Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Žlahtnjenje vrtnic in sejanci

Moderator: Melona

Odgovori
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hvala za ta blagoslov, ostane objemček !

Poezija, nobenega svojega sejanca še nikoli nisem gnojila. Ne starejših zunanjih in ne teh v lončkih. Ničesar ne dodajam prsti, res ne, posadim in zalivam s postano vodo. Amen.

Onim kupljenim vrtnicam sem prvo leto ob sajenju nasula nekaj zrn gnojila v granulah, ki naj bi se dolgo sproščalo, pa nisem opazila nobenega učinka. Zato jim zdaj pozno jeseni nasujem komposta. Amen.

Rast telih HAR X LOU se mi zdi čudna za grmaste vrtnice. Imam jih na sumu, da bi hotele malo po ramblersko avšati. Misliš, da je možno?
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Ampak potem pa je ta zemlja tako super. Še eno vprašanje, ali ti tako dobro rastejo samo na enem mestu (sprašujem zaradi samega mesta, obstajajo taka, ki so zelo dobra za rastline). Če ti rastejo zelo dobro na več različnih mestih, pa ni krivo mesto.

Veš kaj je možno, da se je zgodilo pri meni. Prvič letos sem imela vrečo z šoto na soncu. Nisem je odprla, ker je malo pred delom deževalo, potem pa je šlo mimo par dni in se dela nisem lotila. Ko sem izpraznila vreče, bi morala počakati kakšna dva dni, da se zlufta vse skupaj, pa sem čakala premalo. Mogoče je kaj spustilo v prst, ne vem. To je edina razlika, za katero vem. Takoj sem videla, že ko ni bilo običajnih kalitev in ko rast ni šla nikamor.

Glede rasti, kaj se čudiš, saj je mama plezalka in ta bo tudi._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

Tisti, ki so od lani zunaj, so vsi na eni gredi. Letošnje sadim na drugi konec hiše, bom še videla, kako bo, prižasti za zdaj dobro kaže.
Poezija

Končno sem dočakala razcvet svoje prve letošnje žlahtnene sejanke. Very Happy

Križanec Minerva x Blue for you me je včeraj razveselil in hodila sem ga gledat, kdaj se bo odprl in se mi pokazal. Moja druga vijolična vrtnica. Hotela sem dobiti malenkost barve od Blue for you, a ni mi je dala.
Zato pa se je začela odpirati v zelo temnem odtenku in me je prav presenetila. Na tej fotografiji enostavno ne more točno prenesti te barve, ki jo ima v resnici. Vidi se, da je marmorirana,
t.j. lisasta oz. prehodi so kot prehodi pri marmorju. Vem, da se bo še spreminjala. Samo raste naj srce zlato. Ne me vprašat, ali sem preizkušala ali kaj diši. Vohala sem jo že v popku, a nič navohala.
Ko pa se je odprla se mi je smejalo, saj ne vem kje ima ves ta parfum, v tem sicer še ne velikem cvetku. Zaenkrat je zdrava. Ima 18 cvetnih lističev.
Na listih ima nekaj lis od špricanja z agrosteminom.
Hvalabogu je špricanje listov in zalivanje z raztopino (pol močnejša raztopina kot za liste) pomagalo mojim sejancem, da so se premaknili.
Pa saj jih je samo še nekaj v gredi, ki bodo še rasli, dva gotovo, za druge bomo še videli.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Drugi dan pa je bila barva mešanica med obema staršema, cvetni lističi malo presušeni od sonca, kar pa je normalno pri tako majhnem sejancu na taki vročini. Sem ji že odstranila cvet, da usmeri energijo v rast.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Druga zanimiva je ta, ki seveda ne vem kaj je, ker je iz gornje grede, kjer so bili sejanci poteptani, pojedeni in so letele tablice. Ugibam ali je Palaice Royal a mogoče ne, saj ta sejanec sladko diši.
Lahko bi bila OP Claire Austin. Kar lep cvet za tako majhen sejanec iz leta 2015. Rast je vprašanje, ali bo še kaj zrastel. Lahko bi bil tudi sejanec Graham Thomas, saj sem imela tudi bele.

Tole sem že pokazala iz gornje grede, ki tudi ne vem kaj je, ker ima napačno tablico , ki to ne more biti. Zna biti sejanec Red Balerine iz leta 2014, ki je prvič zacvetel in je bil po spominu presajen na to mesto –
prej sem ga imela 2 leti v loncu. Ima pa sorodnost z sejancem Predikat Wine, saj enako z časom preide na svetlo zeleno barvo. Le da so ti cvetovi vseeno čisto drugačni, so tudi zelo skupaj, prava snežna vejica.
Ima samo to vejo in eno malo, ne vem ali so bile druge pokošene ali kaj. Bomo videli naprej, zaenkrat dobro kaže. Zdravje izgleda vzpodbudno. Dolgo traja in diši.

Ta me je z barvo malo presenetila, saj se je glede na lansko leto posvetlila in iz čiste, močne rumene
prešla na bledo breskovo sredico, zunanji listi pa svetli.
Žlahtneni sejanec Julia Child x Summer Song iz leta 2014. Ima zelo prijeten vonj, podoben Summer Song. Ker so praktično vsi cvetovi pojedeni od živalic, sem ga slikala tega, bolj od blizu.

