Stran 2 od 2

Objavljeno: Če Dec 28, 2023 9:40 am
Napisal/-a Danilo
Škoda, da uporaba kombuče ni bolj razširjena, saj je poceni in dragocena pri ohranjanju zdravja. Z daljšo fermentacijo se tekočina še bolj zakisa in je uporabna kot kis s podobnimi učinkovinami. Ko pišete, da potrebuje teine, ti pridejo do izraza bolj v tej zadnji fazi, Sladkor je tisti, ki gobo hrani, vrsta čaja pa doda okus in sestavine (meni je bila všeč tudi kamilica). Strinjam se z lpmami, da je potrebno odstraniti nastale sluzi in "črne pike", ki so moteče in škodljive plesni in tudi preusmerjajo proces fermentacije. Pil sem jo nekaj let, dokler mi pred leti Brbr ni podarila kulture mlečnega kefirja podobnega delovanja. Ker se mi je priprava tega zdela manj zamudna, sem sčasoma zanemaril kombučo tudi kot kis. Moje izkušnje z uživanjem obeh so pozitivne, čeprav z uživanjem te in ostalih višjih gob najbrž pretiravam. Žal nimam dovolj znanja, da bi razumel korelacijo imunskega sistema in učinka gob. Kako je vse skupaj premalo raziskano in neverjetno, je delno razkrila tudi odlična oddaja na TV Slovenija 2 tri dni nazaj. Res priporočam ogled.

Objavljeno: Če Dec 28, 2023 10:30 am
Napisal/-a metuljc
Danilo, kak podatek več o tej oddaji bi koristil ne le meni. Idea

Objavljeno: Če Dec 28, 2023 11:59 am
Napisal/-a brbr
Hvala vsem za napisano. Moja prva kombuča je že nahranjena in napojena. Le glede ustreznosti njenega trenutnega "stanovanja" nisem preveč prepričana.
Ker bom naslednje dni odsotna in bodo našo hišo zavzela poskočna mladina, ki bo pri nas praznovala novoleto, si je ne upam pustiti v kuhinjski omarci, ker se bojim, da tam ne bo imela potrebnega miru.
Tako sem jo zaprla v omara v pisarni. Tu pa ne vem, če bo imela dober nabor mikrobov v zraku. Verjetno so v kuhinji drugačni kot med strokovno literaturo. Se bojim, da bo tale moja kombuča preveč strokovno natravnana. No, mogoče ji dam v omaro še kakšno leposlovje, da bo bolj kulturna ... Laughing Ali pa kakšno kuharsko knjigo, da bo bolj okusna..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Dec 28, 2023 3:47 pm
Napisal/-a Danilo
brbr je napisal/a:

Ker bom naslednje dni odsotna in bodo našo hišo zavzela poskočna mladina, ki bo pri nas praznovala novoleto, si je ne upam pustiti v kuhinjski omarci, ker se bojim, da tam ne bo imela potrebnega miru.
.

Lepo, da te ob tem le za kombučo skrbi. Very Happy

Objavljeno: Če Dec 28, 2023 4:10 pm
Napisal/-a Danilo
Metuljc, oddaja 26.12. na TV Slovenija2 je imela naslov: "Nam vladajo gobe?"Dostopna je na njihovi strani ali z ogledom za nazaj. Še ena lepa slovenska oddaja oz. film bo na začetku silvestrskega večera: "Divja Slovenija", katerega ponovitev bo v torek.

Objavljeno: Če Dec 28, 2023 7:40 pm
Napisal/-a metuljc
Danilo je napisal/a:
Metuljc, oddaja 26.12. na TV Slovenija2 je imela naslov: "Nam vladajo gobe?"Dostopna je na njihovi strani ali z ogledom za nazaj. Še ena lepa slovenska oddaja oz. film bo na začetku silvestrskega večera: "Divja Slovenija", katerega ponovitev bo v torek.

Če bo kdi iskal, ob 19.55, naslov: Odgovor ba skoraj vse. Vredno ogleda, čeprav zame večinoma že poznana vsebina.
Divja Slovenija pa je tudi več kot vredna ogleda. Fascinantno.

Objavljeno: Ne Jan 07, 2024 11:37 am
Napisal/-a brbr
Z veseljem povem, da je moja prva kombuča odlično uspela in naredila rejeno novo gobo. Hecno je, da je ta čajna goba nadvse podobna (po skrukturi) matici/klobuku, ki se naredi pri izdelavi jabolčnega kisa. Le da gre tukaj vse neprimerno hitreje.

No, zdaj je že nastavljena nov čaj. Bom pa verjetno morala količino povečati, ker je zanimanje za pitje kombuče med domačimi precejšnje, kar me je presenetilo. Prepričana sem bila, da jo bom pila samo jaz..._________________naredimo svet lepši