Tole je pa vrtnica, za katero je pokazal zanimanje celo moj sin!! Nekje sem nameč prebrala, da so jo že v starih časih uporabljali za pripravo raznih jedi. In ker rad pripravlja posebnosti, me sedaj vsake toliko časa pocuka: 'No, mama, kdaj bova kuhala???'
Sicer sem jo letos sadila in je cvetela, ampak v količinah za kuhanje pa še ne. Drugo leto, upam ....
Večina virov jo uvršča med portlandke, čeprav sem jo ponekod že videla tudi med damaščankami. Medtem ko mnoge stare vrtnice cvetijo le enkrat, je Rose de Rescht med tistimi izbrankami, ki pocvetajo celo sezono (kar velja tudi za druge portlandke).
Tole je eden prvih cvetov (slikano konec maja). Slika je sicer malo neostra, a pravijo 'bolje išta nego....'. V bodoče se bom bolj potrudila.
Tudi ta grm je krasno raščen (žal ni moj). Pravilna, skoraj okrogla oblika, kar sem do sedaj redko videla. Listje je gosto, grm je bil zelo zdrav. Še zdaj ne vem, če ja ta oblika grma naravna ali je grm imel stilista...
Si predstavljate na tem gostem grmu odprte še vse te popke! Škoda, da nisem bila tam dva tedna kasneje..
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Portlandke
Moderator: Melona
Citiram: |
Članica sprašuje Jamain, če je tudi prvo leto dognojevala. |
Jamain: Pravzaprav ja, po cvetenju smo malo dodajali, ker se rastlina precej iztroši. Ampak ne pretiravat, sploh z dušikom, ker sicer lepo zrastejo, ampak tudi bolj obolevajo. |
Jamain: In evo še slika obrezanega Jacquesa Cartierja, ki sem jo obljubila že davno. Kot sem rekla, ga obrežemo precej na kratko, ker se v nasprotnem primeru z rašnjo veje močno pobesijo zaradi teže cvetov. Ograjica, ki je okrog rastline, je začasna in bo letos vsekakor odstranjena in zamenjana. Sicer pa je, ko se rastlina olista, tako ali tako popolnoma nevidna. Nam je všeč, da se grmiček ne pobeša preveč, zato smo jo pustili. Dana pa je bila tisto leto, ko je nismo dovolj obrezali. Veje smo krepko skrajšali in malce tudi razredčili, če ne je po rasti veliiiika gužva. (Tisto vejevje zraven pa ni njeno, ampak od granatnega jabolka, zato ga ignorirajte...) |
1vrtnica: Danes si nisem mogla pomagati in sem obrezala tri moje portlandke, čeprav vem, da je še malo zgodaj za moje kraje. Res imajo precej pokončno rast. Pa sem se spomnila stare finte (nanjo me je opozoril tudi g.Prošt na zadnjem obrezovanju burbonk na Kostanjevici) kako oblikovati lep grm. Med navpično rastoči veji 'zakajlaš' majhno horizontalno vejico, ki ju drži narazen. Veji potem rasteta bolj na 'V' in grm ima nekoliko lepšo obliko. To sem naredila prvič in res me zanima, kakšen bo rezultat. |
Jamain: Mah, pri meni je precej razlike od ene do druge. Cartier se blazno zgosti in pada pod težo cvetov na vse strani. Rose de Rescht raste lepo okroglasto sama od sebe, Rose de Roi pa nekaj vmes... |
1vrtnica: Res je, Jamain, do mojih Rose de Rescht in Cartierja še nisem prišla, na tistem delu parcele imam še sneg. To, kar sem napisala, velja predvsem za Comte de Chambord in delno Delambre. |
1vrtnica: Naj zapišem še to, da sta po treh letih letos prvič pocvetali portlandki Indigo in Delambre. Indigo je pocvetal prav pohvale vredno, Delambre manj. Prejšnji dve leti pocvetanja sploh še ni bilo. Tudi pri portlandkah torej velja biti potrpežljiv. |
MarijaV: Jamain, sem na strani 1 odprla tvoj album vrtnic 2009. Ostala sem brez diha. Prečudovito. Kot v sanjah. Si sploh ne predstavljam tole videti v živo, srečna duša, da se tvoje oči pasejo po toliki lepoti in da vonjaš njihove prekrasne dišave. Vidi se, da ti je tudi delo z njimi užitek, imaš zlate roke. |
Delambre je pri meni naredila kasneje par cvetov, Indigo pa še nikoli nič. Izgleda, da za pocvitanje rabita precej vode._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...