Paradižnik 2026
-
živa
- Kraj: Žiri-NM
Re: Paradižnik 2026
Je bil enkrat dokumentarec o "slastni" paradižnikovi omaki iz Italije (osnovna surovina pa iz Chine, ker je tam ceneje). Paradižniki rastejo po tleh, do kolen ali malo čez visoke rastline, pelati. Kako jih tretirajo, seveda niso predstavili.
-
Pepe
- Kraj: Štajerska
Masovna pridelava ima seveda svoje zakonitosti. Mene je najprej malo zmotil prizor s kombajnom na njivi paradižnika v Istri. Sicer so bili gor tudi ljudje, ki so na enem traku delali nekaj ročnega prebiranja. Verjetno so odstranjevali kako kamenje in povsem zelene ali povsem gnile paradižnike. Vse vmesne variacije dvomi, da so uspeli.
Podobno kot pridelava pšenice. Že če pomislim, koliko čistejše bi bilo zrnje, če bi jo ročno osmukali iz klasov in to ne bi šlo skozi kombajn, prikolice, silose ... Pa ni zaslediti, da bi kdo na gartlcu to počel, čeprav se kruhu in pekovskih izdelkih nekaj piše.
Podobno kot pridelava pšenice. Že če pomislim, koliko čistejše bi bilo zrnje, če bi jo ročno osmukali iz klasov in to ne bi šlo skozi kombajn, prikolice, silose ... Pa ni zaslediti, da bi kdo na gartlcu to počel, čeprav se kruhu in pekovskih izdelkih nekaj piše.
-
metuljc
- Kraj: Rimske Toplice
Živa, shranki, v katerih je paradižnik, pridelan in predelan ter spravljen v kozarce, konzerve,.....morajo imeti na ovojnini italijansko zastavico.
Pepe, tudi naši predniki niso na roke smukali žitnega zrnja, no.
Pepe, tudi naši predniki niso na roke smukali žitnega zrnja, no.
-
brbr
Ab, sem pač romatnična duša
in upam, da taka tudi ostanem.
Kar nekaj let sem opazovala paradižnik (velika zaplata ga je bilo), samorastnik, ki je rastel med kamenjem na obali med Fieso in Piranom. Nihče ga ni negoval, zalival, pinciral, itd., samo pobirali so plodove in jih imeli za priročno malico na plaži. Zelo sem se trudila, da bi prišla do zrelega plodu tega korenjaka, a mi ni uspelo. Vedno je bil samo poln zelenih plodov in cvetja.
Me prav zanima, kaj je bila skrivnost nejgovega uspeha. Mogoče tu in tam pljusk morske vode, kadar je bilo morje zelooo rauburkano in ga je kakšen val dosegel...
Kar nekaj let sem opazovala paradižnik (velika zaplata ga je bilo), samorastnik, ki je rastel med kamenjem na obali med Fieso in Piranom. Nihče ga ni negoval, zalival, pinciral, itd., samo pobirali so plodove in jih imeli za priročno malico na plaži. Zelo sem se trudila, da bi prišla do zrelega plodu tega korenjaka, a mi ni uspelo. Vedno je bil samo poln zelenih plodov in cvetja.
Me prav zanima, kaj je bila skrivnost nejgovega uspeha. Mogoče tu in tam pljusk morske vode, kadar je bilo morje zelooo rauburkano in ga je kakšen val dosegel...
-
metuljc
- Kraj: Rimske Toplice
Vidiš, škoda, da nisi vzela nekaj zelenih, odraslih, bi pozoreli in dali vsaj nekaj kalivih semen.
-
živa
- Kraj: Žiri-NM
Metuljc, ne vem, kako je s pisanjem deklaracije o izvoru zelenjave (osnovna surovina pridelana v), ker ji ne sledim in me ne zanima. Bolj me meso, ki ga izredno redko kupim in jemo. Me pa preseneča izvor pšenične bio moke, kjer piše, pridelano v Sloveniji. Me veseli, če je res.
Z zelenjavo sem samooskrbna.
Je pa VIP ravno o mesu in predelavi pisal, kaj mora biti napisano in zanimivo, predelano meso v paštete, salame... izvora se ne navaja.
Z zelenjavo sem samooskrbna.
Je pa VIP ravno o mesu in predelavi pisal, kaj mora biti napisano in zanimivo, predelano meso v paštete, salame... izvora se ne navaja.
-
GrGr
- Kraj: Občina D.Toplice
Tudi knjiga je o tem, prevedena, grozljiva.
Celo iz Italije ga vozijo v kontejnerjih na Kitajsko, tam močno koncentrirajo, pa nazaj, kjer ga spet redčijo po potrebi. Seveda se tega najbolj poslužujejo veliki, kot je Barilla ipd.
Zadnjič spremenil GrGr, dne Pe Jan 30, 2026 8:34 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
-
Danilo
Brbr, o tem paradižniku sem enkrat že pisal. Nad potjo iz Fiese v Piran sem zagledal paradižnik in manjši zrel plod na njem. Sredi kamenja v vročem poletju je uspeval iz nič. Bil je tudi dobrega okusa. Žal so pobrana semena naslednje leto na mojem vrtu obrodila povsem povprečne in zgodaj obolele plodove.
-
Andrej Banko
- Kraj: Domžale
Sem že skoraj zaključil z izborom semen za letošnjo sezono.
Imam namen posejati sledeče:
- Rondobella
- Resibella
- Primabella
- Sunviva
- Mountain Magic
- Principe Borghese ( za v dva lonca na balkonu )
- Quadro
- Plum Regal ( če pridem do semen )
- za hišo, kjer je streha bom verjetno posadil še enega zelenega ( kolebam med Green Zebra in Lucindo ) ter enega progastega, nekaj v stilu Tigerelle. Kakšen namig ali predlog?!
.
Imam namen posejati sledeče:
- Rondobella
- Resibella
- Primabella
- Sunviva
- Mountain Magic
- Principe Borghese ( za v dva lonca na balkonu )
- Quadro
- Plum Regal ( če pridem do semen )
- za hišo, kjer je streha bom verjetno posadil še enega zelenega ( kolebam med Green Zebra in Lucindo ) ter enega progastega, nekaj v stilu Tigerelle. Kakšen namig ali predlog?!
.
- Melona
- Kraj: Litija
Si kdaj poskusil Green Doctors Frosted? Zelen češnjevec, najslajši zelen, kar sem jih okusila. Žal nimam več semena, gotovo ga posadim, če pridem do njega.