Sejanec iz l.2014, OP Cristofo Colombo, zelo majhen a ta cvet je zelo kompakten, zelo debeli cvetni listi, usnjati in zelo zdravi. Bo ostal za križanje, ni nujno da mi da spet mali sejanec.
Dajem mu možnost, da bo vsaj rahlo zadišal, vohala sem ga namreč po močnem dežju in če je kaj bilo, je še ta vonj odvzelo.

Z dvema cvetovoma je zacvetel žlahteni sejanec iz l. 2013 (joj te letnice, saj se mi že zdi da ne vem, točno iz katerega leta je) Astrid Grafin v. Hardenberg x Zagreb 900. Redko zacveti – isto kot oče, škoda.
A kot da bi vedela, je zacvetela ob prihodu hčerke iz tujine, ki je včeraj prišla domov, vrtnica pa ima po njej ime. Kako lepo. Diši a začudila me je drugačna struktura cveta kot lani. Res je zanimiv ta razvoj sejancev.
Sama vidim, da šele četrto leto je za vrtnice normalne velikosti dovolj, da lahko rečemo, tako, sedaj je razvila svoj potencial do konca.

Na koncu sem pozabila na sejanec Aleksander Girault, ki je bil pojeden in enkrat pokošen. Ta vejica je ostala, gor pa mali cvetek, kot da se je skrižal s Paul's Himalayan Musk, ki je poleg njega. Ima tanko, zelo gibko vejico.
Ker je deževalo po slikanju, zaenkrat nisem zaznala vonja.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

Bože mili, Poezija, spet noro, norejše!

Minerva x Blue for you je čudovita, čudovita! Pazi zdaj ponije in živali, da ne pridejo do nje. Totalno me je pa očarala tretja, zeleno bela! To je noro, kako je lepa! In toliko cvetov skupaj! In če diši in dolgo traja, je še posebno dragocena! Da ne misliš, da mi ostale niso všeč; lepe so. Ampak omenjeni dve sta dragulja! Čestitam ti in ti želim, da vse ostanejo zdrave!
Poezija

Melona hvala. Upam, da bodo začeli nastavljati popke še kateri od žlahtnenih sejancev. Danes sem opazila neverjetno razliko v rasti dveh žlahtnenih sejancev Yellow Alchymist x Julia Child, potem ko sem ju privezala in ju z ljubeznijo občudovala. Pa ne recite, da rastline ne čutijo. Če nista zrasla 10 cm samo v par dneh! Danes seveda sem trosila srčke okrog njiju Very Happy ._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
rene

Odgovor Napisal/-a rene »

Poezija in Melona občudujem vajino vztrajnost in še bolj vajine novorojence. Si kar predstavljam napetost, ki se pojavi ob vzklitju in v nadaljevanju pričakovanje napredka. Zanos in veselje ko se popek razcveti - mmmm, to je pa verjetno neponovljivo. Držim pesti za vsakega posebej.

Še vedno puščam prostor na vrtu za te vajine otročke.

Tekom leta imam v mislih nekaj na novo prekopati in zdaj čisto resno Poezija, tam vidim tvojo Borut's Power in Predikat Wine. Kdaj bosta dostopni? Embarassed
Petrovićev seznam je predolg, pa tam bom že našla kaj drugega za kam drugam.
Poezija

Hvala Rene.

Z Melono vas bova z veseljem obvestili, ko bo kaj na voljo. Najprej pa bo treba nekaj materiala precepiti. Potem se mora prijeti. Nekaj komadov mora biti na testnem polju, mogoče takrat kaj ostane - najprej drugo leto oz. še eno kasneje.

Borut's Power je nisem nameravala razmnoževati, ampak jo uporabiti samo za žlahtnenje. Ne zdi se mi dovolj dobra Rene, premalo cveti - s premalo cvetovi in zaenkrat ne ponavlja. Prej je bila zdrava, letos je zbolela, kot vse a to ni merilo, saj so zbolele tudi vrtnice, ki dosedaj nikoli niso. Na HMF sem jo dala predvsem zaradi nas žlahtniteljev, ki si potem pomagamo s tem, ko gledamo kakšne potomce je naredila kaka vrtnica (vsaj tisti ki imamo premium HMF). Počakaj, da vidim kako bo cvetela drugo leto, a ne verjamem, da bo kaj več. Je tudi že ogromen grm, dolge veje. Skratka ne morem ti je ravno priporočati.

Predikat Wine pa je že ogromna za enoletni sejanec in stalno v cvetenju.
To ti pa z veseljem priporočam, čeprav ne vem, ali bo tudi ta kakšna mala zverinica, a glede na cvetove, ki jih ima mnogo, nič ne de če bo slučajno velika._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

Razdrla sem od dežja namočen cvet ASLXHTK 3. Z gotovostjo sem lahko preštela 105 venčnih listkov. V kupčku majhnih je lahko kakšen pretrgan na pol, ampak še 9 jih je gotovo celih. Skupaj jih je torej vsaj 114.

Poezija

Neverjetno Melona, če je to vrtnica Nice to meet you sem ji napovedala, da je zmagovalka!
Tako je lepa da dih vzame. Zakaj je ne pokažeš tudi drugim, tisti cvet, preden je zacvetela s tremi cvetovi, kajti tam je pravi čas slikan, ko se je pravkar razprl. Daj užitek še drugim._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Odgovori