivo, imam zapisano v koledarju, da vaju pridem pogledat z mil.

zoni, ko si tako lepo začel, dej še malo razloži tiste moške vonjave... glede konjev, usnja sem še nekaj slišal, ampak tista o tobaku in posebej žganici me pa zanima, jaz sicer ne rabim bit končni uporabnik ideje, kakšen kolega bo pa ziher vesel tvoje inspiracije Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Škoda, da je zame predaleč, bi bilo res lepo videti vašo vas ob takem dnevu, Bety.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi meni si zbudila radovednost. Morda si vaš kraj ogledam kdaj kasneje, ko bomo po drugih namenih kaj na tistem koncu.
Bety11

Very Happy Hvala Metuljc in Muha....Hvala za odziv in razumevanje....

Zelo bom vaju vesela če prideta kadarkoli .....

Obvestite me o vašem prihodu, da vas primerno tudi dočakam in pogostim. To bom naredila z veseljem.

Vse dobro vama želim,

rožica_________________Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja
Odgovori

Vrni se na “Čvek”