Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ingver in med

Sanjarka Ana
Prispevkov: 1193
Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Jaz imam malce drugačno izvedbo kar se tiče sestavin ingverjevih bombonov, vendar so se mi tudi sprijemali. Podobno kot pri ciniji1. Sem jih potem kar pustila ene 2-3 dni razgrnjene na leseni dili, da so se malo presušili.
V mojem receptu je na skodelico sladkorja pol skodelice vode, limonin sok, žlica medu in pa majhna žlička mletih klinčkov. Notranja mehkoba bombonov omogoča, da se le ti lahko kaj hitro raztopijo v kozarcu tople vode. Žajbljeve (zgoraj levo, spodaj pa je kandiran ingver) pa sem naredila povsem ločeno, le da sem samemu žajblju dodala tudi nekaj timijana. Prav tako so bili mehki in jih je bilo potrebno ročno obdelati s svaljkanjem in sušenjem.

Ingver v medu tudi delam drugače.
Limonam dodam tudi limete, ingver pa narežem na koščke in to potem izmenično nalagam v kozarec in zalivam z medom. Moj žlahtnik namreč rad potem "pozoba" vse te koščke.
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Hvala SA. Nisem jih še zavila, kot sem imela namen. Jih pa bom danes razgrnila, da vidim, če se mi bodo osušili. Hvala
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Za žajbelj naj bi veljalo, da je samo poparjen primeren za grgranje. Če pa ga želimo jesti/piti, mora vreti 3 minute, da se izločijo neke snovi, ki niso primerne za uživanje._________________naredimo svet lepši
Sanjarka Ana
Prispevkov: 1193
Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

brbr je napisal/a:
Za žajbelj naj bi veljalo, da je samo poparjen primeren za grgranje. Če pa ga želimo jesti/piti, mora vreti 3 minute, da se izločijo neke snovi, ki niso primerne za uživanje.


Brbr bo že držalo. Nisem poznavalec, ampak jaz pustim na najmanjšem ognju cca. 10 minut, potem odstranim listje.
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4531
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Toliko je različnih napotkov za čaj, da je težko vedeti, kateri je pravi. Nekateri navajajo, da naj bi se ravno po treh minutah začele izločati snovi, ki ne vplivajo dobro na telo. Kolikor je splet včasih dobrodošel, je po drugi strani včasih pravo smetišče.
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tujon, ki ga žajbelj res ima in je strupen, se načeloma izloča le z nepolarnimi topili (alkohol), ne pa s polarnimi, kot je voda.
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 700
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Peter »

Hvala za recepte.
Me pa zanima, če ima kdo preverjen recept za trde bombone. Verjetno bi mogel uporabit cuker, pol pa ni to to.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Melona je napisal/a:
. Kolikor je splet včasih dobrodošel, je po drugi strani včasih pravo smetišče.


Se popolnoma strinjam! Je marsikdaj tako, kot pri igri "telefončki", ki gre od ušes do ušes in na koncu pride ven čisto nekaj tretjega.

Tole okrog vretja žajblja je morda pobrano iz nasvetov za žajbljev liker. Kot pravi metuljc, se tujon izloča v alkoholu, v vodi pa ne, zato je treba najprej narediti močan žajbljev prevretek in precejeno tekočino potem zliti v alkohol.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tole o 3 minutnem kuhanju sem prebrala v knjigi Rudolfa Breuss-a "Zdravljenje raka in levkemije), kjer parvi:

"za grgranje pustite žajbelj 10 minut v vroči vodi, za pitje pa ga je treba kuhati natančno tri minute..... V žajblju je veliko eteričnih olj, ki so za grgranje zelo pomembna, za pitje pa ne smejo biti zraven, zato se mora kuhati 3 minute. Po treh minutah je olje izkuhano in v tem trenutku se sprosti neki ferment, ki je življenjsko pomemben za vse žleze, hrbtni mozeg in medvretenčne ploščice. Zaradi tega bi morali vsak dan celo življenje piti žajbljev čaj...."_________________naredimo svet lepši
Odgovori