Rože v koritih

Odgovori
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Tole je potaknjenec lantane - bele od lani. Podtalknila sem 4 in uspel mi je eden, ki je tako velik. Mati lantana je pri meni že tri leta, prezimi, odvrže čez zimo vse listje in na spomlad ozeleni in cveti.
Je bela in je vidna na balkonu v prvem koritu odzadaj (roza bela kombinacija)zelen grm, ki zdaj že cveti belo.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Irena
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Klasika, ki se ponavlja na južnih oknih. Varovala korit učinkovito preprečujejo tudi močnejšemu vertru, da bi se poigraval z njimi.

letošnja novost - priznate, da pade v oči ?

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

muha je napisal/a:

letošnja novost - priznate, da pade v oči ?

Pade, pade ..., pa še v usta Cool Laughing .

Very Happy_________________mfranc
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Irena, glede na prebrano zgoraj predvidevam, da si jeseni pripraviš potaknjence za naslednje leto. In ostali, jih tudi?

Tudi jaz bi letos ene par vršičkov dala v lonček. In sicer belostebelne bršlinke.
Sem pripravila kar jogurtove lončke in kar navadno prst za balkonske rože. In eno korito bršlink, ki imajo polno lepih svežih vršičkov. Zdaj pa kar ne upam nalomiti vejic, da ne bom kaj zafrknila.

V bistvu ne vem, ali je treba steblo odlomiti na kolenčku ali ga moram odrezati vmes med dvema kolenčkoma.
Če ima vršiček cvetni nastavek, tak vršiček lahko uporabim, le da cvet moram odlomiti, kajne?
In v enem članku sem prebrala, da naj bi vršičku potrgal vse listke, le zgornja dva ne. Delate tako?

Mah, komplikator na celi črti, vem Rolling Eyes - ampak se mi zdijo detajli pomembni Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Irenca, kar si prebrala, bo držalo, odstraniš cvetni nastavek in odvečne liste, ki itak kmalu ovenejo. Odlomiš/odrežeš malo pod kolenčkom, saj koreninice zrastejo iz kolenčka.

Sama raje prezimim celo korito in naredim potaknjence spomladi. Jesenski me nekam zafrkavajo, kar nočejo uspeti. Ali je premrzlo in zgnijejo, namesto da bi se ukoreninili, ali pa jih zdela zimsko pomanjkanje svetlobe. Spomladi se pa ukorenini vse, samo da vtaknem v zemljo. Sploh taki kratki stranski poganjki iz debla, ki jih kar okrhnem.
Irena

Irenca, Muha ti je kar prav povedala.
potaknjenci se praviloma delajo v avgustu. Jaz jih bom nekaj še naredila, grejo pa na okenske police brez ogrevanja. Dva kolenčka v zemljo in dva ven. Steblo naj bo močno.
Jaz dam po tri ali dva v en prozoren kozarec, kjer se vidijo tufi korenine. Nabolj kritično obdobje je nekje januarja, ko se jih lotije mušice in podobno. Takrat jih ponavadi kropim z biokilom in zalijem s kakšnim gnojilom, da jih ojačam.
Letos potaknjenci:
fuksije - kar v vodo najprej
bršlinke roza in rdeče ( so bile ločene na balkonu, drugače se poženijo)
bršlinka bela
latana
krompirjevka - samo raztrgam korenine (rdeča in zelena)
zmajeva krila - samo raztrgam korenine in nekaj stebel dam najprej v vodo
celo en lotos mi je lani uspelu
okrasna deteljica - v vodi najprej
ostalo zelenje - isto ko t deteljica
roženkratvt - seveda - isto kot bršlinke
nageljčke - najprej v vodo (kar konkretno s peclji)
mogoče sem še kaj pozabila...

Irena
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Irena je napisal/a:
potaknjenci se praviloma delajo v avgustu.
Irena

Aja? Tako kmalu? A potem je zdaj prepozno?

Kaj pa če bi prezimila celo rastlino, tako kot pravi Muha? A bi morala kaj porezati zelenje al kar pustim in zalivam tako kot je?
Irena

Irenca ne, ni prepozno. Samo za neki časa jih imej na sončnih policah, pa bo.
Jaz letos ne bom vsega prezimila, ker mi je lani fuksija v hišo prineslo belo mušico in se je skoraj nisem mogla znebit.

Se mi zdi, da tu bolj drži pravilo, da je treba za podtaknjence lepo skrbet. Ne glede na čas saditve.

Irena
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Irenca, kar prezimujem, dodobra porežem. Pustim le najmanjše nove poganjke, če takih ni, pa toliko stebla, da ima nov poganjek od kje odgnati. Potem dam vse skupaj na hladno na mirovanje. Odvisno od rastline od pozivitne 0 do 10 °C in seveda minimalno zalivanje.
Irena

Malo slikc mojih podtaknjencev
rdeče bršlinke

roza bršlinke, prva vrst iz vode prejšnji teden

koprive - prejšnji teden posajene (prej v lončku z vodo)

še zmajeva krila zraven

rdeča krompirjevka

zelena krompirjevka

viseče perlargonije

roženkravt in roza perlargonije

trava, perlargonije, smolovka

gorenjski nagelj - še za posadit

latana bela

že drugo leto porezana vodenka

zmajeva krila

takole pa zgleda korenina na viseči perlargoniji

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 16 fotografij
Irena
Odgovori