Cornus mas - rumeni dren
-
http://www.sadikanadom.si/rumeni-dren.4
Ti pošljejo na dom za 7 ali 8 evrov
Ti pošljejo na dom za 7 ali 8 evrov
-
Zdravo, zanima me informacija o cvetenju Rumenega drena. Ali so na rastlini drena vedno moški in ženski cvetovi, ali pa so radtline dvodomne? Na nekaterih slovenskih virih sem namreč zasledil, da je Rumeni dren dvodomna rastlina, tuji viri trdijo drugače, tako da upam še na kakšno forumsko izvedensko mnenje.
-
- Kraj: Rimske Toplice
Dafo, rumeni dren ima zanesljivo dvospolne cvetove. V dokaz še tabelna slika iz leta 1796, takrat so bili natančni pri delu. Rastlina je torej enodomna in ima dvospolne cvetove, kar se na spodnji povezavi lepo vidi.Rumeni dren
-
- Kraj: Rimske Toplice
Seveda, rdeči ima rdeče (nekateri okrasni pa tudi rumeno) lubje na mladih, predvidevam, da dvoletnih vejah. Rdeči dren je običajno grm, rumeni pogosto zraste v drevesce ali kar drevo. Lubje rumenega drena ni na nobenih vejicah ali vejah gladko, bleščeče, pri rdečem je, ali zeleno ali rdeče in se blešči. Listi pri rumenem drenu so večji in tanjši (ampak, to ti ne pomaga dosti, če nimaš primerjave, poleg tega sta ti dve lastnosti odvisni od osončenosti/sence, kjer pač rastlina raste).
Če si v dilemi, fotografiraj, bomo pomagali. Najlažje pa si človek ustvari dobro spominsko oporo, če ima možnost hkrati videti oba grma, vsaj veje z obeh. Težko je, vsaj meni, ubesediti razlike, ki se na oko takoj vidijo.
No, upam, da sem ti vseeno malo pomagala. Pridi na jesensko srečanje in naredimo eno predstavitev obeh vrst.
Če si v dilemi, fotografiraj, bomo pomagali. Najlažje pa si človek ustvari dobro spominsko oporo, če ima možnost hkrati videti oba grma, vsaj veje z obeh. Težko je, vsaj meni, ubesediti razlike, ki se na oko takoj vidijo.
No, upam, da sem ti vseeno malo pomagala. Pridi na jesensko srečanje in naredimo eno predstavitev obeh vrst.