Stran 2 od 8
Objavljeno: Po Okt 14, 2013 9:45 am
Napisal/-a greeny
Kaj pa kakšna fermentacija? Baje pripomore k okusu. No, ampak za 15 g kave morda ... . Je pa sigurno dober filing, pa tudi več časa za to kavo sta si verjetno vzela .
Objavljeno: Po Okt 14, 2013 10:23 am
Napisal/-a tinko
Peter, kavo sem dobil pri tebi.
Napiši, kako ih kje jo ti prezimiš.
Objavljeno: Po Okt 14, 2013 11:55 am
Napisal/-a Peter
greeny je napisal/a: |
Kaj pa kakšna fermentacija? Baje pripomore k okusu. No, ampak za 15 g kave morda ... . Je pa sigurno dober filing, pa tudi več časa za to kavo sta si verjetno vzela . |
Zgoraj sem malo skrajšal opis. Pobrana zrna sem ročno oluščil, za 2 dni sem jih namočil v kozarcu vode(fermentacija), nas sončni polici in peki pakirju sem jih posušil, odluščil zadnjo ovojico in šele nato pražil.
Če že delamo, delamo za en prou!!
tinko je napisal/a: |
Peter, kavo sem dobil pri tebi. Napiši, kako ih kje jo ti prezimiš. |
A to je tista kava, ki sem ti jo dal na srečanju v Izoli?? Sigurno boš tudi ti imel rumene plodove.
Vsa leta sem jo prenašal pozno spomladi ven in zgodaj jeseni not. Pri tem me je motilo, da je ob vsakem vetru precej poškodovalo liste. Zato sem jo zadnji dve leti pustil not in od takrat se iz cvetov razvijejo tudi plodovi. Jim pa rahlo pomagam z čopičem. Kavo imam v manjšem dobro osvetljenem prizidku, kjer ima dovolj svetlobe čez celo leto.
Ups,ob ogledu stare slike vidim, da sem plodove pobiral spomladi in ne lani. Na okenjski polici so mladi čiliji, ki so komaj vzklili. Torej je bilo nekje v začetku marca. Plodove pa sem pobral kakšen teden kasneje. Na sliki se vidi dva velika okna in zgoraj je še veliko strešno.
Pa še zreli plodovi:
L.p.
Peter
Objavljeno: Po Okt 14, 2013 8:23 pm
Napisal/-a tinko
Prva kava je imela rdeča semena, ta bo imela rumena. Prinesel si mi jo na srečanje.
Za tiste, ki bi radi imeli kavovec.Sejance še vedno prodajajo po vrtnih centrih. Te previdno presadiš posamezno in sadike so tu. Vse se ne primejo, nekaj pa se uspešno.
Objavljeno: Po Okt 14, 2013 9:32 pm
Napisal/-a lpmami
Jaz sem jo kupila zaradi lepih bleščečih listov. Pred očmi sem imela tisto od prej, ki sem jo vzgojila iz semena. Te zdaj so bile kot en majhen grmiček v lončku premera kakšnih 5-7 cm, ena cort zadeva. Potem so zrasle in sem jih razsadila dvakrat ali trikrat, dokler ni prišla le po ena v en lonček. Ampak pri meni te ne delajo tako dobro, vsi listi niso tako lepo temno zeleni._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Pe Okt 18, 2013 11:58 am
Napisal/-a Peter
lpmami
Jaz sem imel iste težave z listi, ki sem jih rešil z dodajanjem železa. Uporabil sem to:
http://www.unichem.si/blagovne_znamke/plantella/specialna_gnojila/izdelek?pidProductPager=2&prid=198#!prettyPhoto[gallery288]/0/
Objavljeno: Pe Okt 18, 2013 12:04 pm
Napisal/-a lpmami
Peter, hvala! Bom kupila ob priliki. Sobna kava je lahko tako lepa, moja pa ni - se bom potrudila, da ji pomagam._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Po Feb 17, 2014 3:07 pm
Napisal/-a lpmami
Zdaj pa spet dela lepe temnozelene liste, bleščeče, take, kot jih imam v spominu izpred desetletij, ko sem jo prvič gojila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Sr Feb 19, 2014 1:47 am
Napisal/-a lpmami
Za preprečevanje listne bledice sem kupila izdelek, ki mi je najprej prišel pod roke, in sicer: Železov kelat (v prahu) KUESTRO, Agrolit, 50 mg. Kot se na sliki kavovca lepo vidi, je zalegel, moti me edino to, da se v vodi zelo slabo topi.
Ima kdo kakšne izkušnje z njim? Mogoče se neraztopljeni ostanek, ki ga polijem po zemlji, pač počasi topi s kasnejšim zalivanjem _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Sr Feb 19, 2014 8:40 am
Napisal/-a muha
lpmami, tudi sama imam nekaj gnojil v prahu oz. kristalih in nič kaj ne kompliciram. Mislim si, da je v zemlji tudi nekaj vlage, ki jih bo pomagala raztopiti do konca, samo malo bolj počasi.