Srne - kako zaščititi pridelke pred njimi

Odgovori
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Ja, kar z mrežo proti toči bom zdajle zaščitena. Pregon neuspešen.

Irena
Harka

Odgovor Napisal/-a Harka »

Po tehle novih spremembah v raznih lokacijskih in podobnih zadevah, naj ne bi smel postavljati ograje na kmetijskem zemljišču, razen če boš V ogradi redil divje živali, ali če je mišljeno kot opora za trajni nasad (trta, grmovnice,...) (če so mi prav razložili zadevo) Rolling Eyes Confused
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Harka, upam da to kar si napisala ni res. Če pa je, pa kapo dol našim pisarniškim moljem za še eno cvetko!

Če si boš ogradil vrt oz. njivo boš prikrajšal divjad za hrano, in povzročil izumrtje divjadi.
No, sej bodeča žica pa ni ograja ali kako?
Very Happy
Harka

Odgovor Napisal/-a Harka »

Laughing Zadeva je na žalost sicer čisto resnična, ampak ne vem, za kako velike površine je to mišljeno. Verjetno so mislili velike njive? Kar gre pa spet na škodo kmetom. V glavnem, spet ena pametna iz glav tistih, ki samo te(r)orizirajo Twisted Evil Rolling Eyes Embarassed Confused Shocked
irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

Mi ni dalo miru in sem šla malo pobrskat po spletu. Občina Brežice je sama definirala, kaj so ograje in kaj ne, ker je bila zadnjih par let na tem področju praznina v predpisih. Njihovo utemeljitev si lahko preberete tule. Na kratko: občina Brežice ograjevanje kmetijskih zemljišč za zaščito pred divjadjo ne šteje med ograje, zato je tako ograjevanje možno oz. celo zaželeno.

Letos (1. 3. 2013) je bila sprejeta Uredba o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje (dopolnjena 20. 3. 2013), kjer je v Prilogi 2 (link je na koncu Uredbe) v točki 4 (dopolnjena uredba) jasno navedeno, da omejitve ne veljajo za ograje, ki niso objekt (npr. lesen plot). Sem seveda spadajo tudi razne žične variante. In pri tem ni bistveno, ali gre za trajni nasad ali ne. Trajni nasadi so pri ograjah omenjeni le tam, kjer gre za grajene ograje (betoniranje ipd.), takih pa običajno okrog njiv ne delamo, ali ne?

Mogoče, da ima katera občina strožje omejitve, ampak preden se začnemo jeziti kar vsepovprek, moramo pojme razčistiti in ugotoviti za vsak primer posebej, kaj točno so na občini imeli v mislih, ko so sprejemali kakšen sklep, pravilnik ipd. Wink
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Hvala, irenakk. Rekla-kazala naredi več škode, kot bi si človek mislil, da o slabi volji brez potebe ne govorim.
Pri nas opažam nizke, iz dveh trakov ograje okoli njiv, torej ni z njimi nič narobe.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tisto nizko iz dveh trakov naj bi bil električni pastir. Tako ograjo so postavili lovci kmetu v naši vasi okoli njive koruze, ker je bila cenejša od odškodnine. Izgleda, da ni kaj dosti pomagalo (očitno rabijo pujsi močnejšo dozo), ker so naslednje leto njivo enostavno zakupili in posejali koruzo namensko za divje prašiče, češ da bodo hodili tja in drugje dali mir. Seveda se ni izšlo, pujsi so potacali tisto in še kar nekaj njiv naokoli.

Mreža za kumare proti srnam načelno pomaga. Vendar če je v ograji fižol na preklah in nič kaj podobno slastnega v bližini, se bodo znale fajn pomatrat, da bi prišle do poslastice.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Dober dan vsem... No tole je pa moje profesionalno prodročje.

Torej - Zadnja sprememba Zakona o graditvi objektov (ur.l.št 57/2012) v svojem 1. členu definira, kdaj se šteje daje je objekt povezan s tlemi (samo taki objekti podlegajo gradbenim zakonom, uredbam, pravilnikom,...) in pravi:"objekt je povezan s tlemi, če je temljen ali s pomočjo gradbenih del povetan s tlemi na stalno določenem kraju in ga ni mogoče premakniti ali odstraniti brez škode za njegovo bistvo."

Torej razni plotovi, ograje in podobne konstrukcije, kjer je nosilna konstrukcija preprosto zapičena v zemljo niso objekti in zanje gradbeni zakoni ne veljajo (ni potrebno pridobivati dovoljenj, soglasij,...)_________________naredimo svet lepši
pixie

Odgovor Napisal/-a pixie »

Živjo! Zame še dobro jutro, te nočne me bodo ubile en dan..

V glavnem meni so tud srne grizljale fižol lansko leto, moja babica, polna modrosti in izkušenj mi pove da so včasih dalali okol njive človeške lase. Srna to voha in misli da je človek v njivi zato odjadra Very Happy
Meni je lani to delovalo, res da ne 100% ampak sem imelaa kar nekaj pasulja iz tistega fižola Cool
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

irenakk in brbr, hvala za "kmečko" obrazložitev palec gor
Odgovori