Jablana - Malus domestica
-
- Prispevkov: 534
- Pridružen: To Jun 25, 2013 2:00 am
Če želiš imeti na škrlup odporno sorto, ki se dobro skladišči, je dobra izbira relinda. Je bolj kisla.
Od na škrlup odpornih sort pa je meni dober še topaz. Večina ostalih sort pa močna zaostaja po okusu v primerjavi z marsikatero znano okusno staro sorto. Sam sicer gojim nekaj starih sort in jih škropim le z ekološkim škropivom, ki si ga sam naredim. Rezultat so zdrava jabolka. Pomembno si je zbrati sorte, ki so manj občutljive. Nikakor pa na tak način niso primerne kakšni londonski peping, jonatan, idared in ostale. Vsaj pri nas ne.
Sicer pa po mojem mnenju mnogo bolj nevarni kot bolezni razni škodljivci, ki napadajo vse po vrsti.
Od na škrlup odpornih sort pa je meni dober še topaz. Večina ostalih sort pa močna zaostaja po okusu v primerjavi z marsikatero znano okusno staro sorto. Sam sicer gojim nekaj starih sort in jih škropim le z ekološkim škropivom, ki si ga sam naredim. Rezultat so zdrava jabolka. Pomembno si je zbrati sorte, ki so manj občutljive. Nikakor pa na tak način niso primerne kakšni londonski peping, jonatan, idared in ostale. Vsaj pri nas ne.
Sicer pa po mojem mnenju mnogo bolj nevarni kot bolezni razni škodljivci, ki napadajo vse po vrsti.
-
- Prispevkov: 201
- Pridružen: To Jun 18, 2013 2:00 am
ck in htf_lover hvala vama za vprašanja kot odgovore.
Jabolka potrebujem zase. Ni nujno, da so ne zgodnje ne zelo pozne. Se pravi +-september.
Mislim, da bom kot osnovno sorto posadil kar Topaz. Sicer v malček večjem številu kot je zadosti za navadno družino. Ostale (škrlupoodporne) jabolke kot dodatek oz.test.
Zakaj škrlupoodporne? Če se pogleda škropilni načrt za komercijalne sorte, te prime, da jabolka nikoli več nebi jedel. Če se odpravi samo škropljenje proti škrlupu, imamo že kar nekaj škropljenj manj.
Kako je Topaz občutljiv na razne plesni?
S črvički bomo že kako....
Še kakšen predlog?
Jabolka potrebujem zase. Ni nujno, da so ne zgodnje ne zelo pozne. Se pravi +-september.
Mislim, da bom kot osnovno sorto posadil kar Topaz. Sicer v malček večjem številu kot je zadosti za navadno družino. Ostale (škrlupoodporne) jabolke kot dodatek oz.test.
Zakaj škrlupoodporne? Če se pogleda škropilni načrt za komercijalne sorte, te prime, da jabolka nikoli več nebi jedel. Če se odpravi samo škropljenje proti škrlupu, imamo že kar nekaj škropljenj manj.
Kako je Topaz občutljiv na razne plesni?
S črvički bomo že kako....
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
Še kakšen predlog?
-
- Prispevkov: 534
- Pridružen: To Jun 25, 2013 2:00 am
Večino komericailnih sort se goji, ker dajo redno veliko pridelka, ne zaradi odpornosti. Takih sort se sploh ne da primerjati ne s starimi, ne z odpornimi sortami, ker bi se drevo brez škropljenja posušilo.
Sam pa kot škropivo uporabljam poparek iz njivske preslice, ki bi naj deloval proti škrlupi in plesni. Imam kar nekaj starejših sort, ki so dokaj odporne in sorto relinda. Do sedaj težav z boelznimi nimam, še največ škode povzroča veter.
Sam pa kot škropivo uporabljam poparek iz njivske preslice, ki bi naj deloval proti škrlupi in plesni. Imam kar nekaj starejših sort, ki so dokaj odporne in sorto relinda. Do sedaj težav z boelznimi nimam, še največ škode povzroča veter.