Stran 2 od 2

Objavljeno: Po Avg 27, 2018 11:36 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Hm, ne vem, a je že kdaj bila ta polemika...

Čiliji najbrž zgubijo del svoje ostrine pri vlaganju v kozarce. Če gre za manj pekoče, potem lahko pričakujem, da bodo kot vloženi popolnoma nepekoči? To se je namreč zgodilo sedaj nazadnje, ko sem en kozarec dal sodelavcu, pa pravi, da sploh ni bilo žlehntobe v kozarcu - je še hčerka jedla Smile

Sem jih pa vložil po svojem postopku, opisanem zgoraj. Ali je možno, da sem jih predolgo pustil vreti (mislim, da je bilo krepko več kot 10 min)?

No, mogoče še to: menda tudi kis ni bil pikanten (vsaj to bi pričakoval)..._________________go with your instinct to live as you want

Objavljeno: Sr Avg 29, 2018 12:07 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Ok, si bom kar sam odgovoril - mogoče pa še komu pride prav. Sem "stestiral" zadevo in prišel do takega sklepa kot v prejšnjem prispevku: vloženi čiliji zgubijo nekaj ostrine. Če so že v štartu švoh, so potem vloženi kot kaka običajna paprika (po ostrini mislim, torej postanejo popolnoma pohlevni), fajn žleht so pa potem malo manj žleht. Testna osebka sta bila dva - Hab. chocolate z grma in Hab. chocolate iz kozarca. Zraven mi je za žmohtnejši okus družbo delal savinjski želodec (pa malenkost stoletnega kruha). Falot iz kozarca sicer še vedno rad pošteno ugrizne v jezik, ampak "ta grmičev poba" te pa prav z leskovo šibo po jeziku. Morda za konec opomba: čokoladne habanerote sem vlagal cele, le zarezal sem v njih (tako se običajno izognem morebitnim zračnim žepom, če vlagam cele čilije)._________________go with your instinct to live as you want

Objavljeno: Ne Okt 11, 2020 9:15 pm
Napisal/-a mfranc
Žlehtnoba je napisal/a:
Ok, si bom kar sam odgovoril - mogoče pa še komu pride prav. Sem "stestiral" zadevo in prišel do takega sklepa kot v prejšnjem prispevku: vloženi čiliji zgubijo nekaj ostrine. Če so že v štartu švoh, so potem vloženi kot kaka običajna paprika (po ostrini mislim, torej postanejo popolnoma pohlevni), fajn žleht so pa potem malo manj žleht.

mravlja je napisal/a:
Sem pa opazil, kljub svojim skromnim "čili" izkušnjam, da me vedno "užge" tisti plod, ki je podvržen "težkemu življenju"... mrazu, suši, pretirani vročini ... - skratka nekakšnemu šoku.
Poletni so prav prijazni. Zdajle pa prihaja tisti čas... pustite jih viseti, pa bodo vedno bolj "ogorčeni".
Moje izkušnje, zgolj.

Ja, vse sorte faktorji vplivajo na ostrino. Meni so že zdavnaj čiliji podrli teorijo, da so bolj pekoči pri poletni vročini 30 stopinj in več; nemalokrat so bolj pasji v jesenski mili klimi Evil or Very Mad .

Seveda pa se da znižati pekočino s tem, da se čilijem odstrani sredica. S semeni vred, čeprav naj bi najbolj pekla tista pulpa, ki sredico drži skupaj. To se najlepše naredi pri čilijih predvidenih za omake.

Te dni ravno praznim zadnji kozarček vloženih jalapenov, ki jih je hči lani prav na hitrico naredila po telem receptu https://gimmedelicious.com/quick-10-minute-pickled-jalapenos/ s tem, da je mešanica kis/voda 1:3.
Prav nič ne "zažigajo", ravno prav za mene, ker nimam več veliko odpornosti na skovile Wink .

Zelo podoben je tale recept https://oblizniprste.si/slastni-nasveti/ozimnica/ciliji-v-kisu/

Poleg razlike v začimbah, se mi zdi zanimivo, da pisec prvega recepta omenja, da je količina sladkorja v bistvu regulator ostrine: MANJ SLADKORJA JE, BOLJ ČILIJI PEČEJO, IN OBRATNO! Pravi, da sladkor absorbira ostrino Rolling Eyes .

No, jutri vlagam jalapenčke in verjetno bom tole probal ...._________________mfranc