Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Foeniculum vulgare- komarček, koromač

robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Hvala za razlago,bom jih nekaj posadil po vaših napotkih,nekaj pa bom poskusil ločiti posamezno,potem pa bomo videli,kaj rata iz tega. Embarassed
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Spomladi sem si vzgojil nekaj sadik sladkega komarčka in kasneje, na njivi so veseljaki prav divje in to zelo kmalu pa sajenju pognali v cvetje. Če je že bilo tako, sem pričakovanja preusmeril na seme, ki je tudi zelo aromatično. No, ampak tudi to ni uspelo kaj prida, morda zaradi pogostega dežja ali pa česa tretjega, ampak najverjetneje zaradi kratkega poletja. Zato, pa tudi nasploh zaradi divje-pošastno-obilnih grmov, ki so bili že kar preveč moteči do ostalih rastlin, sem jih porezal, sedaj pa od tal veselo odganjajo mladi grmički.
Nekaj jih sproti grizemo v nekekšnih komarčkovih juhah, nekaj jih bo pa šlo v skrinjo.

Zdaj pa me zanima ali je še kakšna možnost uporabe te rastline tudi iz vidika njene trajnosti - prezimnosti, torej v vegetaciji naslednjega leta. Je morebiti kdo že kaj poizkušal tudi na takšen način?
Ker če ne, bodo zaorani, saj rastejo na njivi, ki se za enkrat še orje.
Se mi jih pa zdi škoda, tako lepo zeleni so še sedaj, ... kaj šele bo naslednje leto.

Seveda, vse to, če jih bo/bi pustil voluhar pri miru, ... kar pa bi bilo malo nenavadno.

Tisti drugi, iz poletne setve pa so nekaj mencali, ali pa sem mencal jaz, preden sem se jih spravil sejati in so sedaj še zelo majhni. Ti so pa na drugi njivi in ta se ne bo orala, tako da zanesljivo ostajajo.

No, če sem slučajno zameglil poglavitno vprašanje, ga ponavljam še enkrat:
Ali je smiselno ohraniti rastline pri življenju in če da, kako jih naslednje leto uporabiti?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Meni ni uspelo. Tako kot pri tebi so bili tudi moji prvo leto bolj kot ne le "dišeče palčke" z zelenimi perutkami in drugo leto - takisto Shocked
Nimam pojma kaj je bilo narobe. Potem so šli pa ven, ker so po njih preveč polži plezali. Confused
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri meni se sladki komarček (tak, ki ne naredi gomoljev, seme sem dobila od vode) veselo obnavlja sam od sebe. Všeč mi je, ker tako lepo diši. Imam ga kar na robu v travi, saj bi mi na vrtu zavzel preveč prostora. Sploh ne sledim, ali so to stare rastline, ali novi sejančki Confused . Kako bi se v takih pogojih obnašala sorta, ki naredi gomolje, ne vem.

Juglans: sumim, da imaš tudi ti tako sorto. In če to drži, gomoljev ne bo, karkoli že boš počel. Jaz bi na tvojem mestu njivo veselo preorala - in naslednje leto plela tisto, kar bo še zraslo iz razkosanih korenin.
juglans

Slikca na pakelčku je obljubljala gomolje.

Tajana ima s tem izkušnje in ji menda dobro funkcionira. Načeloma bi se ga moralo za uspeh sejati poleti, a sem bil letos verjetno prepozen.
Vredu, bom pač ponovil naslednje poletje.

Ampak razmišljam kaj lahko storim z obstoječimi koreninami. Saj njivo bom v vsakem primeru oral, lahko pa bi jih presadil na drugo. Tam bo sicer vsega trajnega počasi že toliko, da ne bo več kam saditi kaj od ostale zelenjave, toda ...
Skratka, dal bi si nekaj dela, če bi bili kako uporabni, pa vidim, da slabo kaže.

No, v skrajnem primeru bi se jih dalo takoj spomladi uporabiti tako, kot sedaj uporabljam mlade poganjke, ki v resnici predstavljajo v treh četrtinah listje (zeleni del), ostalo so pa stebelca. Ta bi sicer morala biti odebeljena za t.i. gomolje, pa niso.
Meni se v juhi niso zdeli slabi, ne vem pa če bi jih lahko še kam kombiniral.

Nekaj se bom mogel odločiti, ker bi v teh dneh rad pospravil njivo.

Vseeno hvala za odziv.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Juglans, odrasli poganjki, ki so cveteli in naredili semena, propadejo, iz korenin pa poženejo mladi poganjki in naslednje leto imaš spet grm. nekako po 2 ciklih se ne obnovijo več. Se pa iz semen brez težav zasejejo kjerkoli in veseli cvetijo. Na socvetjih je množica žuželk, že zato jih je vredno imeti, semena (plodovi pravzaprav) so pa imenitni namesto janeža na hm, komarčkovih upognjencih, v čajih,.... Je pa res, da je treba kobule pobirati sproti, sicer se radi hitro postarajo. Primeren čas je, ko niso več povsem zeleni ampak postajajo malo rumenkasto-rjavkasti. taki se, če jih posušimo na hitro, obarvajo lepo zlatkasto rumeno rjavo.
No, v rženem kruhu, skupaj s semeni kumine in občasno z nalomljenimi rožmarinovimi iglicami so tudi imenitni.
Iz omenjenih (in še kakšnih) razlogov imajo pri meni domovinsko pravico. Ja, cvetoča socvetja in filigranski listi so imeniten šopek, sploh v kombinacijah že s čim.
Spomladi pa kupi vrečko semen (po možnosti LOrtolano) in posej po navodilih, ni vrag, da ne prideš do variante "dulcis".Nekja takega.
juglans

Ja metuljc, pričakovanje semen je bilo potem enako močno, ker mi resnično prija njihov vonj kot okus. Prav sladkasto pikantni so, vendar sem očitno storil napako, ko sem čakal, da vsi kobuli (no, vsaj večji del) dozorijo nekako kot žita. Bom tudi to vajo ponovil, ker ta žalost, ki sem jo uspel pobrati pravzaprav ni za nikamor.

OK, nekaj jih bom presadil, edino to je, da jih moram zasaditi na konec njive in ne na sredo, ker 1m levo in desno vse zasenčijo.

Pa fino za priporočilo katero seme naj kupim.
metuljc

Za solato in podobno je senčenje sredi poletja zaželeno. Sicer pa spodnje liste, ko rumenijo, potrgam in potem bistveno manj senčijo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Še pred dežjem sem ga porezala in v rjuhi odnesla na suho. Stebla so bila polna pikapolonic, v kubulih si je našlo dom kar nekaj stenic, poljubnih barv in oblik. Včeraj sem rezala kobule, vse je še vedno gomazelo, ko sem ostanke vrgla na kompost.
metuljc

Cinija ga je porezala včeraj in je rekla da je ves ušiv.
No, tudi jaz sem ga porezsla, nisem opazila nebodijihtreba, razen enega zalizanega polža. Bom videla danes ko se lotim rezanja kobulov, če sem se motila.
Moram pa čim prej preverit, kakšen je bel kruh z dodatkom komarčka. Da ga na Koroškem dajo v rženega, sem okusila.
Odgovori