Doma narejeni substrati (domača zemlja)

Odgovori
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Danes sem odprl hobuk v katerega sem v jeseni zmešal krtinovko listavko in nekoliko bokašija, ter dal v toplo klet.
Črna zemlja, lepega vonja, drobnozrnata, zmešal sem jo s kupljenim substratom in vanjo pikiral podarjene sadike s včerajšnjega srečanja štajercev, pa da vidimo kaj bo.
Zuf, kaj ti nisi Štajerc, lahko bi nam kaj koristnega povedal.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

O ja, sem, čeprav bolj Pohorc. Smile
Se vidimo kaj, pridem naslednjič.

Citiram:
Danes sem odprl hobuk v katerega sem v jeseni zmešal krtinovko listavko in nekoliko bokašija, ter dal v toplo klet.
Črna zemlja, lepega vonja, drobnozrnata, zmešal sem jo s kupljenim substratom in vanjo pikiral podarjene sadike s včerajšnjega srečanja štajercev, pa da vidimo kaj bo.

Pri temu previdno, jaz sem skoraj uničil pikirance, ker sem jih sadil v aktivno snov.
Sveže narejene stvari ni dobro uporabljati, je dobro počakati nekaj časa, da se stvar umiri.
Recimo v tvojem primeru bi bilo idelano, da bi po odprtju hobuka stvar premešal in nekaj časa pustil, nato pa po kakšnemu tednu, dveh uporabil za rastline.
V tvojem primeru ni take panike, ker ni bilo veliko bokashija zraven, opozarjam za vnaprej.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Jaz sem sejal v mešanico, v katero sem dodal tudi nekaj tvojih otrobov Zuf. Zdaj sem videl, da je zadeva še zmeraj aktivna, po površini mešanice se mi pojavlja bel puhek.

A bo kaj zraslo al bo samo še malo boljši kompost ratal (obogaten s semen) Rolling Eyes
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Boš videl! Smile j
Jaz tudi čakam kako se bo razpletna ena podobna situacija.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Razni pikiranci, ki sem jih sadil v 3dcl lončke z mešanico d.komposta, listavko, oglja in inokuliranih otrobov rastejo kot nori, ampak jim je malenkost pretoplo in substrat se prehitro suši.
Klični listi venijo, tudi lepi in veliki pravi listi so malenkost povešeni.
Prekomerno dobroto izvajajo mikrobi, ki naseljujejo otrobe (vir hrane), odtod aktivnost in toplota - temperatura substrata konstantna 36°C in to v zunanjem koritu!
Mikrobi, ki so bili v kompostu, listavki in BIM, sedaj razkrajajo otrobe in se množijo.
Morda si za seme premislim, ampak se mi ne zdi dobro, da damo seme ali sadiko v ravno namešan substrat.
Vsaj en teden naj stoji, raje več.
Tudi na vrtu.
Bom poročal kako se obnese sejanje in sajenje v takšen substrat.
Trenutno so na testu
sadike; jajčevci, paprike, paradižnik, tobak,
seme notri; kolerabica, gomoljna zelena, por,
na vrtu seme; boba in še kaj...
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Podobna situacija glede substrata je tudi v koritu.
Že kakšen teden je namešan v koritu, dva večera nazaj je bila temperatura substrata v globini 10cm 32°C, čez dan 36°C, tri sadike paradižnika, ki sem jih posadil je uvelo, ostalo se je prijelo in vidno raste.
Včeraj smo naredili tunel in smo pokrili.
Pred eno uro je temperatura substrata bila 26°C, kar pomeni, da se mikrobi umirjajo in s tem temperatura.
Temperatura substrata ni odvisna od zunanjih temperatur - pogoj so temperature nad 8°C, takrat se stvar aktivira in po parih dneh je stabilna temperatura nad 32°C, potem začne počasi padati, na koncu se normalizira.
Naslednjič počakam, da se prej skuha do konca in nato sadim.
Kakšne so sestavine?
Količine sestavin od največ do najmanj: listavka, d-kompost, vrtna zemlja in krtine, otrobi, oglje, vermikulit, kamena moka, voda, BIM koncentrat.
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Zelo zanimivo vse skupaj. Doma narejeno je gotovo veliko kakovostnejše. Z veseljem se bom počasi učila in se preizkusila tudi sama._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Kot lani sem tudi letos včeraj spraznila eno šajtrgo coprnije v 70 litrsko vrečo od zemlje. Pustila sem odprto, pa vseeno z eno fliko stare kopreno pokrila, da se ne bi preveč izsuševalo.
Malo manj kot eno jupolovo kanto sem otrobov vsula v šajtrgo in vmešala vsebino enega organka. Deževnico sem pogrela in v njej zmešala melaso. Zopet vse lepo pomešala in dodala kar dosti listavke. Po 4 dneh je bil zgoraj puhec. Temperature je bilo 50 stopinj. Z motiko sem mešala vsak dan, kolikor sem pać lahko in dodajala eno palmino šoto. Mešala tako dolgo, da se je lepo ohladilo. Sedaj čakam, da se mi naslednji organko in naredim še eno rundo.
Ko se bo malo osušilo po tleh, se odpravim za krtinami. Pa saj je že bilo lepo suho, ampak ne vem kaj sem čakala.
K vsemu temu moram še krtine vmešat, da bo zemljicca 1a. Lani se mi je fajn obnesla.
lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

very happy
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Zuf za vedno ti bom hvaležna za vse vzpodbudne besede lani, ko sem prvič delala coprnijo (domači substrat). Hvala ti
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori