Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2016

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Zelenc je napisal/a:
Sem jih potolkel ročno stran, pa me skrbi da se vrnejo.

Zelenc, potolčene se sigurno ne bojo vrnile Very Happy

Neemovi proizvodi so en redkih naravnih sredstev, ki delujejo kot insekticidi (najbolj učinkovito), pa tudi kot fungicidi, pa še kaj, tudi kot repelenti. Osebno nimam 100% izkušenj da neem tonik deluje kot repelent, ga pa imam na sumu Cool Wink .

Zelo hitro učinkuje naravni insekticid Kenyatox Verde, na bazi bolhača; se mi zdi da fenta samo odrasle uši, torej so potrebne ponovitve.

Isto velja za Plantella Aktiv -R, ki je v grobem kalijevo milo (šmiržajfa)_________________mfranc
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Meni je proti ušem pomagal Celaflor careo. Par evrov v kalii.
Nobene uši nikjer več. Very Happy
venus

Odgovor Napisal/-a venus »

Kateri Celaflor? Tisti za okrasne rastline? Ali imajo pri nas tudi tistega za zelenjavo? Sem ga zadnjic videla v Avstriji. Tisti za okrasne rastline ni za zelenjavo. Deluje tako, da strup rastlina posrka v notranjost in potem kar nekaj casa strup ostane v rastlini. Insekti poginejo takrat, ko grizejo rastlino. Tako da, ce imas tega, pojdi v trgovino vprasat, ce lahko jes to zelenjavo.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

V osnovi je namenjen za okrasne rastline ja. Vendar so zraven priložena navodila v katerih piše da se lahko uporablja tudi za papriko, fižol,... in drugo zelenjavo. Je pa v tem primeru seveda treba upoštevati 14 dni karence. Če se hočeš 100% znebiti uši oz. le te ogrožajo tvoj pridelek se mi zdi ta zadeva zelo uporabna.
venus

Odgovor Napisal/-a venus »

Jaz ga uporabljam ze vec kot pet let. Ampak samo za okrasne rastline. Za odstranjevanje usi pri vrtnicah, puspanove vesce. Uporabljam ga tudi na clematisu. Bolj preventivno, ker so mi vsako leto pojedli vrhove cvetov. Sicer ne vem kdo. Zdaj je mir. Uporabljam tudi kombiniran preparat, ki je namenjen za preprecevanje vseh vrts plesni in pegavosti in je tudi istocasno insekticid. Ni boljsega. Bi ti pa vseeno priporocala, da si nabavis tistega, ki je namenjen zelenjavi.
mfranc

Počasi gremo proti glavni sezoni, ki bo tam nekje od konca julija, pa ves avgust in september.
Pa še posezone bo kaj.

Tole sliko bom dal v okvir in na steno, kot opozorilo kako ne smem delati.
Namreč, prve cvetove na grmih večinoma odstranim (po defoldu) .
Tri sadike Rocota so me presenetile z plodovi čisto na začetku, ena z enim , druga z dvema, in tretja s tremi plodovi.
In sem iz čiste požrešnosti Wink dal v nadaljnjo nego sadiko s tremi plodovi, čeprav sem takoj videl, da se je sadika s tremi plodovi najbolj zaustavila v rasti.
Med tem so vse druge sorte lepo napredovale!

Prednja dva plodova sta rastla iz sekundarnih razcepov, rogovil, zadaj pa čisto zatrt tretji celo iz prve rogovile. Če bi te prve cvetove odstranil,
bi imel par tednov kasneje lahko lepo bero plodov.

Prve cvetove sem odstranil pravzaprav čisto na vsek grmih, čeprav na grmih z drobnejšimi ali "tankostenskimi" plodovi (npr. Cayenne) to ni tako koristno kot pri sortah z velikimi, debelimi plodovi.
Kar Giant Rocoto sigurno je.

Jalapeno gre najkasneje čez vikend na žar. Mogoče tudi rocoto.

Cayennetta gre v lončke, kot vloženina.

_________________mfranc
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Franc to lahko samo sanjam še za zdaj. Čeprav Purple Jalapeno ima pa že pravo barvo potem pa za njim hiti Macedonian Fringed._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc

Pajo, čez en mesec bom tvoj pridelek s tvojo vesoljsko tehniko (rastlinjak) gledal "od pozadi" Laughing_________________mfranc
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

mfranc je napisal/a:
Pajo, čez en mesec bom tvoj pridelek s tvojo vesoljsko tehniko (rastlinjak) gledal "od pozadi" Laughing

Občutek je pa kljub vsemu dober, a ne? Wink

LP
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi pri meni je MFrancov Rocoto že rdeč. Še en plodek zori in tudi popke ima, tako da bo Rocotov za mojo uporabo čez in čez dovolj.

Mimogrede, Mfranc, kateri je tisti temno rdeči na tvojem krožniku? Zelo lep je.
Odgovori