No jaz bi takole naredila travo bi seja z ovsem ,oves ti bo še v jesenskem času ozelenel stem pa tudi manjša možnost ozelenitve drugih plevelov vse to bi pustila primiru do spomladi saj je zima tudi svoje naredi in spomladi se pokaže ozelenitev trave če nibilo uspešno v jesenskem času ponovno vajo ponoviš marsikateri plevel se na tak način sejanja uniči.
Vodenka tudi tvoj predlog mi je všeč, ker sem v štartu imel namen sejati travo šele spomladi. Razlogi: kontrola plevela, pa morostarski teren se poseda kar malo drugače kot na stabilnem terenu ... .
Dvomim, mfranc, da bi se našel prostor na svetu, kjer bi ti en čili opredelil kot plevel. Se motim?
Metuljc, no - saj veš da pravil brez izjem sploh ni ...
Ferdo, tudi herbicidi so v špilu, če ne bo šlo drugače . Lahko povem, da so se pri mojem čiščenju praproti podzemne korenike/rizomi vlekli metre daleč do praproti na sosedovi travci; za katero sem tudi mislil da se je zasejala .
(september '14) Zaradi požiganja neuporabne trave je na delu travnika sedaj gola zemlja in bi nekaj posejal samo zato, da bi bilo zeleno. Dobil sem informacijo, da je za takšne stvari najcenejši krmni oves. Ima kdo praktične izkušnje s tem ?____________________
hvala za namige; sem tik pred začetkom tega deževja posejal krmni oves za 9€/25kg. Porabil sem vsega, ker gre za kar veliko površino. Cenejšega semena za rastline, ki bi ozelenele v tem času in bile prezimno trdne, verjetno ni ? Ima pa oves, kot berem v raznih člankih, za moj primer še eno dobro lastnost - naj bi porabil ogromno vode, torej dobro za mokra tla. En teden prej sem posejal sončnice, ki so ostale od zimskega krmljenja ptic; sicer jih je nekaj pognalo, a dosti manj kot jih je vzklilo, pa še prezimno trdne niso. Ali pač ? Na sliki je nekaj sončnic in seme krmnega ovsa.
V tem času se lahko posejejo v ozimna žita če imate v mislih samo ozelenitev. Sončnice ne prezimijo. Sončnice tudi niso najboljše za zatravljanje sam slabo steblo in zelo rade padajo po tleh. To se v kmetistvu reši z večjo gostoto kar pa pri zatravljaju ne pride v poštev saj z tem pod sončnicami ni nobene zelene mase. Lahko se posejejo tudi travne, detelne mešanice, TDM ali DTM._________________LP seba993