JABOLČNI KIS

Odgovori
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Mi delamo po tem principu kot je napisal Furman, le da krhlji nič ne stojijo, gredo takoj v lonec, zalije se jih z ohlajeno sladkano vodo (1 žlica sladkorja na liter vode), na vrh opran klobuk od starega kisa, čez posodo pa še rjuho in na toplo mesto (čez poletje je kar na balkonu), in po cca. 2 mesecih je že za v solato. Res pa da ni tako močen kot nekateri, vse je pa stvar okusa.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Letos sem se ponovno pripravila delati jabolčni kis.
Po nasvetu, sem jabolka stisnila v sok in dala v posodo na toplo (ob okno na južni strani). Zdaj, po nekaj dneh, se je sok začel kisati, na vrhu pa se je nabrala jabolčna gošča.
Sprašujem, ali naj jo odstranim, ali pustim. Ali moram tekočino kaj mešati, ali pustim čisto pri miru? Kje naj ga hranim? Zdaj, ko je začel dišati po kislem, ga moram prestaviti na drugo mesto. Mislila sem v kurilnico, vendar tam še ni tako toplo, ker še ne kurimo....
Upam, da mi bo z vašo pomočju to pot uspelo pridelati nekaj litrov domačega kisa - prvi poizkus je namreč propadel na celi črti...._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Jaz bi še pustila pri miru, ker gotovo še teče alkoholno vrenje. Ko bo začelo teči ocetno kislinsko, bo pa bolje, da boš odstranila goščo. Sicer pa mislim, da se bo sama posedla, zdaj jo drži na površini CO2, ki izhaja.
Naj ti uspe, domač kis je res dober.
brbr

Hvala, bom pustila pri miru. Smile_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

O, Brbr, pa le nisem sama! Moji krhlji so namočeni od prejšnje sobote, se pravi pojutrišnjem bo dva tedna. Pred tremi dnevi so krhlji potonili. Na vrhu se je naredila belkasta mrena. Čakam, duham, nimam pojma, kdaj bo kaj iz tega, ampak poskusiti sem pa morala Wink . Prosim, poročaj še, kaj se bo dogajalo.
brbr

Ja, Melona, spet sem se opogumila. Prvi poizkus je bil povsem neuspešen, sicer ne vem, kaj se naredila narobe, vendar je od pričakovanega kisa nastala le temnorjava voda (čeprav sta minili dve leti Confused )

Zdaj bomo pa videli, aj bo. Sicer ga bo pa samo za vzorec (cca 5l).... Delam ga v steklenem kozarcu, prekritem s prtičem. Včeraj sem ga prestavila v kurilnico, kjer je plinski kotel, ki trenutno dela samo za potrebe tople vode. Tako ni nič topleje kot drugod po hiši. Verjetno bo šlo sila počasi.(eno leto)..pa nič zato, če bi le uspelo._________________naredimo svet lepši
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Poskusil sem delati kis iz tropin,neuspešno, potem sem se spomnil na rumov lonec. Narezal sem približno eno tretino jabolk jih pustil en teden ,da porjavijo, jih zalil z mlačno vodo in čez dober mesec dobil odličen kis, na jabolka sem še enkrat nalil vodo ter dobil blažji kis, pa vseeno dobrega okusa. Uporabil sem neko staro sorto kislih jabolk.
To ni bila velika proizvodnja, toda za dve osebi je dovolj za en sezono.
brbr

Uh, tole je šlo pa hitro. Kje si imel postavljen rumov lonec, ko je kis nastajal. Ali je bilo zelo toplo?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Mene vsako jesen mika, da bi nekaj jabolk porabila za kis, pa se vreme ravno takrat ohlaja, centralna v bloku še ne dela, drugih toplih mest pa v stanovanju nimam. Ko sem pred mnogimi leti poskušala, je bil glavni produkt ogromno mušic Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kaj pa najvišja polica v kuhinji, kje v bližini štedilnika?
Odgovori