Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2016

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Meni sta dve sadiki malo "zbezljali" in imata 5 ali 6 vrhov, oziroma že kar močnih vej. En je Marmande (cepljen), drugi pa Yellow Pear.
Je kar goščava, čeprav sem ta teden nekoliko razredčil listje.
Ali naj jima odrežem kakšno vejo ?
Razmiljal sem tudi, da bi na nekaterih vejah odščipnil vrhove. Bi bilo s tem kaj narobe ?
Skratka... zanima me tudi ali paradižniku škodi, če mu na neki željeni višini odbiješ vrh ( da ne zraste več kot npr. 2 metra ) ?
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Glede rezanja (redčenja)listov paradižnika je rekla na predavanju gospa Miša Pušenjak, da list pod etažo in dva lista nad etažo ne smemo rezat, ker ti hranijo etažo. Če pa je bolezen prisotna je pa druga stvar. V tem primeru pač ne moreš gledati na to.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Glede rezanja je cel kup različnih štorij, vsak pač zagovarja svoj način, ki se mu je obnesel v preteklosti. Jaz delam, kot sem zapisal, pa sem še vedno imel polno paradajza in je dozorel brez problema tudi, če ni imel goščave na sebi. Konec koncev dozori paradajz do konca celo utrgan na okenski polici, pa nima tam nobenega lista na sebi.
Moje mnenje je, naj vsak dela tako, kot se mu najbolje obnese. Lahko pa probaš eno sadiko tako, eno drugače, tretjo pa spet na tretji način, potem pa primerjaš in to je to, heheh

Sicer pa cinija, običajno so med dvema etažama ravno trije listi, torej če pustimo enega pod etažo in dva nad njo, potemtakem ne smemo rezati ničesar, heheh ..._________________kar zraste pač zraste
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ker sem ravno brala o rezanju listov, sem se spomnila na to, kaj je rekla in sem to tudi napisala.
Pa lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Andrej Banko je napisal/a:
Skratka... zanima me tudi ali paradižniku škodi, če mu na neki željeni višini odbiješ vrh ( da ne zraste več kot npr. 2 metra ) ?

Po moje ne, bo pa več energije usmeril v poganjanje novih zalistnikov. Jaz to delam v rastlinjakcu kjer je višina omejena in poščipam vršnje poganjke za cvetnim nastavkom. V nasprotnem bi bila pod stopom nepregledna gošča. Letos so že zrasli do stropa na 2m in sem en del vršičkanja že opravil.
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

mfranc je napisal/a:
Rade je napisal/a:
če koga zanima, pelat Elba je v sredini desno, rodi tudi so 80 pelatov na eno rastlino

Me zanima, ja Wink ,

s pelati na splošno nimam sreče. Kako visok pa pride ta paradižnik?

evo, tri sveže slike paradižnika pelata Elba, da si bo mfranc lahko predstavljal, kako bo drugo leto prekinil svoj niz brez sreče s pelati, Razz
Plodovi se lepo debelijo, pa tudi količina je kar precejšnja, kot da bi češnjevce gledal (seveda pa so ti pelati precej večji od češnjevcev, v povprečju cca 100 gramov po plodu). Pa so se plodovi komaj začeli nabirati, zgoraj je še ogromno cvetnih nastavkov in malih plodov!

Razz Razz Razz Razz_________________kar zraste pač zraste
Nazadnje urejal/a Rade 07 Avg 2016 11:46; skupaj popravljeno 1 krat
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Za tale semena se bom pa tudi jaz priporočal. Smile Oziroma bom imel kar nekaj ostalih semen za izmenjat če boš hotel. Super izgleda!
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Tudi jaz bi se priporocila za par semen pelata Elba. Imam za izmenjat semena preko 100 sort Very Happy
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi jaz bi te prosila za semena Elbe. Imam za menjat precej sort.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Ni kaj, Rade - najbolje, da shraniš semena (vsaj) vseh grojzdkov iz spodnje slike Laughing
veliko nas bo zanimalcev Cool
Odgovori