Pelato Siciliano

Odgovori
Irenca
Prispevkov: 513
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Lpmami, jaz ne morem nič konkretnega reči, ker sem daleč od poznavalcev Wink
Vendar lahko povem, da so moji plodovi bolj temno rdeče barve, ne svetlo rdeči in niso zelo sočni. Tale na tvoji sliki morda izgleda bolj sočen in bolj svetel? Je mehak, ko ga stisneš?
Ampak ne morem pa trditi, da ni ali da je.
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8594
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Irenca, sočen ni tako, kot je videti na sliki pri luči, rdeč pas ŠE NI tako, ker sem ga raje utrgala, prvega, kot da mi ga kaj zbije. Pa zelo čvrst je, z zelo malo peškami._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ivčk
Prispevkov: 1621
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

lpmami je napisal/a:
Prosim poznavalce, bolj kompetentne od mene, da poveste: je ali ni sicilski pelat?


Če je ali ni, ne boš verjetno nikoli zagotovo vedela. Lahko je na videz podoben, pa to ni to. Pelatov je namreč zelo veliko sort, in ko jih gledaš, se mnoge zdijo resnično podobne, a so vseeno različne.

Drugo je, če imaš dva pelata, za katera zgotovo veš, da je en Pelato Siciliano, druga pa npr. Opalka, pa si samo označbe zamešala. Le v tem primeru bi se resnično dalo odkriti, kateri je kateri...

Zato zaenkrat pusti tako kot je, je pač en brezimenski pelat in to je to Wink_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8594
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Ja, Ivčk, pustim ime pri miru in veselo popapcam, kar dozori. Malo pa tudi posušim._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

lpmami je napisal/a:

Sadiko sem dobila od prijateljice, pa sva nekaj zamešali. Po slikah sodeč je pelato siciliano. Rasti je srednje visoke, zelo močna rastlina, z velikimi listi.
Mi lahko kdo potrdi?
P.S. Slikan je pa 26. julija zjutraj po zalivanju.


Moji so bolj debeli kot tile tvoji na sliki, pa rastlina je visoka nekje 50 - 60 cm.
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Mislim, da so ti pelati močno skrižani, saj sem tudi sam dobil tako ovalne kot bolj špičaste plodove na vsega 6 rastlinah. Niso pa na isti rastlini mešanih oblik. Je pa tudi možnost, da so sušili pelate iz več virov in so plodovi pomešani, zato dobivamo različne oblike.
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8594
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Pri meni so na isti rastlini taki podolgovati kot na sliki, više gori pa manj podolgovsati - kot bi manjkal spodnji podaljšek. Slike še nimam._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8594
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Pa še sliki:




Verjetno je res nek skrižanec._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Pri meni so samo ovalni na obeh rastlinah in obe rastlini sta enako visoki.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

pozdravljeni,
Irenca pravilno si opisala paradižnik, katerega sem nekoč posušenega nabavila na trgu. poimenovala sem ga "pelato siciliano" zaradi tega, ker je poreklom (posušen) prihajal iz Sicilije. iskala sem paradižnik za sušenje in logočno povzela, da sorta za to opravilo ni kakršenkoli paradižnik, ampak mora imeti kvalitete, da prenese sušenje in, da je potem mesnat za nadaljno uporabo. kdor drugi kot sicilijanci obvladajo sorto katera je temu namen?

to je nižja rastlina, celo ne potrebuje pinciranja in jo ni potrebno vezivati na kole, saj pri količini vzgoja je to tudi nemogoče (pri Italijanih). sadež je bolj oblo podolgovat a ne zelo velik do nekje cca 7-8 cm. močno rdeče barve in nikoli ni mehak je zelo čvrst. zelo mesnat zaradi tega, ker nima veliko semen, (množica semen pogojuje veliko sluzaste tekočine paradižnika-kateregakoli-in taki niso ne za salso ne za sušenje. to je pravzaprav odvečna voda katera pri kuhanju mora izpareti, če jo prej ne odvržeš).

izdelek, posušen paradižnik ali saloso morata imeti močno temno rdečo barvo in predvsem močan okus po dobrem paradižniku. salso mora biti gost, ne tekoč. pri kuhanju slednjega sem ugotovila, da nobenih dodatkov ne potrebujem, saj to dodajam kasneje pri nadaljnji uporabi. dodam samo nekaj soli. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori