Paradižnikova mezga
-
- Prispevkov: 64
- Pridružen: Če Jul 11, 2013 2:00 am
Jaz mezgo delam takole.
Paradižnike očistim, narežem na kose ter zmiksam z blenderjem, dam kuhat, dodam soli ter sladkorja po okusu (odvisno kako vam je všeč). Dodam razne začimbe origani, baziliko, rožmarin...
Kuham tako dolgo, da izpari vsa tekočina in mezga je zelo gosta. Običajno je na koncu polovico manj kot je bilo na začetku.
Nalije vroče v kozarčke. Shranim v kozarčke od soka DANA 2 dcl.
Za kakšna dodatna vprašanja sem na voljo.
Paradižnike očistim, narežem na kose ter zmiksam z blenderjem, dam kuhat, dodam soli ter sladkorja po okusu (odvisno kako vam je všeč). Dodam razne začimbe origani, baziliko, rožmarin...
Kuham tako dolgo, da izpari vsa tekočina in mezga je zelo gosta. Običajno je na koncu polovico manj kot je bilo na začetku.
Nalije vroče v kozarčke. Shranim v kozarčke od soka DANA 2 dcl.
Za kakšna dodatna vprašanja sem na voljo.
-
- Prispevkov: 255
- Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Matic, jaz pasteriziram v loncu (pasterizator je pokvarjen, je šel termostat) in nalijem vode do vsaj 2/3 kozarčkov, lahko tudi čeznje, kuham tako, da voda vre vsaj 20 minut, še najraje ohladim v vodi. Lonec mora biti seveda pokrit). Paradižnika tako ali tako ne moreš preveč skuhati, če ga zdaj skuhaš bolj, je potem pač prej kuhan. Ker ima paradižnik semena, sem raje malo bolj previdna, da se shranek ne bi pokvaril.
-
- Prispevkov: 270
- Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
Tudi Janja Remškar v svoji knjigi Shranjeno bogastvo domačega vrta, 2013, navaja, da se paradižnik v vseh oblikah shranjevanja PASTERIZIRA:
- 15 min V VRELI VODI,
- 20 min V PEČICI, OGRETI NA 100 stopinj.
Pri jajčevcih je dovolj 90 stopinj.
Za večino sadja pa veljajo temperature od 75 - 80 stopinj okoli 20 min.
Na tej temperaturi se uničijo vse bakterije in klice.
Lahko pa tudi steriliziramo, če imamo zato ustrezne priprave. To pa pomeni segrevati nad 100 stopinj, vendar za krajši čas....._________________Viktorh
- 15 min V VRELI VODI,
- 20 min V PEČICI, OGRETI NA 100 stopinj.
Pri jajčevcih je dovolj 90 stopinj.
Za večino sadja pa veljajo temperature od 75 - 80 stopinj okoli 20 min.
Na tej temperaturi se uničijo vse bakterije in klice.
Lahko pa tudi steriliziramo, če imamo zato ustrezne priprave. To pa pomeni segrevati nad 100 stopinj, vendar za krajši čas....._________________Viktorh
-
- Prispevkov: 1719
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Pri nas je zadeva kar se da enostavna: paradižniku odstranim zgornji trši konec oz. trn, kot ga jaz imenujem, in ga narežem vendar ne na drobno, srednje na pol, večje na četrtine. Dam v lonec brez dodatka vode, pokrijem in dam vret, paradižnik spusti svojo vodo in se ne prime, tako vre kar nekaj časa, da se razpusti.
Potem se to spasira, pasiramo samo maso, vodo odlijemo stran, ostane le tista voda kar gre z zajemalko.
Je pa tako, da pregoste letos več ne delam, taka je bila lani, zelo zelo gosta, kot kakšna ne preveč pektinska marmelada, potem pa sem ugotovila, da moram pri kuhanju zraven dodajat vodo, ker je vse skupaj pregosto. Torej naj bo raje paradižnikova voda.
Pasirano maso prelijem v lonec, dodam sol in zelo na drobno sesekljano baziliko in zavrem. Vmes se v pomivalnem stroju operejo kozarci. Vrelo maso vlijem v še vroče kozarce.
V pokrovček nalijem žganje, pokrovček zavrtim, da se prelije tudi po robovih, in ga prelijem v naslednji pokrovček, prejšnjega pa privijem na kozarec. In tako do konca.
Potem kozarce preložim v pečico in ko temperatura naraste do 110 stopinj C, pečico ugasnem. Kozarci ostanejo v pečici še kak dan, toliko pač, dokler niso popolnoma hladni.
Tako narejena šalša mi ni še nikoli zavrela._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Potem se to spasira, pasiramo samo maso, vodo odlijemo stran, ostane le tista voda kar gre z zajemalko.
Je pa tako, da pregoste letos več ne delam, taka je bila lani, zelo zelo gosta, kot kakšna ne preveč pektinska marmelada, potem pa sem ugotovila, da moram pri kuhanju zraven dodajat vodo, ker je vse skupaj pregosto. Torej naj bo raje paradižnikova voda.
Pasirano maso prelijem v lonec, dodam sol in zelo na drobno sesekljano baziliko in zavrem. Vmes se v pomivalnem stroju operejo kozarci. Vrelo maso vlijem v še vroče kozarce.
V pokrovček nalijem žganje, pokrovček zavrtim, da se prelije tudi po robovih, in ga prelijem v naslednji pokrovček, prejšnjega pa privijem na kozarec. In tako do konca.
Potem kozarce preložim v pečico in ko temperatura naraste do 110 stopinj C, pečico ugasnem. Kozarci ostanejo v pečici še kak dan, toliko pač, dokler niso popolnoma hladni.
Tako narejena šalša mi ni še nikoli zavrela._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Jaz še bolj poenostavljam.
Ponavadi mi ostane le par paradižnikov in daljši postopek ni smiseln. Zavrem, olupim ali pa tudi ne, zmiksam s paličnim mešalnikom, še enkrat dobro prevrem in brez kakršnikoli dodatkov prelijem v vroče kozarčke, ki jih tik pred tem splaknem z vrelo vodo in nanje privijem pokrovčke, ki so se do privijanja namakali v vreli vodi. Par mesecev sigurno zdrži, za več pa ne vem, ker jih prej porabim.
Sploh vse kozarčke za zimske shranke pred uporabo ogrejem/splaknem z vrelo vodo in pokrovčke namakam v vreli vodi. Očitno zadostuje, ker nimam problemov.
Ponavadi mi ostane le par paradižnikov in daljši postopek ni smiseln. Zavrem, olupim ali pa tudi ne, zmiksam s paličnim mešalnikom, še enkrat dobro prevrem in brez kakršnikoli dodatkov prelijem v vroče kozarčke, ki jih tik pred tem splaknem z vrelo vodo in nanje privijem pokrovčke, ki so se do privijanja namakali v vreli vodi. Par mesecev sigurno zdrži, za več pa ne vem, ker jih prej porabim.
Sploh vse kozarčke za zimske shranke pred uporabo ogrejem/splaknem z vrelo vodo in pokrovčke namakam v vreli vodi. Očitno zadostuje, ker nimam problemov.