Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Nymphaea - lokvanj

robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Vsaj po moje jim bolj odgovarja bolj stoječa,kot tekoča voda,ker rastejo bolj v ribnikih,jezerih,mrtvih rokavih rek,po mojem mnenju že zaradi ukoreninjenja,pa tudi zaradi cvetenja.Takšno je moje mišlenje,če nimam prav se opravičujem.
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Tlele če prteče kubik vode nadan je veliko. To se priteka z majnih izvirov. Ko gledaš v ribnik sploh nevidiš da se voda giblje. Tako da ni bojazni da bi prišlo do erozije._________________LP seba993
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Če kdo rabi Lokvanj, ga lahko dobi, samo visoke škornje rabi, da ga izruje iz globine cca 60cm. Preveč se je razrastel.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Da ne smetimo Laktobacilov, nadaljujem pri lokvanjih .....

brbr je napisal/a:
Me pa zanima nekaj drugega. Praviš, da imaš posajene lokvanje v plastičnem bazenu. Zanima me, kako/v kaj imaš posajene? Ravno zdaj se ukvarjam s tem problemom. Betonski bazen za zalivanje smo izpraznili (je puščal in bil poln mulja). V njem je rastel lokvanj. Nekaj korenin sem do zdaj hranila v plastični kadički. Zdaj je bazen saniran in sem hotela prestaviti lokvanje kar v tej kadički na dno bazena. Dodala sem še nekaj odstranjenega mulja. Ko sem začela točiti vodo, pa so rastline splavale iz kadičke na površje. Sem se že podučila, da jih moram obtežit s prodniki. Tudi to sem se naučila, da mora imeti posoda spodaj nekaj lukenj, da se voda lahko menja. Torej moja kadička odpade.
Zanima me, ali imaš lokvanj posajen v posodi in če, v kakšni/kako veliki.

konoplja je napisal/a:
Lokvanj ni v nobeni posodi, samo na vrhu obtežen z velikim kamnom. Soseda ga ima v plastični gajbici in na vrhu kamen.

Tole zanima tudi mene. Že večkrat sem presajal ali na novo sadil lokvanje, vse po "tehnologiji in navodilih" izpred desetletij. Lokvanj sem dal v zato namenjeno plastično, mrežasto gajbico/lonec za vodne rastline. Korenine dal v substrat za vodne rastline, vse zavil v žakljevino iz jute, nato v lonec in vse skupaj obtežil. Zadeva funkcionira, dokler lokvanj ne pobegne iz lonca ven. Odvisno, kako močne rasti je, se zelo hitro (v nekaj letih) razširi po celem ribniku; seveda če je ta manjši. Moj, kompletno izdelan iz betona, ima samo 4 m2 in je letos zopet povsem zaraščen s starim (približno 40 let) lokvanjem. Šel bo ven, ostal pa drugi lokvanj, z mnogo šibkejšo rastjo, ki ga bom na novo posadil.

Če prav razumem, je lokvanj brez zemlje, ali pa vendar je na dnu zemlja?
Je to uveljavljena saditev, ki jo lokvanj "prenese" več sezon?_________________mfranc
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moj lokvanj je pri hiši/v bazenčku ene 10let. Ko sem ga kupila je bil v mrežastem lončku. Takrat sem ga enostavno potopila v bazen. Na dnu je bilo veliko mulja, zato sem si mislila: se bo že sam vrasel. Res ni bilo problema. Takrat tudi ni izplaval na površino (gotovo, ker je bil majhen in ni imel takega vzgona).
Letos smo morali bazenček izprazniti in sanirati razpoko. Pošteno smo se namučili, da smo lokvanj izkopali in odstranili ves mulj (za ene 40let ga je bilo).
Zato sem se odločila, da lokvanj zdaj posadim v posodo. Vzela bom kar tako za rože. Malo bolj veliko in bolj ploščato. Napolnila jo bom z nekaj mulja, ki smo ga odstranili iz bazena. Prečitala sem, da lahko mešamo vrtno zemljo s peskom. Zemlja ne sme biti bogata s hranili, ker lahko to slabo vpliva na vodo. No, mogoče bom mulju dodala malo peska. Vsekakor pa bom vse skupaj dobro obložila s prodniki. Ha, še dobro, da je moja njivica polna kamnov, ki bodo zdaj prav prišli...

Prečitala sem tudi, da je priporočljivo lokvanje saditi spomladi ali zgodaj poleti, ker imajo tako dovolj časa, da se do zime dobro ukoreninijo._________________naredimo svet lepši
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Po spominu sem vodne rastline vedno sadil maja, junija, takrat, ko je v vrtnarijah največja izbira. Na žalost pa je z vodnimi rastlinami enako kot z ostalimi; en čas so nam premajhne, nato pa prevelike. Vmes pa nekaj let ravno ta prave Wink .

Ribnik z rastlinami sajenimi v posode pa je najbolj lahko vzdrževati v željenih "gabaritih". Sam sem zamudil že vse normalne roke za pedenanje ribnika Rolling Eyes Embarassed

_________________mfranc
Lado

Odgovor Napisal/-a Lado »

Drži.
Pa vse je odvisno tudi od kvalitete vode in mulja v ribniku.

Tu pa je podrobnejši opis sort in vrst
Odgovori