Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Botanične vrtnice (Species)

Moderator: Melona

greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Zelo zanimivo, tole. Jaz sem tudi slišal, da se pač šipke nabira predvsem z R. canine, za čaj pa to. Ampak kako pa tu razlikujejo med šipki za hrano in šipki za ˝zdravila˝. A so slednje čaji, prvo pa marmelade? Ker kot za hrano izstopa R. rugosa, ki sem je letos videl zelo veliko na Norveškem, kjer je ob cestah in potokih... Je tudi zelo lepa, čisto drugačna od drugih.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Greeny na tej povezavi http://www.pfaf.org , vpišeš v iskalnik rose in dobiš kar nekaj strani dolgo tabelo, greš pa na 3 stran, kjer pričnejo vrtnice, če klikneš na povezavo, je točno opisano za kaj je katera vrtnica primerna, spodaj v opisu. Navadno je opisano kateri del rastline je užiten. (Cvet, plod, seme).

Doli, tudi pri meni je že jesen, Rosa Pomifera pa takole zgleda okrašena. In ima res debele in lepe šipke. Je pa še majhna, šele letos se je malo potegnila.

doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Lepi šipki, sem včasih pomislila, kako ti rase.
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Ooo, krasna barva. Boš pobrala in kaj uzitnega naredila?_________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Doli, raste še bolj počasi, nisem še kaj gnojila, a bo že, vsaj nakazuje tako.

Gardenj-a, barva je tudi meni zelo všeč, ni pa toliko gor, da bi lahko kaj užitnega naredila, jih bom kar tako nekaj sprobala, da začutim okus. Včasih sem zelo rada jedla šipkovo marmelado. Zdaj je že dolgo nisem okušala. Smile
Odgovori