Stran 2 od 3
Objavljeno: Ne Jan 17, 2016 12:23 am
Napisal/-a Dajmar
Objavljeno: Ne Jan 17, 2016 8:39 am
Napisal/-a Sanjarka Ana
Jaz imam malce drugačno izvedbo kar se tiče sestavin ingverjevih bombonov, vendar so se mi tudi sprijemali. Podobno kot pri ciniji1. Sem jih potem kar pustila ene 2-3 dni razgrnjene na leseni dili, da so se malo presušili.
V mojem receptu je na skodelico sladkorja pol skodelice vode, limonin sok, žlica medu in pa majhna žlička mletih klinčkov. Notranja mehkoba bombonov omogoča, da se le ti lahko kaj hitro raztopijo v kozarcu tople vode. Žajbljeve (zgoraj levo, spodaj pa je kandiran ingver) pa sem naredila povsem ločeno, le da sem samemu žajblju dodala tudi nekaj timijana. Prav tako so bili mehki in jih je bilo potrebno ročno obdelati s svaljkanjem in sušenjem.
Ingver v medu tudi delam drugače.
Limonam dodam tudi limete, ingver pa narežem na koščke in to potem izmenično nalagam v kozarec in zalivam z medom. Moj žlahtnik namreč rad potem "pozoba" vse te koščke.
Objavljeno: Po Jan 18, 2016 11:46 am
Napisal/-a cinija1
Hvala SA. Nisem jih še zavila, kot sem imela namen. Jih pa bom danes razgrnila, da vidim, če se mi bodo osušili. Hvala
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Po Jan 18, 2016 12:09 pm
Napisal/-a brbr
Za žajbelj naj bi veljalo, da je samo poparjen primeren za grgranje. Če pa ga želimo jesti/piti, mora vreti 3 minute, da se izločijo neke snovi, ki niso primerne za uživanje._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jan 18, 2016 6:05 pm
Napisal/-a Sanjarka Ana
brbr je napisal/a: |
Za žajbelj naj bi veljalo, da je samo poparjen primeren za grgranje. Če pa ga želimo jesti/piti, mora vreti 3 minute, da se izločijo neke snovi, ki niso primerne za uživanje. |
Brbr bo že držalo. Nisem poznavalec, ampak jaz pustim na najmanjšem ognju cca. 10 minut, potem odstranim listje.
Objavljeno: Po Jan 18, 2016 7:17 pm
Napisal/-a Melona
Toliko je različnih napotkov za čaj, da je težko vedeti, kateri je pravi. Nekateri navajajo, da naj bi se ravno po treh minutah začele izločati snovi, ki ne vplivajo dobro na telo. Kolikor je splet včasih dobrodošel, je po drugi strani včasih pravo smetišče.
Objavljeno: Po Jan 18, 2016 7:26 pm
Napisal/-a metuljc
Tujon, ki ga žajbelj res ima in je strupen, se načeloma izloča le z nepolarnimi topili (alkohol), ne pa s polarnimi, kot je voda.
Objavljeno: Po Jan 18, 2016 7:41 pm
Napisal/-a Peter
Hvala za recepte.
Me pa zanima, če ima kdo preverjen recept za trde bombone. Verjetno bi mogel uporabit cuker, pol pa ni to to.
Objavljeno: Po Jan 18, 2016 7:41 pm
Napisal/-a muha
Melona je napisal/a: |
. Kolikor je splet včasih dobrodošel, je po drugi strani včasih pravo smetišče. |
Se popolnoma strinjam! Je marsikdaj tako, kot pri igri "telefončki", ki gre od ušes do ušes in na koncu pride ven čisto nekaj tretjega.
Tole okrog vretja žajblja je morda pobrano iz nasvetov za žajbljev liker. Kot pravi metuljc, se tujon izloča v alkoholu, v vodi pa ne, zato je treba najprej narediti močan žajbljev prevretek in precejeno tekočino potem zliti v alkohol.
Objavljeno: Po Jan 18, 2016 8:38 pm
Napisal/-a brbr
Tole o 3 minutnem kuhanju sem prebrala v knjigi Rudolfa Breuss-a "Zdravljenje raka in levkemije), kjer parvi:
"za grgranje pustite žajbelj 10 minut v vroči vodi, za pitje pa ga je treba kuhati natančno tri minute..... V žajblju je veliko eteričnih olj, ki so za grgranje zelo pomembna, za pitje pa ne smejo biti zraven, zato se mora kuhati 3 minute. Po treh minutah je olje izkuhano in v tem trenutku se sprosti neki ferment, ki je življenjsko pomemben za vse žleze, hrbtni mozeg in medvretenčne ploščice. Zaradi tega bi morali vsak dan celo življenje piti žajbljev čaj...."_________________naredimo svet lepši