Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2016

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

pajo je napisal/a:
Bi pa sosedi z veseljem pospravil tiste štible paradižnika mi ne bilo odveč! Bi si odahnil!

A nimaš njenega telefona? Jaz bi ji telefonirala, mogoče še poslala sliko po telefonu in obvestila, da jih bom populila, ker ogrožajo sosednje pridelke.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pajo še nekaj: na fotografiji sem zakrila sosedovo hišo.

V osnovi ni dovoljena javna objava (ne tukaj, ne drugje na spletu) drugih ljudi ali njihove posesti brez njihovega dovoljenja. Tokratno fotografijo sem izjemoma pustila, ker dokumentira tvoje izjave o propadu paradižnika. Ampak samo tisti za razumevanje nujni del.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

ko sem pogledala Pajotovo sliko bolj podrobno, sem dobilla občutek, da so paradižniki "zakurjeni-ožgani" s svežim stajskim gnojem (poglej zlepljene kupe s slamo vred). če premislim, kako je možno, da je paradižnik bolan z krompirjevo plesnijo, a krompir v ozadju ne? saj sta sorodnika in bi se bolezen morala opaziti na obeh. malo čudno. pa še to nikjer drugje še ni zaznati tako množični "pokolj" paradižnika z k. plesnijo. ta se bo šele začela. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

muha je napisal/a:
pajo je napisal/a:
Bi pa sosedi z veseljem pospravil tiste štible paradižnika mi ne bilo odveč! Bi si odahnil!

A nimaš njenega telefona? Jaz bi ji telefonirala, mogoče še poslala sliko po telefonu in obvestila, da jih bom populila, ker ogrožajo sosednje pridelke.

Sem jo obvestil samo če nima časa. Pusti saj bom sama potrgala. Klinc če bom dal ven bo pa slaba volja. Hiša na sliki ni njena ja hvala za opozorilo kaj se sme in kaj ne . Nisem bil pozoren. Takole... res grem vso zadevo populit! Ima prav kaj naj naredim. Ja poleg ima krompira kaj pa drugega vsako leto enako._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

voda je napisal/a:
ko sem pogledala Pajotovo sliko bolj podrobno, sem dobilla občutek, da so paradižniki "zakurjeni-ožgani" s svežim stajskim gnojem (poglej zlepljene kupe s slamo vred). če premislim, kako je možno, da je paradižnik bolan z krompirjevo plesnijo, a krompir v ozadju ne? saj sta sorodnika in bi se bolezen morala opaziti na obeh. malo čudno. pa še to nikjer drugje še ni zaznati tako množični "pokolj" paradižnika z k. plesnijo. ta se bo šele začela. lpvoda

Voda, hvala za možno pojasnilo. Tudi meni ta slika ni bila jasna. Soseda ima paradižnik (nepokrit) in krompir 2 metra vsaksebi, pa ima sedaj oboje lepo zeleno in zdravo. In tudi druga leta je obdržala paradižnik do srede septembra. Tudi glede bolezni se strinjam. Zaenkrat je še zatišje pred izbruhom.
pajo

Sosedin paradižnik je šel ven. Samo ne bo kaj dosti koristi ker kromir v enakem stanju. Groza. Mi je oseba z foruma dobro svetoval... najemi kos zemlje kjer ne bo kropirja! Pa sem ji lepo dejal če z škropim z algami če še njene malo... NE mi ne bomo z nobeno zadevo._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
pajo

Ravno dobil tale nasvet. Ker se ne spoznam na to in če ni v redu naj se ga briše:na 10 l mlačne vode daš 10 ml Kelp tonica (ogromno kalija, kalcija, več kot 70 mikrohranil in za razliko od ostalih alg aminokisline), 1 dl polnomastnega mleka (če se da od krave, ne iz tetrapaka ;) ) in 1 žlico sladkorja (da okrepi in pospeši reakcijo vezave kalcija iz alg in mleka). S tem orositi in zaliti glede na vreme 1x tedensko. 10 l mešanice zadošča za 50 sadik paradižnika. Preventiva deluje že 4 leta za neodkrit paradižni_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Nehalo padat, zdaj grem otrest rastline od odvečne vode in pustit do jutri, da se posušijo, potem pa špricat.

Pajo, hudo je gledat tako katastrofo. Kaj, ko bi probal paradižnike imeti na balkonu v loncih? Vsaj par komadov, da boš imel dovolj za sprotno uporabo. Mene moji balkonski češnjevci vsakič 'ven vlečejo', če je sezona slaba._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazadnje urejal/a Ivčk 21 Jun 2016 11:54; skupaj popravljeno 1 krat
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pajo, zanimiv recept, žal pa nimam izkušenj z njim.
Ivčk, ko si že omenila balkonske paradižnike - letos jih imam prvič in me zanima, ali se kaj odstranjujejo zalistki ali ne.

Glede škropljenja, pa mislim, da ni čakati do jutri - je čas polne lune, bilo je veliko dežja in v taki kombinaciji so glive še posebno "poskočne"._________________naredimo svet lepši
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Pri nas naj bi bilo že lepo sončno in takoj, ko pridem domov, jih zvečer obilno poškropim s sodinim pripravkom. Do takrat pa bodo že lepo počakali, heheh

Priporočam podoben tretma tudi ostalim!_________________kar zraste pač zraste
Odgovori