Cornus mas - rumeni dren

Odgovori
plod

Odgovor Napisal/-a plod »

Kolko pa te poštnina? Ker do tebe je daleč.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

http://www.sadikanadom.si/rumeni-dren.4
Ti pošljejo na dom za 7 ali 8 evrov
plod

Odgovor Napisal/-a plod »

Ti pa ne bi poslal? Ker tu še poleg poštnina pol me pride ena sadika 15 EUR. Pol raje grem tu gledat v kako drevesnico, če še bodo meli.
Dajmar

Greva na ZS
Mr.dBoo

Odgovor Napisal/-a Mr.dBoo »

Ima kdo posajen cepljen dren Jolico? Zanima me če so plodovi res 2x večji od navadnega drena in kakšni so ostali atributi same rasti rodnosti itd. Velikokrat so ti opisi po spletu preveč napihnjeni za marsikatero sadje....
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo, zanima me informacija o cvetenju Rumenega drena. Ali so na rastlini drena vedno moški in ženski cvetovi, ali pa so radtline dvodomne? Na nekaterih slovenskih virih sem namreč zasledil, da je Rumeni dren dvodomna rastlina, tuji viri trdijo drugače, tako da upam še na kakšno forumsko izvedensko mnenje.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Dafo, rumeni dren ima zanesljivo dvospolne cvetove. V dokaz še tabelna slika iz leta 1796, takrat so bili natančni pri delu. Rastlina je torej enodomna in ima dvospolne cvetove, kar se na spodnji povezavi lepo vidi.Rumeni dren
Dajmar

Moji in vsi za katere vem, rodijo. Po tem sklepam, da ima dvospolne cvetove.
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo metuljc, hvala res se lepo vidi tako prašnike kot pestič. Zanima me še, če morda veš za kakšno lastnost, ki rumenega z opazovanjem (ne plodov in cvetov) zanesljivo loči od rdečega.?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Seveda, rdeči ima rdeče (nekateri okrasni pa tudi rumeno) lubje na mladih, predvidevam, da dvoletnih vejah. Rdeči dren je običajno grm, rumeni pogosto zraste v drevesce ali kar drevo. Lubje rumenega drena ni na nobenih vejicah ali vejah gladko, bleščeče, pri rdečem je, ali zeleno ali rdeče in se blešči. Listi pri rumenem drenu so večji in tanjši (ampak, to ti ne pomaga dosti, če nimaš primerjave, poleg tega sta ti dve lastnosti odvisni od osončenosti/sence, kjer pač rastlina raste).
Če si v dilemi, fotografiraj, bomo pomagali. Najlažje pa si človek ustvari dobro spominsko oporo, če ima možnost hkrati videti oba grma, vsaj veje z obeh. Težko je, vsaj meni, ubesediti razlike, ki se na oko takoj vidijo.
No, upam, da sem ti vseeno malo pomagala. Pridi na jesensko srečanje in naredimo eno predstavitev obeh vrst.
Odgovori