Stran 2 od 4
Objavljeno: Po Mar 08, 2021 10:41 pm
Napisal/-a metuljc
Mislim, da sem 1x samkrat sejala koriander, ki res hitro zraste, hitro zacveti, je pravzaprav lepa okrasna rastlina, ameni listje res izjemno smrdi po stenicah, onih, zelenih, pri nas šuštarji imenovanih.
Ja, plodovi imajo drugačen vonj in okus.
Si pa res ne predstavljam hrane, v kateri bi bila količina listja, kot jo, recimo, uporabi J. Oliver (pa čeprav je tisti koriander iz rastlinjaka in ima najbrž manj močan vonj).
Objavljeno: Sr Mar 10, 2021 3:54 pm
Napisal/-a mfranc
Izgleda, da nas ima hči namen osrečevati prav z zelenimi listi . No ja, domov pride za en mesec in pol, valjda bomo zdržali ob azijskih dobrotah .....
Včeraj sem v Kaliji dobil zadnjo vrečko semena. Sedajle grem sejati, bom uporabil kar plitve lončke, ali posodice. Kar sem prečital, so ravno zeleni listi najbolj zahtevni za pridelavo. Rastlina hitro raste, ampak listi ki zrastejo nekje nad višino 15 cm so že neuporabni. Zato priporočajo setev na dva tedna, za vedno sveže liste.
Pa presajanja ne mara, takrat pospeši in začne cveteti. Pohvalno za pridelavo semen, ampak adijo čudoviti, aromatični, delikatesni listi _________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 10 Mar 2021 21:03; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Sr Mar 10, 2021 6:34 pm
Napisal/-a brbr
Tvoja ljubezen do hčerke je neizmerna. Nič ne pretiravam - boš sam ugotovil, ko boš probal prvo porcijo listov. _________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Mar 10, 2021 11:25 pm
Napisal/-a mfranc
Brbr, mogoče pa se mi bo tale ljubezen izplačala?
Namreč odkrivam nove podatke o uporabi koriandra, celo koriandrovih svežih listov ....
Zadeva ni tako enostavna, kot bi sodil po mnenju nas tule na forumu, he, he. Izgleda, da je "vsa znanost" pri uporabi koriandra, da se ta uporabi s začimbnicami in glavnimi sestavinami, ki prinesejo harmonijo okusa! Epohalno odkritje, a ne?
Ko sem omenil azijsko kuhinjo, sem to omenil čisto na pamet, iz nepoznavanja svetovne kulinarike. Sedaj vidim, da se koriander precej pojavlja po svetovnih kuhinjah. Recimo mehiške (koriander se zelo pogosto pojavlja skupaj s čilijem), pa judovska kuhinja ga precej uporablja.
Doma sem našel hčerkino kuharsko knjigo znanega židovskega chefa Yotam Ottolenghi-ja in Sami tamimi-ja, Jerusalem: A Cookbook. V knjigi so recepti iz Jeruzalema, ki je verjetno pravi kuharski babilonski stolp. No, v knjigi ima hči s trakom označeno stran recept: polnjeni krompirji ..... . Seveda je v recetu izmed mnogih začimb tudi koriander.
V glavnem se mi dozdeva, da je ena jed že določena .
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/jan/27/yotam-ottolenghis-coriander-recipes google recepte še kar uporabno prevede._________________mfranc
Objavljeno: Sr Mar 17, 2021 2:48 pm
Napisal/-a mfranc
Mi je polepšal dan!
Je že zunaj, v sedmih dnevih. Na sobni temperaturi 21 do 22 stopinj Mogoče celo malo manj, lonca sta bila na tleh._________________mfranc
Objavljeno: Če Mar 18, 2021 9:01 am
Napisal/-a živa
na vrtu puščen se razraste vsepovsod, še sosedom se bo zasejal. jaz ga pustim. Nekaj poberem za uporabo semen v kuhinji (jagenček, svinjska pečenka), ostalo pa leti naokoli.
nezahteven._________________Lp, Živa
Objavljeno: Če Mar 18, 2021 1:32 pm
Napisal/-a mfranc
Živa, kdaj pa je tak samosevec zunaj, oziroma že uporaben za recimo trganje listov?_________________mfranc
Objavljeno: Pe Mar 19, 2021 1:25 pm
Napisal/-a živa
moje izkušnje kažejo, da ni prav hudo občutljiv, nikoli nisem pozorna, ker ga večinoma populim tam, kjer moti. Če je prezimno trden, ne vem, . Verjetno seme vzklije takoj, ko se zemlja primerno ogreje.
Ti bom sporočila, kdaj bo letos viden na njivi._________________Lp, Živa
Objavljeno: Pe Mar 19, 2021 1:28 pm
Napisal/-a živa
Trganje listov - ne vem, ker jih ne. mi res neprijetno dišijo. Ko bodo, ti jih lahko natrgam._________________Lp, Živa
Objavljeno: Pe Mar 19, 2021 3:28 pm
Napisal/-a mfranc
Živa, hvala za podatke.
živa je napisal/a: |
Trganje listov - ne vem, ker jih ne. mi res neprijetno dišijo. Ko bodo, ti jih lahko natrgam. |
Da ne govorim o "čudnem" okusu
Včeraj zvečer je šla hči v Leclerca; poleg željenih artiklov, je kupila tudi nekaj lončkov svežih začimbnic. Rožmarin, Maroško meto, in koriander. Sem ga takoj pokusil, res najbolj zoprn okus kar se jih spomnim.
No ja, nazadnje bom koriander vendarle še spoštoval, zaradi njegove sposobnosti preobrazbe v dobro začimbo, he, he._________________mfranc