Stran 2 od 2
Objavljeno: Po Jul 22, 2013 11:05 pm
Napisal/-a crtj
Evo akcija fižola, polovica brajde visoka blauhilde, polovica visoki cosse violette, med njima spodaj merveille de piemonte in med vrsticami piemonta še bok choi. Če bo vse posreči, bo to čuda fižola za v skrinjo, bok choi pa bomo dotlej že pojedli.
Glede na vtise zadnjih let je poleg naštetih treh zmagovalna sorta še nizki purple queen, ki ga po trikrat poberemo.
Objavljeno: To Jul 23, 2013 12:44 am
Napisal/-a Marjeta
Crtj, a se dobi seme za te sorte pri nas? Pa tudi bok choi me zanima (sem morala prav na splet pogledat, kako sploh izgleda - ne poznam.) Lahko morda poveš kaj več - seješ, sadiš, kako porabite ...?
Objavljeno: To Jul 23, 2013 12:50 am
Napisal/-a metuljc
Čudo Piemonta ima Semenarna Ljubljana, pa tudi druge firme, nizek, roden, dober, hitro kuhan. Vijoličnih se pa tudi kar nekaj dobi, visokih in nizkih.
Objavljeno: To Jul 23, 2013 12:49 pm
Napisal/-a crtj
sarasara je napisal/a: |
Crtj, a se dobi seme za te sorte pri nas? Pa tudi bok choi me zanima (sem morala prav na splet pogledat, kako sploh izgleda - ne poznam.) Lahko morda poveš kaj več - seješ, sadiš, kako porabite ...? |
- blauhilde: nisem še videl pri nas, sem pa bil dolgo radoveden in na koncu naročil na www.organiccatalogue.com
- cosse violette: se dobi, kakor je vreme; moja vrečka je od agrine / sementi dotto, to je era na primer svojčas prodajala, mislim, da tudi obi, ne vem pa, ali letos tudi; prav tako fajn je na primer trionfo violetto, tudi on je visok
- merveille de piemonte: se dobi redno na primer v kalii
- in njegova prav tako nizka kolegica purple queen: se tudi kar redno dobi
- mislil sem dat not tudi tadrugi čudež - beneški, meraviglia di venezia, visoka različica, enako kot nizka zelo okusen, vendar ta nekoliko dlje rabi, pa ne zaupam ravno vremenu (za ostale naštete se ne bojim, dva meseca in bo za pobiranje)
- bok choi: tu šele prehajam iz teorije v prakso, tako da kaj več povem ob koncu jeseni zaenkrat lahko samo rečem, da direktno sejem in je v par dneh tudi že zunaj, ker so pač take temperature, plus lepa rahla zemlja za pokritje sejanega in redno namakanje. stvar si predstavljam kot nekje med ohrovtom in blitvo in temu primerno bomo skušali uporabljati - torej kot enostavno kuhano prilogo, pa zmiksano, pa morda, če se izkaže primerno čvrsto, za zavijanje rolic s sirom, etc.
Objavljeno: To Jul 23, 2013 2:53 pm
Napisal/-a Marjeta
Crtj, hvala, hvala!