Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Leontopodium - planika

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

To arena, ravno to sem rabila! Hvala. Že kar vidim, kam in kako jo bom umestila Very Happy . Imaš morda v spominu tudi kako je bil teren izpostavljen soncu?

Pred leti mi je par sadik dala spodnja soseda, ker so na parceli, ko so jo kupili, menda tudi rastle kar v travi (gotovo gojene, kajpada). Taki pusti, na peščeni odcedni zemlji v polsenci. Ampak so kasneje preminile tako pri njej, kot pri meni.
arena

Odgovor Napisal/-a arena »

Na slikah je južno pobočje in je skoraj cel dan sonce. Na višini 1800 m ni nikoli tako vroče kot v dolini. Sicer pa planike v dolini niso dolgo živeče trajnice. V idealnih razmerah ne preživijo več ko 5 let.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Vroče morda res ne (čeprav zlezejo temperatura na tleh in tik nad njimi tudi tam zelo visoko), je pa zato več UV žarkov in hitra suša.
Naokoli Bogatinskih vratc, malo sztran od glavne poti je bilo pred leti planik, da nisi mogel narditi koraka po travi, ne, da bi katero pohodil. Res.
arena

Odgovor Napisal/-a arena »

Za zmanjšano število planik in drugega rastlinja ni kriva samo suša, ampak preveč ljudi v hribih. Še dobro, da obstajajo kotički, kjer je še moč videti veliko raznega cvetja.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Kot je bilo meni povedano, rastejo v precej revni in peščeni zemlji ter večino dneva na soncu, zato so tudi zgornje dobile podobno rastišče in lego - nizek lonec in "švoh" peščeno zemljo.
Se pa nikakor nočejo razmnožiti same od sebe.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz se tudi že dve leti mučim z vzgojo teh čudovitih rožic. Sejal sem jih že vsaj 5x !
Vedno je nekaj rastlinic vzklilo, zrasle so nekako 1,5 - 2cm, potem pa obstale v rasti in na koncu propadle. ne, ne

Letos sem jih sredi julija občudoval na Malem Draškem vrhu - juhovzhodno pobočje. Res jih bilo na veliko. Pa nad Kamniškim sedlom, gor proti Brani se tudi najdejo ...
Prilagam še jaz dve fotografiji iz naravnega okolja ( Mali Draški vrh ):

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Andrej, kar še vztrajaj!
Meni jih je končno uspelo ohraniti, z upoštevanjem vseh vaših navodil.

Tale slika je iz leta 2014, lani so še obstale, kako bo letos, bom videla.

Nujna pa je skrb, da se ne presušijo (rosenje sejančkov, zalivanje po presajanju). Prav hitro se opazi pomanjkanje vode, zato sem poleti poleg njih zapičila v tla pollitrsko plastenko, in jo vsak dan napolnila z vodo . V gorah to opravijo skoraj vsakodnevne kratke plohe.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
Nujna pa je skrb, da se ne presušijo (rosenje sejančkov, zalivanje po presajanju). Prav hitro se opazi pomanjkanje vode, zato sem poleti poleg njih zapičila v tla pollitrsko plastenko, in jo vsak dan napolnila z vodo . V gorah to opravijo skoraj vsakodnevne kratke plohe.

Ali močne jutranje rose.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Oooo... Muha, bravo ! palec gor
In seveda čestitke tudi vsem ostalim, ki jim je uspelo vzgojiti in vsaj nekaj časa ohraniti planike na vrtu.
Ja, ne bom se še vdal. Tudi letos bom poskušal !
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pred leti sem kupila sadiko planike v vrtnariji in mi je nekaj časa na balkonu dobro delala. Mislim, da ji je stalen veter čez balkonsko korito dobro del. Ampak ni bila takole lepo kosmatena in bela, pač pa precej bolj gola in zelena. Pravzaprav ni bila lepa - sem pač imela predstavo takele, kot jo imaš ti, Muha._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori